fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Everglades Nemzeti Park

A Florida déli részén elhelyezkedő, 1947-ben alapított, több mint 6 ezer négyzetkilométer területű (hajdanán több tízezer négyzetkilométer területről apadt ekkorára) Everglades Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkja az Everglades édesvízi mocsarainak élővilágát őrzi. Alapítását követően alig több mint 30 évvel, 1979 októberében felkerült az UNESCO világörökség listájára, 1993-ban pedig a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé. 

 

Földünk legnagyobb mocsárvilágának, az Evergladesnek létrejöttéhez az egész évben kb. 30 °C körüli hőmérséklet, a nyáron és kora ősszel lehulló rengeteg csapadék ideális feltéteket teremtettek.

A terület legjellemzőbb növénye egy télisásfaj, a saw gras, amely itt található meg legnagyobb populációban a világon. Ezenkívül több faj is megtalálható a parkban, köztük broméliák, mahagóniafák, mangrovefák, mocsárciprusok, orchideák, páfrányok, pálmák stb.

A terület állatvilága is rendkívül változatos. A tápláléklánc alján a peripyton, az algákból álló növényi massza áll, amely szinte teljesen beborítja a vízfelületeket, és amely élelmet kínál a különböző lárváknak, halfajoknak, mely utóbbiból közel 300 található meg a nemzeti parkban.

Madárfajból kb. 400 fajt tartanak itt számon, köztük erdei gólyák, flamingók, íbiszek, kígyónyakú madarak, kócsagok, pelikánok is megtalálhatók.

 

Az Everglades Nemzeti Park (különleges) emlősökben sem szenved hiányt, találkozhatunk itt például floridai nyúllal és floridai párduccal (a puma helyi alfaja), de virginiai szarvassal is.

Az Everglades Nemzeti Park legismertebb állata az aligátor, amelyet évtizedekkel ezelőtt szinte teljesen kipusztítottak, és egy 1961-es törvényt hoztak létre védelmére, melynek hatására az állatfaj olyannyira elszaporodott, hogy újra engedélyezték a vadászatát.

 

A környék felfedezésének legjobb és legbiztonságosabb módja az airboat, egy sima aljú fémtestű csónak, melynek végére légcsavaros meghajtást szereltek, így téve mind az emberek, mind az aligátorok számára a biztonságos közlekedést a sok helyen 15 cm-nél nem mélyebb mocsaras területen. 

 

Részvételi díj: 44 900 Ft/ fő

A részvételi díj tartalmazza:

A részvételi díj nem tartalmazza: