hello@mortons.hu +36 1 933 3861

Utazz el a télből a nyárba! - Dominika - Maldív-szigetek - Mexikó - Seychell-szigetek - Zanzibár

Bali

Bali utazások

2021.01.14.

Utolsó frissítés dátuma: 2021.09.14.

Az Indonéziába történő mindenkori beutazási feltételek, ill. fontos információk (pl.: időjárás, pénznem, vallás) itt tekinthetők meg.

Bali…

… Indonéziában található, a Java délkeleti csücskénél fekszik, az ország legnépszerűbb turistacélpontja, hiszen felejthetetlen  kulturális, gasztronómiai és akár spirituális élményekben lehet részünk, ha engedjük, hogy magával ragadjon minket hamisítatlan atmoszférája.

Bali szigete igazi romantikus úti cél, melyről nem hiányoznak a fiatal pároknak vagy baráti társaságoknak szánt szórakozási lehetőségek, de természetesen az egyedülállók, a családok és az idősebb generáció tagjai is megtalálják a sziget szépségeit és legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőségeit nyújtó programjait. 
Bali szigete nem különösebben nagy, a legfontosabb helyekre bérelt autóval vagy motorral egy órán belül eljuthatunk. Korallzátonyok övezik, déli részén fehér, míg északon és nyugaton fekete homokkal borított partokkal rendelkezik. Ha mindkettőt meg akarod tapasztalni, akkor az északkeleti Padangbai strandjait ajánljuk, ahol mind fehér, mind fekete homokos partot találsz; bár fontosnak tartjuk elmondani, hogy Balit nem feltétlenül strandjai, hanem egyéb adottságai miatt ajánljuk. Lenyűgöző természet, különleges kultúra, magas fokú művészet /bőr- és fémművesség, festészet, szobrászat, tánc, zene/, rendkívül barátságos, kedves és jámbor, szüntelenül mosolygó vendéglátók fogadnak majd; no meg sehol máshol nem látsz annyi rizsföldet, és nem simogathatsz annyi majmot, mint a szigeten.

Bali tengerpart

A Balira való eljutás viszonylag drága és időigényes, de az „Istenek szigetén” már fantasztikus ár-érték arány fogad majd: a szálláshelyek, az éttermek, a szolgáltatások (például a taxizás, parkolás) a magyar pénztárcához mérten kifejezetten olcsónak mondhatók.

Bali látnivalói

A szigeten az ikonikus rizsteraszok mellett vulkanikus hegyekkel és vulkáni kúpokkal, buja dzsungelekkel, gyors sodrású patakokkal találkozhatsz, de természetesen vannak kijelölt turisztikai övezetek is (pl. Nusa Dua).

Vulkán Balin

<img class="lazy-image images" src="//web.archive.org/web/20210121041247im_/https://m-st.azureedge.net/images/temp-static/hasznos/Bali_4.jpg" alt="Turistaközpont Balin" "="" data-src="//web.archive.org/web/20210121041247/https://m-st.azureedge.net/images/temp-static/hasznos/Bali_1.jpg">

Ubud és környéke

Ubud alig több mint 100 ezer lakosú város, rizsföldek és meredek szakadékok között terül el, évi kb. 3 millió külföldi turistát fogad, egyfajta kulturális központ. Ha Balin jársz, ide kötelező ellátogatnod az igazi Bali érzésért, az ínycsiklandó ételekért, a környező rizsföldek látványáért, a sok-sok kulturális programlehetőségért, a Gunung Lebah Temple-ért, a Királyi Palotáért, az Alas Kedaton majomerdőért (Monkey Forest) és a színes piacáért.

Ubud környéki rizsterasz

Gunung Lebah Temple

Majomcsalád az Alas Kedaton majomerdőben (Monkey Forest)

Ékszerportékák az ubudi piacon

Goa Gajah elefánt barlangtemplom

Ha Bali szigetén jársz, mindenképpen szánj időt a XI. században kialakított Goa Gajah barlangtemplomra. Az aprócska templom maga a barlang, nevét a bejárat fölé faragott elefántfejről kapta. A barlang érdekessége, hogy nem természetes, hanem ember alkotta képződmény, emberi kezek vájták, mélyítették. Ülj le, merülj el az atmoszférában, higgy a helyiek hiedelmének, hátha meghallod Shiva istennő hangját!

