A napsütötte Florida turisták körében kétségkívül legnépszerűbb úti célja a Disney World, avagy hivatalos nevén a Walt Disney World Resort. A Florida harmadik legnagyobb városa, Orlando közvetlen közelében található, óriási kiterjedésű park 2022-ben több mint 47 millió látogatót vonzott, különleges attrakciói és programjai által nyújtott maradandó élmény miatt akár csak emiatt is érdemes egy családos floridai látogatás mellett dönteni. 

A Disney World attrakciói 

A Disney legfontosabb parkja területén négy tematikus vidámpark, két aquapark, négy golfpálya és két minigolfpálya mellett bevásárló körzetek és egyéb szórakozóhelyek is találhatók, így kicsik és nagyok is biztosan jól fognak szórakozni. Itt található a Disney Springs névre hallgató bevásárló és üdülőváros is, ahol a Cirque Du Soleil rendez rendszeres kortárs cirkuszi show-kat. 

A jegyek és áraik tekintetében egészen nagy a szórás: Két napra két felnőttnek és két 9 éven aluli gyereknek 1200 USD körüli összegtől (424 000 Ft a mai árfolyamon) kezdődik a belépő parkolással együtt, mely példul 5 nap esetén legalább 2000 dollárt (700e Ft) jelent. Ez a fajta belépő egy nap egy park látogatását teszi lehetővé. Ha bármilyen jeggyel, de több napra érkezünk, akkor minden napra az arra a napra kiválasztott parkra vagy parkokra előre le kell foglalnunk a helyeinket a weboldalon vagy alkalmazásban.

 Érdemes szétnézni a hivatalos oldalon, vagy utazási ajánlatot kérni tőlünk szállással, repülőjeggyel, autóbérléssel együtt, mely kedvezőbb árú lesz, mint ha magatoknak foglalnátok. A Morton's Travel az amerikai utazások szakértője 1992 óta.

Magic Kingdom

magic kingdom disney world

A Magic Kingdom Park névre hallgató vidámpark 1971-ben került átadásra. Szerkezetét és attrakcióit a kaliforniai Disneyland ihlette. Ötven éves fennállása alatt a modern amerikai kultúra egyik alapkövévé és szimbolumává vált, és ennek köszönhetően minden bizonnyal ez az a helyszín, amely a legtöbbeknek eszébe jut, ha a Disney Worldre gondolnak.  

A Magic Kingdomban fókuszban a tündérmesék és a világszerte ismert Disney karakterek állnak. Itt található az ikonikus Hamupipőke-kastély, amely Mikiegér fülei mellett a Disney világának egyik legfontosabb jelképe. 

A Magic Kingdom csak magában 20 millió látogatót fogadott a járvány előtt, mellyel Portugália után a világ 12. leglátogatottabb országa lehet volna.

EPCOT

epcot disney world

Walt Disney a tipikus Disney-vidámpark mellé egy ambiciózus, futurisztikus várost is elképzelt. Az eredeti EPCOT (Experimental Prototype Community of Tomorrow, kb. “a holnap kísérleti prototípus-települése) koncepciót a vállalat Disney 1966-os halála után elvetette, mivel nem voltak meggyőződve arról, hogy képesek lesznek egy egész, működő és élhető várost üzemeltetni.

A Magic Kingdom növekvő népszerűségének hatására azonban visszatértek az ötlethez, és Disney terveihez képest visszafogottan ugyan, de 1982-ben megnyílt az Epcot névre hallgató “vidámpark”, melyet gyakran állandó világkiállításnak is neveznek.

Az Epcot célja az emberi teljesítmény ünneplése, különösen a technológiai innovációk és a világ különböző országainak nemzeti kultúráin keresztül.

Disney's Hollywood Studios

Ebben a parkban a filmes és televíziós ipar Disney-féle világát megtapasztalhatjuk meg. A legismertebb attrakciók: A Star Wars: Galaxy's Edge a Csillagok háborúja univerzumából, Toy Story Land, Frozen világa énekléssel, és élőszereplős Szépség és a Szörnyeteg előadás. A parkban változatos gasztronómiai élmények is várják a látogatókat, a világ minden részéről.

Animal Kingdom

Az állatok királysága, ahol a természet és a kultúra találkozik. A park legismertebb látványossága a Pandora – The World of Avatar, ahol a filmekből ismert földönkívüli lényekkel lehet találkozni. A park egyik fő vonzerejét az egzotikus élő állatokkal való találkozás jelenti: A Kilimanjaro Safaris attrakciója az afrikai vadont, míg a Maharajah Jungle Trek ázsiai dzsungelek élővilágát mutatja be. Ha pedig nem riadunk meg egy kis adrenalintól, a Kali River Rapids vízi hullámvasúttal vár.

Disney Cruise Line

A Disney Floridában a nagyobb kalandok iránt érdeklődők számára is tartogat feledhetetlen élményeket. A Disney Cruise Line (melynek egyik induló kikötője, Port Canaveral, a Disney World-től nem messze található) óriási üdülőhajói önálló tematikus parkokként üzemelnek, és a Karibi-térségbe szerveznek rajtuk utakat. Ezeken a hajókon speciális, Disney-tematikájú éttermek mellett színházi és musical előadásokat rendeznek, és természetesen kedvenc Disney-karaktereinkkel is találkozhatunk.

A vállalat jelenleg 5 hajót üzemeltet, de a flottához 2024-ben és 2025-ben további három hajó fog csatlakozni. A Disney Cruise Line-ról részletesebben a legnagyobb és legérdekesebb üdülőhajókkal foglalkozó bejegyzésünkben számoltunk be. 

A Disney World számokban

A Disney World története 1959-ben kezdődött, amikor a meglévő és egyre növekvő népszerűségű kaliforniai Disneyland kiterjesztése helyett amellett döntöttek, hogy új helyszínt keresnek. Erre egyrészt azért volt szükség, mert kutatások alapján az USA keleti partjáról Disneyland vendégeinek csupán 5%-a érkezett, másrészt mert Walt Disney a korábbi helyszínnél nagyobb szabadságot akart parkja megvalósításához.

Hogy elkerüljék a parkot övező területek felvásárlását más vállalatok által, ahogy ez a nagy sikerű Disneyland esetében történt, a Disney vállalat 111 négyzetkilométernyi földet vásárolt a floridai Orlando közelében. Napjainkban a Disney World területe 101 km2, amely például csaknem ötszöröse Manhattan teljes területének, de ennek körülbelül a fele van csak kihasználva, így Disney eredeti tervei szerint továbbra is bőven van hely további fejlődésre és növekedésre.

Maga Walt Disney sajnos már nem élte meg a Disney World átadását, de az ő emlékére lett a komplexum hivatalos neve Walt Disney World, ezzel emléket állítva neki, és annak, hogy a park az ő nagy álmának megvalósulása.

A Disney World a világ egyik leglátogatottabb üdülőhelye, 2019-ben négy parkja közel 59 millió látogatót (ezek között persze sok látogatót többször számoltak) vonzott, és a tavalyi év adatai alapján gyorsan be fogja hozni lemaradását. Több mint 77 ezer alkalmazottjával egyúttal az USA legnagyobb egyhelyszínes munkaadójának számít. 

2021-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, és az ez alkalomból tartott ünnepségsorozat 18 hónapon át, 2023 elejéig tartott.