Az olasz csizma sarkánál található Bari lenyűgöző város, ami laza könnyedséggel ötvözi a gazdag történelmet és az élénk, modern atmoszférát. Festői óvárosának, buzgó kikötőjének és Puglia régió közeli látnivalóinak köszönhetően remek ár-érték arányú, autentikus olasz élményt kínál.

A városból rövid vonatozással elérhetők csodás strandok, UNESCO világörökségi helyszínek és romantikus városkák egyaránt, ezért Bari kiváló központja néhány napos dél-olasz csillagtúráknak.

Történelmi időutazás

bari óváros barivecchia

Bari egyik fénypontja a történelmi óváros, Barivecchia. A régi utcák labirintusába belépve időutazásban érezhetjük magunkat. Az óváros igazi kincsesbányája a középkori olasz építészetnek, bájos terekkel és elbűvölő, szűk mellékutcákkal.  

A labirintusba beleveszve rábukkanhatunk például a Basilica di San Nicolára, egy lenyűgöző román stílusú templomra, ami a város védőszentje, Mürai Szent Miklós ereklyéinek ad otthont. Egy másik kötelező látnivaló a Castello Svevo, Bari 1132 körül épített vára, amit napjainkban galériának használnak, és ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és az Adriai-tengerre.

Olaszos lendület

Az óvárostól délre található a Napóleon hadvezére, majd későbbi nápolyi király, Joachim Murat által építtetett Murat városrész, mely Bari modern központja. Sétáljatok a tengerparti sétányon és merüljetek bele az élénk olasz atmoszférába, ahol a helyiek és a látogatók összegyűlnek, hogy élvezzék a tengeri szellőt, a napsütést és a remek vendéglátóhelyek nyüzsgését.

monopoli esti hangulat

A számtalan tenger gyümölcseit kínáló étterem egyikébe betérve csemegézhetünk a friss fogásból és azt egy pohár helyi Primitivóval kísérve igazi olasz gasztronómiai élményben lehet részünk. 

Ha egyedülálló kulturális élményre a Bari környékéről eredeztethető tradicionális tánc, a Tarantella megtekintése. Az élénk néptáncot gyakran ropják a város utcáin és piazzáin, a közönséget gyakran lenyűgözve az energikus zenével és magával ragadó ritmussal. Csatlakozni szabad!

Dél-olasz konyha és kalandozások Bari környékén - Puglia véget nem érő látványosságai

alberobello, unesco

Bari kiváló kiindulópont a környező Puglia régió felfedezéséhez. Kiránduljunk a Bari környékén található, az UNESCO Világörökség részét képező pugliai helyszínek valamelyikébe: Alberobello mesebeli városkájába, ami egyedülálló trulló házacskáiról híres; a Castel del Montéhez, egy 13. századi erődhöz, ami a középkori hadi építészet egyik szimbolumává vált; Matera sziklába vájt házakból álló ősi városába; vagy a kirándulásra és madárlesre szinte kötelező Foresta Umbra nemzeti parkba.

polignano-a-mare tengerpart puglia

A régióban olyan mesés tengerparti helyszíneket találunk, mint Polignano a Mare festői városa, amit impozáns part menti sziklák tetejére építettek, és ahol gyönyörködhetünk a tengeri kilátásban vagy megmártózhatunk a látványos - ám a nyári szezon csúcsán igen zsúfolt - híres tengerparti öböl vizében.

Az étel maga az élet

puglia étel stracciatella

A pugliai látogatás nem lenne teljes, ha nem kóstolnátok meg a régió híres konyháját, amelynek középpontjában a friss alapanyagok, az olívaolaj (az olasz olívaolaj 40%-a a térségből származik) és a finom tésztaételek állnak.

Bari óvárosának utcácskáin magatok is tanúi lehettek, ahogy a helyi asszonyok kézzel gyúrják Puglia gasztronómiai jelképének számító orecchiette tésztát, amelynek a neve alakja miatt “fülecske”. Ez a tészta a 12-13. század környékén jelent meg Bariban és az ebből készült ételek Puglia legklasszikusabb fogásainak számítanak, mint például a orecchiette alle cime di rapa, amely elkészítéséhez a tésztát együtt főzik a rapini nevű, spenóthoz hasonlatos zöldséggel.

Természetesen a több száz kilométer tengerpartnak köszönhetően a tenger gyümölcsei is fontos részét képezik a helyi konyhának, közülük a Taranto közelében halászott kagylót mondhatjuk legnépszerűbbnek.

A remek, változatos és egészséges helyi ételek tökéletes kísérője a helyi bor. A napos, viszonylag száraz éghajlat tökéletes alapot biztosít az élénk, testes és gyümölcsös boroknak, amiket olyan, a térségben nagy múltú szőlőfajtákból nyernek, mint a Primitivo, a Negroamaro és a Bombino Nero, és amelyek mindegyike ízletes társát biztosíthatja a helyi ételek sokaságának.

Dél-Olaszország sokkal kedvezőbb áron biztosítja a hamisítatlan olasz élményt, mint az északi régiók vagy a főváros.

Értékes dél-olasz élmények 

Bari és környéke a történelem, a gasztronómia és a tengerparti városok szerelmeseinek is kínál valamit. Az egyedi kultúra és a festői tájak keveréke lenyűgöző, és kiemelkedően jó ár-érték arányú úti céllá teszi.