Király palota

Bali nyaralás során kötelező meglátogatni a Királyi palotát, akár egy egész napot is eltölthetsz benne. Itt élt és él a mindenkori balinéz király, a mostani is (Bali államformája ugyanis a mai napig királyság). A palota tehát nem múzeum, ma is lakott, mégis nyitva áll a látogatók előtt, így saját szemeddel láthatod, hogyan éli mindennapjait a mai napon is hatalmon lévő király, a palotakert pedig maga a csoda. 

Besakih anyatemplom

A Besakih anyatemplom a róla elnevezett faluban, a Gunung Agung hegy lejtőin található, kb. 1000 méteres magasságban. Keskeny, kanyargós örvény vezet fel a templomegyütteshez, már a látvány is hihetetlen élményt nyújt, ahogyan haladunk felfelé.
A Besakih anyatemplom a hindu vallás legnagyobb és legszentebb temploma, egy 23 különálló, de egymáshoz kapcsolódó templomból álló komplexum, a legfontosabb és legnagyobb a Pura Penataran Agung.
A lakosság szentként tiszteli a templomot, mert az 1963-ban kitörő vulkán, amely egyébként rendkívüli pusztítást végzett a szigeten, de a templomban épp csak apró károkat tudott okozni.

Besakih anyatemplom

Bratan-tó és úszótemplom

A Balin található több ezer (!) templom közül talán aegy ehyik legérdekesebb az 1700 méter magasságban, a Bratan-tó partján fekvő, a tóból kiemelkedő úszótemplom. Dagálykor igazán különleges látványt nyújt, a tó teljesen körülveszi.

 
Úszótemplom a Bratan-tavon

Jatiluwih rizsteraszok

Bali lakosságának több mint fele rizstermesztésből él, főként azok, akik nem az idegenforgalomból. A szigeten bármerre is indulj el, előbb-utóbb biztosan egy rizsföldre bukkansz.
A Jatiluwih rizsteraszok – Bali leghatalmasabbjai és legszebbjei – része az UNESCO világörökségének, a látvány lenyűgöző. Lesétálhatsz az elképesztően zöld teraszok kis ösvénykéire, hogy testközelből megnézhesd az ültetvényeket, a rizsszemeket saját kézzel szedő szorgos embereket és a földekre épített kis kunyhókat. 

Jatiluwih rizsteraszok

Klungkung királyi palotakert

A Klungkung királyi palotakert olyan látványosság, amit szintén nem szabad kihagyni. A XVII. században, az akkori uralkodó kérésére kialakított kertben feledhetetlen élményben lehet részed a változatos növényekkel és rengeteg kis szoborral tarkított, imára is alkalmas helyen.

Klungkung királyi palotakert


Madár- és hüllőpark

Ha természetkedvelő vagy, a Madár- és hüllőpark jó választás lehet számodra. Kuta városától (népszerű úti cél a szörfösök körében) kb. 40 percre helyezkedik el, az állatvilág mellett a növényzet is lenyűgöző. A parkban kétezernél is több fafajta, 50 pálmafa kapott helyett, és telis-tele van olyan madárfajokkal, amelyeket a világ csak nagyon kevés helyén csodálhatsz meg. 
A hüllőpark a madárpark közvetlen szomszédságában található, és azon túl, hogy szinte minden hüllőfajjal találkozhatsz, legnépszerűbb látványossága a komodói varánusz, amit az utolsó élő sárkánynak tartanak.

Komódi varánusz, az utolsó élő sárkány

 
Pakerisan-völgy

A Pakerisan folyó völgye szintén része a világörökségnek, rizsteraszok, kókuszpálmák nyújtják a látvány legszebbjét.
A folyó két partján elénk tárul 10 darab sziklába vájt, 7 méter magas temetkezési síremlék tárul elénk.

