Az egykori halászfalu ma a világ egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, amely szürreális városképével, extravagáns építészeti megoldásaival, a modern kor minden elképzelhető luxusával méltán érdemelte ki a felnőttek játszótere jelzőt. Dubai az Arab-félszigeten, a Perzsa-öböl déli partján fekszik, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb népességű városa, valamint második legnagyobb települése a főváros, Abu Dhabi után.

A legnépszerűbb dubaji látnivalók és programok

Ha elgondolkodtunk már azon, milyen lehet egy fedett sípályán lesiklani, majd tevegelni egyet a sivatagban, részt venni egy hamisítatlan beduin vacsorán, hogy aztán egy mesterséges szigetre épített szálloda víz alatti szobájában hajtsuk álomra a fejünket, akkor Dubai a nekünk való célpont.

A város számos elképesztő építészeti megoldással kápráztat el bennünket, miközben a modern kényelem minden formáját felsorakoztatja, hogy kedvünkre válogathassunk. Szerencsére nem csak a dúsgazdag üzletemberek szórakozhatnak kedvükre, családi programok közül is bőven tudunk választani.

A magyarországi útlevél 90 napos belépésre jogosít. Az országban nincsenek érvényben járványkorlátozások. Beutazáskor sem oltási igazolványt, sem tesztet nem kell bemutatnunk.

Burdzs Kalifa

Az épület, amit még ha akarnánk, sem tudnánk kihagyni. A világ legmagasabb épülete a város szimbóluma, mely folyton a látómezőnkbe furakszik, ahogy büszkén a többi felhőkarcoló fölé magasodik. A 829,8 méter magas Burj Khalifa 2010 januárjában nyílt meg, és egyből a város meghatározó látványossággá vált a másik ikonikus építmény, a világ első hét csillagos szállodája, a Burj al-Arab mellett.

Palm Jumeirah

A Pálma-sziget újabb ékes példája az emberi képzelőerő és műszaki kiválóság hatalmának. A Perzsa-öbölben található mesterséges szigeten éttermek, szállodák és aquapark is található, de nincs messze a Jumeirah Beach és a lenyűgöző Jumeirah mecset sem.

Az ambiciózus tervet 40 000 munkás erőfeszítésével, 90 millió köbméter homok felhasználásával sikerült megvalósítani.  A szigettől nem messze található a még építés alatt álló Világ-szigetek, illetve készülőben van még két újabb pálma, a Palm Jebel Ali és a Palm Deira is.

A Palm Jumeirah éke az Atlantis the Palm ötcsillagos luxushotel, melynek érdekessége, hogy víz alatti szobákkal is rendelkezik.

Dubai Marina

A Palm Jumeirah közelében találjuk a Dubai Marina öblöt, mely a városba látogatók egyik kedvenc sétálóhelye. A kikötőben több millió dolláros látványos jachtok ringatóznak. Partján számos szálloda, étterem várja a nagyérdeműt, illetve itt találjuk a Dubai Marina Mall bevásárlóközpontot is.

Dubai Creek és piacok

Ne hagyjuk ki az arany- és fűszerpiacokat, ahol szinte elvárás, hogy alkudozzunk. A Dubai Creek a város történelmi jelentőségű, autentikus hangulatú része, ahol több száz stand várja a hamisítatlan arab élményt keresőket a legkülönfélébb fűszereket és portékákat felsorakoztatva. Az aranypiac látványától, ahol a világ aranyának jelentős része áthalad, garantáltan leesik majd az állunk.

Sivatagi kalandok

A mindenhol jelenlévő luxus és csillogás könnyedén elfeledteti velünk, hogy a város épített határain túl aranyló dűnék borítják a horizontot, ameddig csak a szem ellát. De ne higgyük, hogy a sivatag nem nyújt szórakozási lehetőséget. Választhatunk csoportos tevegelést, terepjárós kocsikázást, vagy akár egy beduin vacsorán is részt vehetünk, ha kalandos élményekre vágyunk.

Tranzit városnézés: Repülés vagy hajózás közben

Dubaj remek helyszín rövid és tartalmas városlátogatásra egy másik, hosszabb utazás közben. Itt található az Emirates légitársaság központja, a város nemzetközi repülőtere a világ minden részére kínál csatlakozást. Néhány órás várakozás helyett töltsünk el egy-két felejthetetlen napot a felhőkarcolók árnyékában!

Népszerűek az emirátusokat, köztük Dubajt útba ejtő hajóutak, csoportos körutazások is melyek lehetőséget nyújtanak a város hangulatának megízlelésére.

Fontos a megfelelő dubai szállás kiválasztása

A város neve mára eggyé vált a fényűzéssel, az egzotikus strandokat felsőkategóriás éttermek és lenyűgöző tengerparti hotelek szegélyezik. Szállodáiban a legmagasabb szintű all inclusive ellátás és kényelem lesz osztályrészünk, amennyiben a pénztárcánk ezt megengedi. A határ a csillagos ég.

Ennek ellenére nem kell attól tartanunk, hogy ne találhatnánk kedvezőbb áron, akár családok számára is elfogadható összegért tisztességes szállásokat.

Dubai utazás időzítése

A száraz sivatagi éghajlatú emirátusban a hőmérséklet mindig magas, nyáron viszont szabályosan forró. Az éves szinten nagyjából 150 mm csapadék enyhülést hozó érkezésére a városlátogatás során nem érdemes számítani. A legcsapadékosabb hónap a február. Az őszi és téli hónapok során már-már kellemes az időjárás, ekkor érkezik a legtöbb külföldi látogató.

A nyári hónapok alatt a hőmérséklet 40-50 °C között mozog, ami a légkondicionált hotelszobán, és bevásárlóközpontokon kívül nem kínál túl sok programlehetőséget. Az utazási irodák, szállodák és légitársaságok jellemzően erre az időre kínálják a legolcsóbb ajánlataikat, de kétszer is gondoljuk meg, hogy az olcsóbb repülőjegy megéri-e, hogy 85%-os páratartalomban és 45 °C-os hőségben tikkadjunk a medence partján.