Az Amerika zenei fővárosának számító Memphisben található egy szálloda, melynek lobbijában minden délelőtt kisebb tömeg gyűlik össze egy látványos szökőkút körül. A The Peabody Memphis, bár mint törtélmi épület és patinás szálloda is jelentős volna, világhírének és az előcsarnok rendszeres megtelésének mégis egészen más az oka: kacsák! 

A Peabody kacsák a szálloda legfőbb nevezetességei, és már évtizedek óta szórakoztatják napi vörös szőnyeges megjelenésükkel a szálloda vendégeit és a világ minden tájáról érkező látogatóikat. 

A Peabody kacsák, a Kacsapalota és a Kacsamester

A szálloda világhírét azonban kétségkívül kacsáiról szerezte. Ezek a kacsák minden reggel 11 órakor lifttel megérkeznek a lobbiba (mert természetesen a tetőn laknak), ahol ünnepélyesen, zenei kísérettel, vörös szőnyegen kísérik őket a lobbi közepén elhelyezkedő díszes szökőkúthoz.

Itt fürdőznek és lakomáznak a rajongóik körében délután 5 óráig, amikor is a megjelenésükkel hasonló ünnepélyességgel visszatérnek a Kacsapalotába.

De hogy kerülnek a kacsák a belvárosi szállodába?

A történet szerint a 30-as években a szálloda főigazgatója lelkes vadász volt, és az egyik vadászatáról való visszatérése után úgy döntött, elhelyez három élő kacsát a szökőkútban, mert szórakoztatónak találta az ötletet. A kacsák persze rögtön elbűvölték a vendégeket, és azóta is minden nap játszik kacsa a szálloda szökőkútjában. A kacsák száma az első három nyugdíjba vonulása után ötre bővült, feltehetőleg azért, mert hát mi is lehetne jobb, mint három kacsa? Öt kacsa.

peabody hote szökőkút

1940-ben Edward Pembroke, a szálloda egyik alkalmazottja, aki korábban cirkuszi állatidomárként dolgozott, magára vállalta, hogy gondoskodik a kacsákról, és egyúttal ő tanította meg nekik a vörös szőnyegen való viszonylag fegyelmezett ki- és bevonulást. Szolgálataiért Pembroke-ot kinevezték Duckmasternek, azaz Kacsamesternek, és ő fél évszázadon keresztül, 1991-ig szolgált a pozícióban. 

Ez a Kacsamesteri pozíció egyedül a Peabody Hotelben létezik, és időről időre kineveznek olyan neves személyiségeket tiszteletbeli Kacsamestereknek, mint például Kevin Bacon, Patrick Swayze, Oprah Winfrey és Stephen Fry vagy éppen a jordán királyné.

A kacsák Amerika-szerte nagy népszerűségnek örvendenek

Kacsamesterükkel egyetemben olyan neves helyek jelentek meg az évek során, mint a Tonight Show, az Oprah Winfrey Show, a Szezám utca és a People magazin. A mindenkori kacsák elismeréseképpen 2008-ban, szolgálataik megkezdésének 75. évfordulóján a szálloda megépítette nekik a tetőn található Kacsapalotát, a kacsák új szállását. 

A kétszázezer dolláros beruházás keretében megvalósult Kacsapalota egy átlagos szállodai szobához hasonló méretű elkerített terület, gránitpadlóval, mennyezeti ventilátorokkal, a szálloda méretarányos modelljével és két bronz kacsával díszített szökőkúttal, így a kacsák a vendégekhez hasonló luxuskörülmények között élhetnek a szállodában.

A Kacsapalotának természetesen része egy nagy ablak is, melyen keresztül a vendégek megfigyelhetik őket otthonukban. 

A Peabody Hotel

A hotelt először 1869-ben építették meg Memphisben és a korra nem jellemző privát fürdőszobáival és elegáns közös tereivel óriási sikert aratott. Többek között több amerikai elnök és Konföderációs tábornok szállt meg itt, majd 1923-ban bezárásra került, hogy áthelyezhessék a szállodát egy háztömbbel arrébb.

A Peabody Hotel új és jelenlegi épülete neoreneszánsz stílusban épült és bár viszonylag hányatatott sorsa volt a 20. század során, de 1981-es legutóbbi újranyitása óta sikere töretlen.  

Memphis, a Blues városa 

memphis belváros beale street

A Peabody Hotel és kacsái ráadásul a kulturálisan és a könnyűzene történetének szempontjából is jelentős Memphis belvárosának szívében található. A szállodától két sarokra, körülbelül 5 perc sétára helyezkedik el a Beale Street, ami a blues történetének egyik legjelentősebb helyszíne.  

Az 1920-as és 40-es évek között számos blues és jazz legenda, köztük például Louis Armstrong, Muddy Waters és B. B. King játszott rendszeresen a Beale Streeten és itt alakult ki az egyik legrégebbi blues-irányzat, a Memphis Blues is.  

A Beale Street manapság is a város egyik legfontosabb szórakoztató-központja. Bárjaiban, kávézóiban és éttermeiben akár minden este hallhatunk elő zenét, és ezért népszerű mind a helyiek mind a turisták körében. Nyaranta ráadásul az utcai előadások is gyakoriak.  

Memphis persze a Rock&Roll szülőhelye is, 13 éves korától itt élt, majd alkotott Elvis Presley. Graceland birtoka ma is fontos látnivaló, zarándokhely, múzeum. De ez már egy másik történet.

Tennessee állam és az amerikai Dél

Mindez természetesen csak ízelítő a Memphis által ígért változatos élményekből. A Peabody Hotel bájos kacsái és a Beale Street nyüzsgése mellett Memphis és környéke megannyi emlékezetes pillanatot ígér, ha az amerikai Dél felfedezése mellett döntünk.

Az állam fővárosa Nashville, szintén nagy zenei központ, ahol a country az úr. A Great Smoky Mountains nemzeti park UNESCO Világörökségi helyszín és az Egyesült Államok magasan leglátogatottabb nemzeti parkja. Lynchburgben található a Jack Daniels Distillery, ahol izgalmas főzdei túrán túl múzeumot és persze kóstolási lehetőséget is találunk.