fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Central Park túra

A több mint 150 éves Central Park egy közel 4 km²-nyi, 800 méter széles és 4 kilométer hosszú – a Margit-szigetnél 3,5-szer nagyobb –, felhőkarcolókkal szegélyezett nyilvános park New York, azon belül is Manhattan szívében.

 

Az 50. utcáktól a 110. utcákig, egészen Harlemig húzódik, és minden megtalálható benne, amit csak el tudunk képzelni egy hatalmas parkról: hatalmas rétek, sziklás emelkedők, sétányok, kertek, gyönyörű tavak; szabadtéri színház, szobrok; korcsolyapályák; állatkert; étkezdék; pihenő, piknikező, sétáló, sportoló helyiek és turisták stb.

Mivel számos filmben és tévésorozatban feltűnik, kijelenthető, hogy a Central Park a világ egyik legismertebbje és leghíresebbje.

 

A park – bár nagy része természetesnek tűnhet – gondos tervezés eredménye. A XIX. század közepére rendkívüli mértékben megugrott Manhattan szigetének népessége, a lakosságnak szüksége volt a tiszta levegőjű zöld területre, így 1853 nyarán New York állam 5 millió dollárért megvásárolta a területet, és a mai park elődjét mintegy 5 év alatt alakította ki. A látogatók számára 1858-ban nyílt meg, azóta is töretlen népszerűségnek örvend, ma is New York tüdeje, a betondzsungel tökéletes ellensúlya.

 

A Central Park legikonikusabb látnivalói

Belvedere Kastély

A Belvedere Kastély kővára egy 1869-ben épített miniatűr kővár, amely kifejezetten a parkban való kilátást szolgálja.

 

Bethesda szökőkút és terasz

A Bethesda szökőkút és terasz a Central Park egyik legfőbb építészeti látványossága, kedvelt pihenő és szelfiző hely.

Central Park körhinta

A Central Park jelenlegi körhintája az ’50-es évek elején épült, a ’90-es éveken építették újjá, 56 paripája kézi faragású.

Central Park Zoo (Central Park állatkert)

A Central Park Zoo több mint 100 állatfajnak ad otthont, innen indult madagaszkári útjára a híres rajzfilm oroszlán főhőse, Alex.

Conservatory Garden

A Conservatory Garden egy 6 hektáros területen elhelyezkedő oázis több ezer fával és bokorral. A park többi részéhez képest sokkal nyugodtabb. A terület három különböző stílusú kerten osztozik: angol, francia és olasz kertet találhatunk benne.

John Lennon mozaik

John Lennon-t a park nyugati oldalán lévő Dakota-ház előtt gyilkolták meg, innen nem messze hozták létre a mozaik emlékművet 1971-es híres daláról, az Imagine-ról elnevezve.

Shepp Meadow – A tökéletes piknikezőhely

A körhintától mindössze 50 méterre észak felé feltárul előttünk a park egyik legnagyobb rétje, a Shepp Meadow. A sziklás részekkel, magas fákkal és felettük felhőkarcolókkal szegélyezett terület a piknikezők legnagyobb kedvence.

 

The Mall – A sétány

A Shepp Meadow-tól és a park híres körhintájától (l. később!) kelet felé indulva a park középvonalán találjuk a híres sétányt, mely nem véletlenül ad remek látványt különböző tévés sorozatoknak és hollywoodi filmeknek négyes szilfasorával, utcai árusaival, andalgó szerelmesekkel és kocogó helyiekkel, turistákkal.

A Central Park szobrai

A park – annak ellenére, hogy eleinte ellenezték, hogy benne szobrokat emeljenek – kb. 30 szoborral büszkélkedhet. Az elsők írókat, költőket ábrázoltak, később felállították a már említett Bethesda teraszon a Vizek angyala szobrot, melynek külön érdekessége, hogy ez volt az első szobor az Amerikai Egyesült Államokban, amelyre női művész kapott felkérést. 

 

Ma igen változatos az alkotások listája, ha időnk engedi, keressük fel mindegyiket!

 

 

A Central Park programlehetőségei

A Central Park Szabadtéri Színházban közel 60 éve minden nyáron ingyenes előadásokat tartanak. Leggyakrabban Shakespeare műveit adják elő, de a New York-i Filharmonikusok és a Metropolitan Opera előadásait is élvezhetjük. Ezeken kívül a park számos könnyűzenei koncertnek is otthont adott már, télen pedig semmihez sem fogható a parkban korcsolyázni.

Mind egyéni városlátogató vagy fly & drive, mind csoportos úton részt vevő utasaink számára elérhető az akár egyedi igények figyelembevételével is alakítható Central Park túra magyar nyelvű idegenvezetővel, az év minden napján.

A program kb. 4 órás, az idegenvezető az utasok szállodájánál találkozik a résztvevőkkel, és oda is kíséri vissza őket.

Részvételi díj: 11 900 Ft/ óra/ fő*

A részvételi díj tartalmazza:

A részvételi díj nem tartalmazza:

*A részvételi díj min. 4 fő foglalása esetén érvényes.