A brit Post Office 16 éve készíti el éves utazási jelentését, és az idei az első év, hogy a legjobb ár-érték arányú hétvégi desztináció címét nem egy közép- vagy kelet-európai város kapta. Lisszabon például azonos színvonalú szállások tekintetében több mint 60%-kal olcsóbb, mint a lista másik - legdrágább - végén található Amszterdam vagy Velence.

Portugália fővárosa idén 35 európai nagyváros közül, Vilniust, Krakkót és Athént megelőzve végzett az élen a legkedvezőbb árú városi desztinációkat 12 szempont alapján rangsoroló jelentésben.

Hogyan lehet Lisszabon a legolcsóbb?

Az eredményre legnagyobb hatással a lakhatással kapcsolatos költségek voltak: A listán szereplő 35 városból 27-ben 50%-ot meghaladó mértékben drágultak a szállások egyetlen év alatt, míg Lisszabon esetében ez csak átlag 5,2% volt.

Az egyéb figyelembe vett tényezők többek között az egyes italok árai, egy két személyes vacsora egy üveg helyi borral, két éjszaka egy három csillagos hotelben, városnézés és programok, valamint a városi közlekedés árai voltak.

A legolcsóbb hétvégi úti célok

torre de belém lisszabon látnivalók

Az olcsósági lista élén 95 000 forint megfelelő fonttal Lisszabon végzett a hétvégi, két éjszakás, egy főre vetített költségek tekintetében. Minimálisan, mindössze pár száz forinttal drágábban követi Vilnius, majd következik 106 000 forinttal Krakkó.

 1. Lisszabon, 95 000 forint körül
 2. Vilnius
 3. Krakkó
 4. Athén
 5. Riga
 6. Porto
 7. Zágráb
 8. Budapest, 140 000 forint környékén
 9. Varsó
 10. Lille, valamivel 140 000 forint felett

A legdrágább szállások és étkezések

A szállások jelentik magasan a legnagyobb tételt egy hétvégi kiruccanás során. A lista legdrágábbjai 2023-ban:

 1. Amszterdam
 2. Velence
 3. Dublin
 4. Firenze
 5. Belfast

A legtöbbet a vizsgált étkezésért Koppenhága, Helsinki és Bécs látogatói fizetnek idén.