Penglipuran ősi falu

Az aprócska hangulatos falu jelenleg is lakott, legérdekesebb látnivalói a szinte teljes mértékben bambuszból készült épületek (még a falak és a tető is bambusz).
A bambuszházakon kívül megtapasztalhatod, hogy hogyan élnek a balinézok, megismerheted szokásaikat, bemehetsz házaikba, és ha igazán szerencsés vagy, hogy meghívnak magukhoz egy hamisítatlan balinéz ebédre.

Penglipuran ősi falu

Pura Taman Ayu

Bali második szentélykomlexuma a Pura Taman Ayu, mely szintén része az UNESCO világörökségének. Építészeti stílusában keveredik a balinéz és a kínai, és további érdekessége, hogy tó veszi körül, amin tavirózsa virágzik. 

Pura Taman Ayu

Tanah Lot sziklatemplom

Balin hét olyan templom van, amit tengeri sziklára építettek. Az egyik, a balinézok számára legszentebb a Tanah Lot (föld a tengerben) sziklatemplom. A parttól kb. 50 méterre építették, apálykor könnyen megközelítheted, dagálykor azonban olyan, mintha a tengeren úszna.

Tanah Lot sziklatemplom

Ulu Watu sziklatemplom

A Tanah Lot sziklatemplom mellett Balin fontos szerepe van a csodás látványt nyújtó Ulu Watu sziklatemplomnak is. Turisták nem látogathatják, pontosabban csak olyan személyeket engednek be, aki a helyi vallást gyakorolja. A templomot tehát csak kívülről tudod megcsodálni, legjobban ezt napnyugtakor teszed, ilyenkor mutatja legszebb arcát a tenger, a szikla és a templom.

West Bali Nemzeti Park

A természet és élővilág szerelmesei számára kihagyhatatlan program a West Bali Nemzeti Park meglátogatása. Számos élővilágot megismerhetsz a parkban a szavannától a mangrove-ig, a hegyvidéki monszunerdőn át csodás korallszigetekig. Központját négy vulkanikus hegy maradványai uralják.

Waterboom

Ha megnézted Bali legfőbb látványosságait, kapcsolódj ki Bali aqua parkjában, a Waterboom-ban. Minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, az aktív és passzív pihenés garantált! Ha megéheztél, büfék és éttermek sokaságát próbálhatod ki, kívánj akár indonéz, akár nemzetközi ételeket.

Bali gasztronómiája

Ha Balin jársz, egyszerűen muszáj megkóstolnod a helyi ízeket. Nem is tudod kikerülni, lépten-nyomon utcai árusokkal, kifőzdékkel találkozhatsz, ahol rendkívül olcsón de annál finomabb ételeket (makam=étel) próbálhatsz ki.
A balinézok imádják a saslikot (satay), amelyet csirke, bárány, kecse vagy sertés húsából készítenek, köretként párolt rizst (nasi=rizs), vagy édesburgonyát, zöldséget, fűszeres szószokat esznek. Halat is szívesen fogyasztanak akár frissen, akár sózva, akár füstölve, akár szárítva vagy akár pástétomként. Az indonéz fűszerezés egészen egyedi gasztronómiai élményt nyújt, gyakori fűszer a cayenne bors, a szegfűszeg, a szerecsendió és a kurkuma.

 Satay

Híres indonéz étel a marhahúsból készült fűszeres marha, a rendang, mely tulajdonképpen curry-s marhahús általában rizzsel és zöldséggel tálalva.

Rendang

A marhahúst kedvelők kedvelni fogják a rawon-t is, amey egy hagyományos jávai fűszerezésű marhahús leves, különlegességét a fekete dió adja. 

A húsevést mellőzők is megtalálják kedvenceiket a szigeten.

A salátakedvelők kedvence lesz a pecel, melynek fő összetevői: babcsíra, bazsalikom, citrom, chili, fokhagyma, pálmacukor, spenót, uborka. A salátát gado-gado-val, azaz földimogyoró mártással tálalják.

A vegetáriánusok kedvelni fogják az indonéz sült rizst is, melynek rendkívül sok változata ismeretes, köztük legelterjedtebbej a sárgarépával, szójaszósszal, uborkával készült változatok.

