Az Amerikai Egyesült Államok 50. állama, Hawaii, közismert természeti szépségéről és csodás időjárásáról. A szigetek legdélebbi tagja, a Nagy Sziget vagy Big Island, a szélsőségek szigete, aktív vulkánjainak, vízeséseinek, a lakók vendégszeretetének és a máig élő, mindent körüllengő hawaii kultúrának köszönhetően népszerű a szigetekre érkezők körében. 

A sziget néhány izgalmas nevezetessége kevésbé ismert a turisták körében, bizonyos körökben mégis világhírűek: Ilyenek például a magyar vonatkozású Alohilani Orchids csodálatos, díjnyertes orchideái.

A hawaii magyar orchideák

pahoa big island

Pahoa mellett, buja trópusi dzsungelben bújik meg a világ egyik legnagyobb presztizsű orchideafarmja, a magyar származású Kékedi Elizabeth vezette Alohilani Orchids. A hawaii nyelvben a pahoa tőrt vagy kést jelent, és a lefelé fordított pahoa a hawaii kultúrában a béke és az erő szimbóluma.

Az 1998-ban alapított farm területén legalább negyed millió orchidea nevelődik folyamatosan. A 8.5 hektáros farm területén orchideák mellett trópusi gyümölcsöket, köztük kókuszt is termelnek, és részét képezi egy állatfarm is.

A farm az USA mind az 50 államába szállít virágokat. Az itt nevelt orchideák népszerű látványosságai az éves chicagói Virágfesztiválnak. Számos híresség szerzi be innen egzotikus virágait, köztük például a hawaii születésű Barack Obama is. A farm sikerességét jól példázza, hogy 2022-es hawaii Hilo Orchid Society 68. éves orchidea showján az Alohilani Orchids 13 díjat nyert, köztük 7 első helyet.

Utazás a földi Paradicsomba

vujity tvrtko hawaii csoportos körutazás mortons

Az Alohilani orchideafarm fontos állomása a Morton’s különleges, Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs által vezetett Hawaii körutazásának. Az orchideafarm vezetője, Kékedi Elizabeth “Erzsike” vezényletével bepillantást nyerhetünk az orchideák világába, megsimogathatjuk a több mint száz főt számláló állatfarm lakóit, belekóstolhatunk a kókuszszüretelésbe (és talán annak termésébe is) és Erzsike egy igazi hawaii-magyar bográcsossal is megvendégel minket.

mauna kea

Az Utazás a földi Paradicsomba körutazás az orchideafarm mellett Hawaii három szigetének megannyi lenyűgöző történelmi és kulturális jelentőségű helyszínére, csodálatos strandjaira is elkalauzol minket. Tvrtko korábbi lakosként osztja meg velünk a szigetek turisták által kevéssé megismerhető titkait, így az életre szóló emlékek garantáltak. 

Pahoa és Puna

pahoa fehete vulkanikus kövek hullámtörő az óceánparton

Puna a Big Island 9 körzetének egyike és a Kilauea vulkán lejtőin helyezkedik el. A Kilauea világ egyik legaktívabb vulkánja, például 1983 és 2018 között folyamatos kitörési aktivitást mutatott és azóta is rendszeresek a kisebb intenzitású kitörések. Emiatt Puna népszerű célpontja a vulkáni kitörések és lávafolyamok iránt érdeklődő utazóknak és a sziget más körzetéhez hasonlóan itt is találhatóak lenyűgöző fekete homokos óceánpartok is.  

Puna és a szomszédos Ka’u körzet területén található a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park, ami globális fontosságú bioszféra-rezervátum, és 1987 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A park egyetlen bejárata Ka’u területén található. A legutóbbi vulkánkitörés 2023. június 7-én történt a vulkán nyugati oldalán, és nem fenyegetett lakott területeket.

A terület híres még mezőgazdaságáról is. Jelentős mennyiségben termelnek itt például makadámia diót és az állam papajájának nagy része is itt terem, Puna kiváló adottságainak köszönhetően.

Bár a terület az európaiakkal való kapcsolatfelvétel előtti története nem ismert, de mind a falu környékén található fontos régészeti lelőhelyek, mind a vulkáni aktivitás hatására kialakult mély és gazdag termőföld arra utal, hogy korán benépesült területről van szó. Pahoa környéke ősi hawaii mítoszokban is előkerül.