A Passport Index  rangsora szerint szerint mindez a vízumoktól, egészen pontosan a vízumkövetelményektől függ. Az utóbbi években a járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozások tovább bonyolították a képet, ám szerencsére 2023-ra a világ országainak nagy része eltörölte azokat.

Melyik ország a legvendégfogadóbb?

A helyiek barátságosságától kezdve az idegenforgalmi infrastruktúra elérhetőségén és fejlettségén keresztül az országok turisztikai vonzóságáig számos módja van a kérdés megválaszolásának. A kérdés persze szubjektív. Ha egy tucat nemzetközi utazónak tennénk fel ezt a kérdést, akkor valószínűleg tucatnyi különböző választ kapnánk. A Passport Index szerint van egy biztos módja annak, hogy megválaszoljuk ezt a látszólag lehetetlen kérdést: A legvendégfogadóbb ország az, amelynek a legkevesebb határellenőrzése van.

A lista élén az egyik legvonzóbb trópusi desztináció, a Maldív-szigetek

Az legújabb rangsorban 21 ország osztozik az első helyen a "legvendégfogadóbb" címen. Angola, Bolívia, Burundi, Kambodzsa, Comore-szigetek, Elefántcsontpart, Dzsibuti, Etiópia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Gabon, Guinea, Bissau-Guinea, Malawi, Maldív-szigetek, Mikronézia, Nigéria, Ruanda, Szomália, Dél-Szudán, Kelet-Timor és Tuvalu azok az országok, amelyek az összes - mind a 198 - ország utazóit vízum nélkül fogadják (vagy vízumot adnak ki az érkezéskor).

észak-korea vízum

A spektrum másik végén, az 83. helyen Afganisztán, Észak-Korea és Türkmenisztán állnak. Ez a három ország nem biztosít vízummentes utazást egyetlen más ország állampolgárai számára sem.

Melyik európai ország a legvendégfogadóbb?

Európában a legvendégfogóbb ország Örményország, amely laza beutazási szabályokat alkalmaz 135 országból érkező utasokkal szemben, és így 26. helyen áll az összesített rangsorban.

Koszovó 109, míg Moldova 103 országnak biztosít vízummentes elbánást. Az európai országok többsége kissé szigorúbb, és vízummentes vagy érkezéskori vízumos utazást biztosít 92 országnak. Európában 35 ország osztozik a barátságossági rangsor közepén, a 45. helyen, köztük Magyarország is. Ennek oka a Schengeni Megállapodás, amelynek tagjai együttesen tárgyalnak a vízumkövetelményekről.

A legerősebb útlevelek

A globális útlevél indexet általában a világ legerősebb útleveleinek rangsorolására használják. Óriási mobilitási különbség van az egyes országok között: Az Egyesült Arab Emírségek útlevéllel rendelkezői például vízummentesen vagy érkezéskori vízummal utazhatnak 180 országba, míg az afgán állampolgárok mindössze 38 országba utazhatnak vízum nélkül.

Magyarország az előkelő 4. helyen szerepel a globális rangsorban 165 “zöld” országgal.

A legbarátságosabb országok ugyan megnyitják határaikat a legtöbb utazó előtt, ám ezt az előzékenységet ritkán kapják vissza. Az etióp utazók például a 198-cal szemben mindössze 53 országba kapnak egyszerű beutazást. A Passport Index legfrissebb frissítése szerint tavaly Vanuatu kivételével az összes ország növekedést mutatott. Átlagosan az idén 16 új országba utazhattak egyszerűbben az útlevéllel rendelkezők.