Hagyományos gyümölcs- és zöldségsaláta a rojak, utcai árusoknál gyakran találkozhatunk vele. A friss összetevőkhöz forró és fűszeres öntetet kínálnak, ne hagyd ki!

Indonéz sült rizs

A leggyakrabban pontyból vagy harcsából készített pindang az indonéziaiak hagyományos halétele. A pindang kifejezés tulajdonképpen egy főzési eljárás, amikor az étel összetevőit sóban forraljuk. Az étel különleges alkotóelemei – többek között – a citrus levél, a galang, a garnéla paszta, a gyömbér, az indonéz babérlevél és a pálma cukor.
Ha kedveled a tengeri alapanyagokat, a garnélából, makrélából és tonhalból készült siomay nevű ételt is szeretni fogod. Az összetevőket kifőzik, gombóccá formálják, köretként rizs szolgálnak mellé, és öntetként nem maradhat el a mogyorószósz ennél az ételnél sem.

Ha édesszájú vagy, kóstold meg a sweet matabak-ot. A hagyományos indonéz édesség csokoládés-sajtos töltelékkel és pirított mogyoró őrleménnyel a tetején csábít.

Bali, a különleges esküvők helyszíne

Bali szigetén szimbolikus, de hivatalos esküvői ceremóniára is lehetőség van, és nagy hagyományokkal bír a korábban tett fogadalmak megújítása is. Ha igazán romantikus alkat vagy, és a házasságkötés ezen módját választod, életed legszebb élményében lehet részed. Választhatsz tengerparti, esküvői kápolnában, zöldellő rizsteraszon, trópusi kertben megrendezett esküvői szertartást is. Essen bármelyikre is választásod, örömmel állunk rendelkezésedre. Kollégáink – Veled/ Veletek egyeztetve – gondoskodnak az esküvő minden apró részletének megtervezéséről és megszervezéséről a dekorációtól kezdve a menyasszonyi csokron át a fotózásig, de nem feledkeznek meg arról sem, hogy mivel koccintsatok, vagy hogy milyen zene szóljon, sőt, akár még tanút is biztosítanak számotokra. 

Esküvői csokor Balin

Bali, a legemlékezetesebb nászút úti célja 

Nem egyszerű a tökéletes nászút úti céljának megtalálása úgy, hogy az egész világ rendelkezésünkre áll. Egyesek szerint bizony még a „Nagy Ő” magtalálásánál is nehezebb. Bali legyen a listád élén, garantáltan olyan nászútban lesz részed, amelyet álmodni sem mernél, egészen biztos, hogy az országban eltöltött napok örökre az emlékezetedbe vésődnek!

Utazás foglalása Balira

Ha összefoglalónk felkeltette érdeklődésed, és úgy érzed, itt az idő, hogy elutazz Balira, ne halogasd tovább a döntést, kérj tőlünk személyre szabott ajánlatot itt!

Utasvisszajelzések és értékelések alapján kitűnő szállodák várnak Balin, kizárólag a legjobb ár-értékű arányúakat ajánljuk majd, személyre szabva. Az országban töretlen népszerűségnek örvendenek az csillagos szállodák, melyek akár all inclusive ellátással, valóban paradicsomi szolgáltatásokkal várják az utazókat, de akkor sem lősz mellé, ha 3 vagy 4 csillagos hotelt választasz. 


Bízd magad szakértő kollégáinkra – kérj ajánlatot és útitervet kötelezettségmentesen elérhetőségeinken!  Munkatársaink figyelnek arra, hogy utazásod maximális biztonságban legyen, igény szerint elintézzük Neked és helyetted a repülőjegy- és szállásfoglaláson túl mindazt, ami életed legszebb élményéhez szükséges, legyen szó autó- vagy transzferfoglalásról, fakultatív programokról vagy utasbiztosításról. Ha különleges kérésed van (lánykérésre készülsz, vagy az esküvődet szeretnéd a szigetek valamelyikén tartani, esetleg a nászutadra utazol), fordulj hozzánk bizalommal!