Az Indiai-óceánban, Afrika partjaitól keletre fekszik a száznál is több szigetet magába foglaló szigetállam, amelyről szinte biztosan láttunk már mesébe illő képeket a közösségi felületeken. Ameddig a szem ellát zöldellő pálmafák, hófehér, apró szemű homok és türkizben pompázó, kristálytiszta tenger tölti be a horizontot.

A legtöbben a látványos gránitsziklák és a tökéletes strandok árasztotta végtelen nyugalom miatt döntenek a Seychelle-szigetek mellett, de az aktívabb pihenést preferálók és a természetbúvárok is találnak emlékezetes élményeket a szigeteken.

A legnépszerűbb Seychelle-szigeteki látnivalók és programok

Az egzotikus ország legnagyobb szigete Mahé. Itt található Victoria, ami a világ egyik legkisebb fővárosa, valamint az ország legnagyobb nemzeti parkja is ezen a szigeten kapott helyet. Mahé után Praslin, Silhouette és La Digue következnek, nagy valószínűséggel a négy sziget egyikén fogunk tartózkodni.

A szigetek közötti mozgást biztosító hajó- vagy repülőutak önmagukban is kellemes programot nyújtanak. A néhány évszázaddal korábban még lakatlan édenkertet most az angol, francia, afrikai, indiai és kínai bevándorlók leszármazottai lakják.

A Seychelle-i beutazáshoz előzetes regisztráció szükséges ezen az oldalon. A további feltételek megtekinthetők a konzuli képviselet weboldalán. A beutazáshoz magyar utazók számára nem kell vízum.

Fürdőzés a mesés strandokon

seychelle-szigetek tökéletes strandjai

Amint birtokunkban van a repülőjegy, már el is kezdhetjük a meglátogatni kívánt strandok listájának összeállítását. Ez el fog tartani egy darabig, hiszen a felhozatal legendás. Mahén a Grand Anse mindenképp legyen az úti célok között, ez az egyik legnagyobb strand a szigeteken.

Az Anse Intendance és az Anse Royale is nagyszerű élmény. Praslinon az Anse Lazio, La Digue szigetén pedig az Anse Source D’Argent kihagyhatatlan strandok, ezek a világ legfotózottabb partszakaszai közé tartoznak. Az országban minden strand ingyenesen látogatható, de van, ahová előre be kell jelentkezni. Érdemes a szállodában érdeklődni az ő javaslataikról is.

seychelle-szigetek boldog emberek a gránit előtt

Victoria, a legkisebb főváros

A Mahé szigetén található város az ország kulturális és közigazgatási központja, egyben a világ egyik legkevesebb lakost számláló fővárosa. A természettudományi múzeum mellett a város rövid történelmének ellenére találunk történelmi múzeumot is. A Big Ben mintájára készült óratornyot érdemes megtekinteni, a városi piac kavalkádja pedig önmagában is érdekes reggeli program lehet.

Fedezzük fel a szigetek egzotikus élővilágát!

Megannyi endemikus, csak itt megtalálható faj található a szigetállam területén. A tengerikókusz a világ legnagyobb, akár 6 méter átmérőjű leveleivel és legnagyobb, akár 18 kilogramos magjával rendelkezik. Maga a termés akár 30 kilogram súlyt is elérhet, és mivel fenék alakú, természetesen népszerű szuvenírként is.

Victoria külvárosában találjuk a Nemzeti Botanikus Kertet számos őshonos állat- és növényfajjal. A La Veuve rezervátumban megsimogathatjuk a szigetállam emblematikus állatait is, a szelíd óriásteknősöket.

A St. Anne Tengeri Nemzeti parkban, mindössze 20 percnyi hajókázásra Mahéból, pedig rövid időre a páratlan gazdagságú vízi élővilágot részévé válhatunk. Itt található a világ második legnagyobb atollja, az Aldabra-atoll, amelyet szintén meglátogathatunk, ha betartjuk a szigorú előírásokat és szabályokat.

Búvárkodás és sznorkelezés

Egész évben van rá lehetőség, és egy élet is kevés a szigetek összes merülőhelyének feltérképezéséhez. A haladó búvárok is találhatnak maguknak izgalmas elfoglaltságot a hajóroncsok felfedezésével. Az atollok és korallzátonyok lenyűgöző élővilága pedig maradandó élményt biztosít kezdőknek és haladóknak egyaránt. Desroches szigete kínálja a legjobb búvárkodási helyszíneket.

Kreol fesztivál Mahén

A márciusban és októberben megrendezésre kerülő egy hetes fesztiválok bepillantást engednek a kreol kultúra színes, zenével és tánccal sűrűn átszőtt, harsány szépségébe. A főszerep ilyenkor a tam-tam doboké és a vonós hangszereké. Az országban számos tánccsoport és kórus működik, a fesztiválokon pedig az afrikai, európai, madagaszkári hatások keverednek látványos egyveleggé.

Fontos a megfelelő Seychelle-szigeteki szállás kiválasztása

seychelle szigetek hotel szallas

A nemzetközi reptér megnyitását követően a turizmus lett az ország fő bevételi forrása, ezt követően számos szálloda és resort épült, ezekből sokat találni a szigeteken, amiből viszont ne számítsunk nagy választékra, azok az olcsó, hostel jellegű szálláshelyek. A Seychelle-szigetek makulátlan paradicsomi környezetben kínál kikapcsolódást, ezt pedig az árak is tükrözik. A magas árért viszont hamisítatlan luxusban lesz részünk, melynek részét képezik a spa, masszázs és egyéb wellness szolgáltatások is.

Ami kellemetlenséget okozhat, az a tengerifű feltűnése, amely egész évben változó helyen és időpontokban jelenik meg, mindig más partszakaszokat lepve el. Némileg csökkentheti egy adott strand esztétikai értékeit, de szerencsére sosincs túl messze egy újabb csodálatos partszakasz, ahova átmehetünk. Utazás előtt érdemes tájékozódni a tengeri fű felbukkanásáról, hogy megfelelő helyen tudjunk szállást foglalni.

Seychelle-szigetek utazás időzítése

A szigetekre nem lehet rossz időpontban utazni. A csapadék mennyisége, a szél erőssége az év során változik, valamint a számos mikroklíma miatt előfordulhat, hogy az egyik strandon esik az eső, míg a másik napsütésben fürdik, de a tenger mindig langyos, a hőmérséklet pedig mindig trópusi meleg és párás. Az évi középhőmérséklet 27 °C, nem is nagyon esik ez alá.

Márciustól októberig tart a szelesebb, szárazabb időszak, a legkevesebb csapadék június, július környékén esik. Ettől függetlenül mindig lehet zivatarra számítani. Januárban hullik a legtöbb csapadék, ekkor éri el a szigeteket az északnyugati monszun szélrendszer. Búvárkodásra márciustól májusig, valamint szeptembertől novemberig van remek lehetőségünk, a szelesebb hónapok pedig nagyszerű alkalmat biztosítanak a vízi sportok kedvelőinek májustól októberig. A főszezon decembertől januárig, valamint júliustól augusztusig tart.