Utazások tervezésénél fontos szempont a látványosságok és külső programok megközelítésének módja, főleg körutazások esetén. Mindezt jelentősen leegyszerűsíti, ha maga a szálláshely közelíti meg azokat. Bemutatjuk a világ ma is üzemelő  legnagyobb és a legérdekesebb üdülőhajói közül a kedvenceinket. 

A hajók méreteit jól jellemző vízkiszorításról (GT) és általában az óceánjárókról a lap alján írunk.

Icon of the Seas 

icon of the seas hajóút

Idén vízre bocsátották, de 2024 elejéig még nem áll szolgálatba a világ jelenlegi legnagyobb üdülőhajója, az Icon of the Seas. 

A 365 méteres, 250 800 GT-s hajó kapacitása dupla foglaltság esetén (amikor a hajó főleg kétágyas kabinjai mind betelnek) 5610, de legfeljebb 7600 utas fér el, őket 2350 legénységi tag szolgálja majd ki, nagy részük szállodák személyzetéhez hasonló beosztásokban.  

A hajó 20 szintjén olyan egyedülálló attrakciók élvezhetők majd, mint a világ legmagasabb hajón található vízesése és vízi csúszdája és a világ legnagyobb hajón található aquaparkja is.

A medencék, éttermek és bárok mellett a maximális kikapcsolódást egy több mint 1000 férőhelyes színház és egy több ezer fának és virágnak otthont adó Central Park is biztosítja. 

Milyen egy ilyen óriáshajó belülről? Néhány évvel ezelőtt videónk a világ akkori legnagyobb üdülőhajójáról:

Carnival Celebration

Ez a 183 521 GT-s, 344,5 méteres hajó bár kisebb, mint a két előző, egy attrakciója azonban mindenképpen különlegessé teszi. 

A hajó legfelső fedélzetén ugyanis elfér egy teljes méretű hullámvasút. Fedélzeti hullámvasút kizárólag a Carnival Celebration-ön és nem sokkal kisebb kistestvérén, a Mardi Gras nevű óriás üdülőhajón található. Ez a hullámvasút ráadásul nem is kicsi. Mindkét hajó esetében több mint 240 méter hosszú és 64 km/h sebességű, ráadásul méretes aqua park és sportközpont veszi őket körül. 

A Carnival Celebration a floridai Miamiból indul rendszeres, 6-8 napos karibi körutazásokra. 

Disney Cruise Line 

disney hajóút wish jégvarázs frozen

A Disney vállalat jelenleg 5 üdülőhajót üzemeltet, de a következő két évben ehhez további 2 csatlakozik majd.

A vállalat mindegyik üdülőhajója más-más Disney-mesékhez kapcsolódó, család-barát  tematikával rendelkezik berendezés, attrakciók és beöltözött színészek tekintetében, például a legújabb és legnagyobb Disney Wish tiszteletbeli kapitánya Minnie egér.

Ezek az üdülőhajók nem méretük vagy kinézetük alapján különlegesek, hanem szolgáltatásaikban és hangulatukban.

A Disneyland-hez hasonló élmények már a szárazföldi szállodákból a Disney magánkikötőjéhez utazó mesebeli design-nal rendelkező transzferbuszokkal kezdődik, és a mesés élményekbe való maximális belefeledkezést garantálja a Disney a Bahamákon található magánszigete, a Castaway Cay, és magán félszigete a Lighthouse Point.  

A Disney Cruise Line a Karib-tenger mellett rendszeres üdülőhajós körutazásokat szervez a világ számos táján, például a Földközi-tenger, Észak-Európa és Észak-Amerikai vizein is.  

Star Clippers 

royal clipper vitorlás hajóút karib tenger

Listánk legrendhagyóbb hajóit a Star Clippers nevű európai vállalat üzemelteti. Ezek a hajók a tradicionális hajózás fénykorát hivatottak idézni, a cég és a hajók egy része a 19. században gyakori klipperekről kapta nevét, melyeket sok szempontból a valaha épített legfejlettebb vitorláshajóinak számítanak. 

A Star Clippers hajói teljes értékű vitorlások, de szélcsend esetére természetesen rendelkeznek motorral is, melyek kéményei az egyik árbócban vannak elrejtve. Vitorláshajóként dimenzióik is jóval értelmezhetőbbek: a legnagyobb közülük a Royal Clipper, mely 4425 GT-s, 135 méter hosszú és legfeljebb 227 utasát 106 fős legénység szolgálja ki.

A más üdülőhajóknál kisebb méretek és a tradicionális megjelenés garantálja a meghittebb, tengerközelibb hangulatot; a szolgáltatások és a kabinok felszereltsége tekintetében viszont nem maradnak el nagyobb társaiktól, így a rajtuk töltött körutazások során ugyanúgy luxus körülményekre lehet számítani. 

A vitorlás üdülőhajók főleg a Földközi- és a Karib-tengeren utaznak, és az indulási kikötő is minden esetben attól függ, hogy az adott időszakban éppen hol találhatóak.  

Üdülőhajók, óceánjárók

Az üdülőhajók olyan, napjainkra óriási méretű utasszállító hajók, melyek elsődleges célja a szórakoztatás. A hasonlóan nagy méretű, kikötőtől kikötőig utazó óceánjárókkal ellentétben az üdülőhajók jellemzően körutazásokra indulnak, melyek különböző állomásain az utasok “partraszállásnak” nevezett kirándulásokon vehetnek részt.

Az üdülőhajókra sok esetben úszó üdülővárosként hivatkoznak, és minden bizonnyal ez a megközelítés jellemzi őket legteljeskörűbben. 

Ehhez képest az óceánjárók elsődleges célja az óceánok átszelése, így nyílt tengeren is nagy sebességekre képesek és út közben is ellenállnak a legviszontagságosabb időjárási viszonyoknak, de napjainkra a modern mérnöki bravúroknak hála a különbség jóval kisebb, és az üdülőhajókat bármilyen esetben maximálisan biztonságosnak tekinthetjük, bár valamennyivel lassabban utaznak.

Az óceánjárók ma már üdülőhajók

A légi közlekedés elterjedése, az üdülőhajók népszerűsége és a teherhajók további fejlődése miatt a tényleges óceánjárók napjainkra csaknem elfogytak. Sokra közülük ma már elsősorban üdülőhajóként tekintenek, így mára már csupán egy tényleges óceánjáró áll szolgálatban, mely útjai nagy részén átszeli az Atlanti-óceánt, a 2003-ban épített RMS Queen Mary 2. 

Üdülőhajók, óceánjárók és más óriáshajók méretét különleges dimenzióik miatt sajátos módon jellemzik. A GT (gross tonnage), magyarul bruttó űrtartalom egy logaritmikus, dimenzió nélküli mérőszám, amely a hajók összes belső térfogatát írja le.

Összehasonlításképpen a legendás Titanic, kora legnagyobb utasszállító hajója 46 328 GT-s és 269 méter hosszú volt, míg a jelenlegi legnagyobb szolgálatban lévő üdülőhajó, a Wonder of the Seas 236 857 GT-s és 362 méteres.