Bármilyen utazás megszervezésekor az egyik legfontosabb teendő a megfelelő szálláshely kiválasztása. Az árak és az elhelyezkedés mellett fontos szempont lehet maga a szálláshely minősége, kényelme és talán látványossága is. Akadnak olyan szállodák is, amelyek kiemelkednek a konkurencia közül hangulatukkal, fényűzőségükkel vagy akár csak a kiszolgálás minőségével.

A következőkben mutatunk ötöt a világ legextrémebb szállodái közül, melyek elhelyezkedésük, megközelítésük módja vagy más szempontok alapján önmagukban is kalandosnak mondhatóak.

Izland, ION Adventure Hotel

ion hotel izland

Az izlandi Reykjavikból egy órányi autózással megközelíthető ION Adventure Hotel a Thingvellir nemzeti szívében található. A szállodát olyan lenyűgöző természeti csodák veszik körül, mint mohával borított lávamezők, vízesések és Kerid krátertó. A közelben található még a sznorkelezők és könnyűbúvárok körében népszerű Silfra repedés.

A szálloda viszonylagos elszigeteltsége miatt a szálloda megannyi szolgáltatást biztosít vendégeinek és számos programot szervez, például barlangtúrákat és lovaglást. Sőt, még ébresztőt is kérhetünk a sarki fény megcsodálásához.

Kevésbé extrém szállásokért lapozd át utazási csomagjainkat: Kiemelkedően jó ár-érték aránnyal a világ legjobb trópusi úti céljaira repülővel, szállással, transzferrel ellátással már 408 500 Ft/fő-től: https://mortons.hu/top

Kalifornia, The Oasis at the Death Valley

oasis halal volgy death valley hotel

A hűvös észak helyett megszállhatunk a világ legforróbb pontján is. 1913-ban a Kaliforniai Furnace Creek környékén mérték a világ valaha mért legmagasabb, 56,7 °C-os hőmérsékletét, és itt található a 1920-ban alapított, nemrég teljeskörűen felújított The Oasis at the Death Valley nevű luxus üdülőhely is.

Zöld pázsitjával, színpompás virágaival, árnyékot biztosító fáival és tavacskáival a szálloda valóban oázis a kietlen, forró és száraz Death Valley nemzeti park közepén. Ezáltal tökéletes bázisa lehet a szélsőséges, de páratlanul látványos nemzeti park felderítésének.

A Death Valley olyan lenyűgöző természeti csodáknak ad otthont, mint a Dante’s Peak, amit az Isteni színjátékról neveztek el, mivel a kilátás olyan, mint a purgatórium a mennyből nézve, vagy az Ördög golfpályája és kukoricása, mely két földöntúli gyönyörűségű terület neve a völgyben.

Florida, Jules’ Undersea Lodge

jules vízalatti hotel florida

Ha a Death Valley végletes szárazsága nem vonzó, választhatunk inkább egy sokkal “nedvesebb” szállást is. A vízisportok, sporthalászat és fehér homokos tengerpartok iránt érdeklődő turisták körében kiemelkedően népszerű Florida Keys szigetcsoport területén találjuk az USA egyetlen teljes egészében víz alatti szálláshelyét.

A 6 és fél méterrel a vízfelszín alatt megbúvó Jules’ Undersa Lodge a Nemo Kapitány című regény írójáról, Jules Vernéről kapta a nevét, és csak búvárengedéllyel látogatható. Szerencsére a közeli Key Largo szigete a világ búvárfővárosaként is ismert, így a víz alatti szálláshely sok látogatója a vizsga letétele utáni jutalomként látogat el ide.

A szállás borsos árába egy pizzarendelés is beletartozik, elvégre nem sokan dicsekedhetnek azzal, hogy a víz alá rendeltek pizzát. Olyan nevek fordultak már meg itt, mint Steven Tyler vagy Pierre Trudeau, kanada egykori miniszterelnöke.

Peru, Natura Vive Skylodge

stralodge alulról peru

Egy sziklafal megmászása mindenképpen extrém tevékenységnek mondható, de ez a perui szálloda úgy döntött, nem eléggé. A Natura Vive Skylodge szobái a nyers sziklafalra vannak kifüggesztve. Szerencsére az alumíniumból és polikarbonátból készült kabinok kifejezetten ellenállóak a magasságból adódó szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.

A kabinok megközelíthetőek a szikla megmászásával, vagy egy kötélpályákkal tarkított hegyi túratvonalon keresztül. A szálloda Peru Szent Völgyében helyezkedik el, amely az inka civilizáció fontos emlékeit őrzi, például Machu Picchu ősi fellegvárának romjait. Bár a szállodás tériszonyosoknak semmiképpen sem ajánluk, egy biztos: a különleges elhelyezkedésű szobákból a lélegzetelállító kilátás garantált.

Wales, Deep Sleep 

deep sleep barlang

Ha a perui hegyoldal magassága túlságosan hajmeresztőnek tűnik, ellátogathatunk inkább a világ legalacsonyabban fekvő szállodájába. Az Észak-Walesben a Snowdonia nemzeti park területén található Deep Sleep nem csak szálloda, hanem egyúttal barlangászati projekt is. A barlangban felépített kis faházak vagy barlanglakok közül választhatunk, de érdemes előre tervezni, mert hónapokra előre le van foglalva az éjszakák nagy része.

A szobák 419 méterrel a felszín alatt helyezkednek el, és a nekik otthont adó bányarendszer felfedezése szerves részét képezi az itt töltött éjszakának. A bánya mélyébe kalauzoló vezetett túra során bepillantást nyerhetünk a Viktoriánus kori bányászat érintetlen maradványaiba is, és a túravezető egyúttal múzeumi tárlatvezető szerepét is betölti.