A világ új legnagyobb utasszállító hajója a 365 méter hosszú Icon of the Seas. Összehasonlításképp ez 4,5-szerese a szegedi Fogadalmi templom magasságának, és 2,5-szer több, mint a hazai legmagasabb épület, az újbudai MOL Campus. Ahogy az a rekorderhez illik, a hajó az attrakcióit és szolgáltatásait tekintve is az abszolút csúcsot képviseli, melyet legalább egyszer még azoknak is érdemes megtapasztalni, akiket egyébként nem vonz az óriáshajók és hajóutak világa.

Icon of the Seas számokban

A 20 emelet magas, 250 800 tonna vízkiszorítású hajót a finnországi Turku városában lévő Meyer Turku hajógyárban adták át a Royal Caribbean hajótársaságnak. Merülése 12,65 méter, szélessége közel 49 méter. Maximális sebessége 22 csomó, 41 km/óra. A hajón 2805 szoba található, melyek 70%-a erkéllyel rendelkezik. 

Az Icon 7600 vendéget és 2350 fős személyzetet képes befogadni, mely összesen egy kisvárosnyi, közel 10.000 embert jelent. Építése 900 napot vett igénybe, mely a járvány miatt jóval több volt a tervezettnél.

A jelenleg elérhető legolcsóbb áron 2025 szeptemberében vehetünk részt egy egyhetes karibi körúton, ez majd' 1700 USD-t jelent fejenként. A közelebbi dátumokra 50-100%-kal drágábbak a jegyek, és ez a legtöbb esetben még nem tartalmazza a hajón történő fogyasztás nagy részét. 

Úszó város 8 szórakoztatónegyeddel

icon felülnézetből csúszdákkal

Amikor 2024 januárjában szolgálatba álló Icon of the Seas nyolc különböző tematikus negyeddel rendelkezik, melyek összesen 40 bárt, éttermet és egyéb étkezési lehetőséget kínálnak az utazóknak a street food jellegű helyektől kezdve egészen a felső kategóriás éttermekig.

A Thrill Island negyed a világ legnagyobb tengeri víziparkja, amely a néhol az óceán fölé nyúló csúszdákon túl kötélpályát, és egyéb extrém élményeket tartogat: A vendégek 47 méterrel a víz felett lóghatnak, valamint egy FlowRider hullámszimulátort és egy minigolf pályát.

A pihenés tekintetében a Chill Island negyed lesz a favorit, a világ legnagyobb hajós medencéjén túl kifejezetten gyerekmentes zónát is kínál. A felnőtteket esténként 15 különböző szórakozóhely várja a hagyományos bároktól kezdve, az élőzenés, társasjátékos és karaokes helyeken át, egészen a kaszinóig. 

A hajó orrában az AquaDome részben a vendégek egy 17 méter magas vízfal mellett az AquaTheater-t (vízi színház) találják, ahol robotok, gördeszkások, búvárok és más szereplők lépnek fel majd fel látványos showműsorok keretében.

Ez csupán a kezdet, a szálláshelyek tekintetében a vendégek 28 különböző stílusú kabin- és suite-típus közül választhatnak, beleértve a háromszintes Ultimate Family Townhouse-t, amely még belső csúszdával is rendelkezik (és persze nem csak gyerkekek használhatják!).

Sokkal kevésbé környezetszennyező, mint elődei

Az Icon az első cseppfolyósított természetes gáz (LNG) hajtású óceánjáró, és az első, amely egy tengeri hulladék-átalakító üzemet is tartalmaz. Az LNG hajtás előnye a csökkentett károsanyag-kibocsátás (közel zéró kén-dioxid), a növelt energiahatékonyság (20-25%-os hatékonyságnövekedés az előző generációs hajókhoz képest). A hajó a kikötőben parti áramellátást használ, így jelentősen csökken a kikötők környezetterhelése is. A hőenergia-visszanyerő rendszerek átfogó alkalmazásának köszönhetően sokkal hatékonyabb az óriási hajó hűtése is.

Az óriás tengerjáró hajók általában nehézolajjal vagy hajózási gázolajjal (MGO) működnek. Az Icon of the Seas LNG-vel való hajtása óriási lépés a Royal Caribbean egyik fő fenntarthatósági célja felé: 2035-re szén-dioxid-semleges hajót akarnak építeni. 2030-ig újabb három LNG-hajót készül el Finnországban.

cococay karib tenger

Icon jelenleg a spanyolországi Cadiz felé tart, ahonnan az utolsó simítások után átkel az óceánon, hogy találkozzon első utasaival Floridában. Floridából 7 napos karibi útra indul, mely érinti a Royal Caribbean saját szigetét, a Cococay-t (képen) is.

A Morton's több amerikai csoportos útja is Floridában ér véget. Tarts velünk, majd vezess le a Karib-tengeren egy rekorder hajóúton: https://mortons.hu/ajanlatkeres