A természet csodái közül kiemelkedik a sarki fény földöntúli látványának köszönhetően. Létezik azonban egy másik, hasonlóan szokatlan és káprázatos jelenség is, amely nem az égen, hanem a tengerek, óceánok partjain figyelhető meg, és amelytől éjszaka az öblök vize úgy csillog, mint a csillagfényes égbolt.

Sea of Stars - csillagtenger - sokszor így nevezik ezt a kevéssé ismert természeti csodát, amit a világ számos pontján, például a maldív Vaadhoo szigetén figyelhetünk meg az év megfelelő szakában. 

Világító élővilág

A lélegzetelállító jelenséget a biolumineszcencia okozza, amely során valamilyen kémiai folyamat hatására egyes élőlények fényt bocsátanak ki. Hazánkban a legismertebb példa erre a szentjánosbogár, de a világ különböző tájain egysejtűek, medúzák, gombák, algák, korallok és még halak is rendelkeznek a látványos tulajdonsággal. 

Tengeri csillámlás a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek esetében ezt a jelenséget biolumineszcens fitoplanktonok okozzák. Szabad szemmel nem láthatók, de nagy számú jelenlétük esetén színes elszíneződést okoznak a víz felszínén.

Egyes fitoplankton fajok mechanikai hatás vagy nyomásváltozás esetén világítani kezdenek. Emiatt a világ bizonyos öbleiben a vizet ért zavarok, de akár csak a hullámzás hatására is, káprázatos fénylést okoznak. 

fitoplankton tengerpart éjszaka fény maldív

Speciális földrajzi és éghajlati adottságai miatt a Maldív-szigetek különösen megfelelő környezet a fitoplanktonoknak. A szigetcsoportot az Indiai-óceán tiszta és viszonylag meleg vizei veszik körül, a fényszennyezés is minimális, ezért a látogatók a mesterséges fények zavaró hatásai nélkül gyönyörködhetnek a kápráztató jelenségben. 

A csillogás olyan apró változások hatására következhet be, mint a hullámzás vagy egy sétáló ember a víz és a part találkozásánál. Ideális körülmények között ennek az eredménye a csillagos éghez hasonlatos szürreális, mesebeli látvány. Úszni is teljesen biztonságos közöttük, bár az éjszakai fürdőzés csak nagy körültekintés mellett, és soha nem egyedül, javasolható.

maldív-szigetek bungalók felülről fehér homok nyaralás

A biolumineszcens fitoplankton alapvető fontosságú a helyi víz alatti ökoszisztémának. Fontos táplálékforrásai a vízi élőlények széles körének, így részt vesznek az ökológiai egyensúly fenntartásában. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyönyörködés közben minimálisra csökkentsük környezeti hatásainkat.

Hol és mikor a legjobb gyönyörködni a maldív csillagtengerben?

A Sea of Stars jelenség megfigyelésének a Maldív-szigeteken valószínűleg legjobb helyszíne a szigetcsoport egyik legszebb, helyiek által is lakott szigete, Vaadhoo.

A körülbelül ötszáz lakosú sziget kristálytiszta vízű, fehér homokos tengerpartjairól híres. Könnyen megközelíthető Maldív-szigetek fővárosából, Maléból, vagy akár közvetlenül a Malé melletti nemzetközi repülőtérről motorcsónakkal vagy komppal, és az év bármely időszakában látogatható.

A Sea of Stars megfigyelésére Vaadhoo szigetén a tavasz végétől az ősz elejéig tartó időszak, mert ilyenkor a víz megnövekedő hőmérséklettel egyetemben a fitoplankton populáció számossága is megnövekedik. Ez amiatt is fontos, mert a jelenség nem kiszámítható, és nincs rá garancia, hogy minden este megmutatja magát, de a melegebb időszakban nagyobb az esélye, hogy a legjobb oldalát mutatja.

Tündöklő tengerpartok a világszerte

ausztrália jarvis bay biolumineszcencia

A tengeri biolumineszcencia jelensége a világ más tájain is megfigyelhető, és sok esetben más élőlények okozzák a jelenséget, így másféle látványt is nyújthatnak. 

A Maldív-szigetekihez hasonlóan a fitoplanktonok jelentléte miatt csillog például a Puerto Rico részét képező Vieqes szigetén található Puerto Mosquito, ahol bár úszni tilos, vezetett túrák keretében, kajakozás közben csodálhatjuk meg a jelenséget. 

Népszerű világító tengerpartok még a Matakatia Új-Zélandon, a Ha Long Bay Vietnámban vagy Koh Rong Kambodzsában.

A Japánban található Toyama-öböl Japán egyik legnagyobb öble, és a horizonton látható délibábjai mellett arról is híres, hogy erős kék fénnyel világító kalmárok ívóhelye. A kizárólag Japán partvidékén megtalálható kalmárok az év nagy részében 200-400 méteres mélységben élnek, ám tojásaikat a part közelében rakják le, és ilyenkor nagy számban gyűlnek össze az öbölben, megvilágítva azt. Emiatt a Toyama-öböl március és május között mind a halászok, mind a turisták népszerű célpontja.

A Sea of Stars jelenség, avagy a tengeri biolumineszcencia, tehát a világ számos pontján megfigyelhető, és bár talán kevésbé ismert, a világ legkáprázatosabb természeti csodái közé tartozik. Akár a maldív-szigeteki Vaadhoo-nál, akár a világ más tájain gyönyörködünk benne, egyhamar nem fogjuk elfelejteni.