Idén nyáron megdőlhet a világ valaha mért legmagasabb hőmérsékletének rekordja. FRISSÍTÉS: A bejegyzés publikálása után egy nappal egy 71 éves látogató elhunyt az akkor 50 fokos völgyben, valószínűleg hősokk következtében, már árnyékben, egy túraútvonal kiindulópontján. A megfelelően felszerelt los angelesi túrázó délután érkezett vissza a Golden Canyonból, ahol az 50 foknál a hőt sugárzó közeli sziklafalak miatt jóval melegebb is lehetett. A meleg miatt helikopter nem tudott érte menni. Két hete egy 65 éves férfi hunyt el a parkban, már az autójában, szintén túrázás után. A park fenntartója kifejezetten kéri a látogatókat, hogy reggel 10:00-ig fejezzenek be minden erőfeszítéssel járó tevékenységet, és maximum néhány percre távolodjanak el autóiktól.

A kihelyezett táblák és a park rangerek utasításait maradéktalanul be kell tartani - főleg ilyen körülmények között - a biztonságunk érdekében, az életveszélyre való felhívás nem egy jópofa vicc, ami jól mutat a képeken. 

Az eredeti bejegyzésünk: Vasárnap 53,3 °C-t mértek a Furnace Creek-nél, ahol az eddigi legmagasabb, 56,7 °C-os rekordhőmérsékletet mérték 1913-ban.  Furnace Creek az USA-ban, a Kalifornia és Nevada határán elhelyezkedő Death Valley Nemzeti Parkban található. A Halál-völgy az Egyesült Államok ötödik legnagyobb (és Alaszkán kívül az első) nemzeti parkja, és egyúttal a legforróbb és legszárazabb helyek egyike a világon. Irány a Halál-völgy földöntúli tájai! 

A legforróbb hely a földön

halal volgy kalifornia

Az óriási forróság emberekre nézve kifejezetten veszélyes, ezért természetesen a mostanihoz hasonló extrém kürülmények között kiemelkedően népszerű úti cél a Halál-völgy. Ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett a szabadban tartózkodás kiszáradással, hőkimerültséggel és hőgutával jár. Ezek pedig dezorientációt, tájékozódási zavarokat okozhatnak, ami pluszban megnehezítheti a biztonságosabb helyek elérését. A völgy a nevét is ezekről a hatásoknak köszönheti: az Aranyláz idején számos aranyásó tévedt és tűnt el itt. Utánuk, mintegy figyelmeztetésként kapta a Death Valley nevet. 

Utazási csomagjaink kiemelkedően jó ár-érték aránnyal a világ legjobb trópusi úti céljaira repülővel, szállással, transzferrel ellátással már 408 500 Ft/fő-től: https://mortons.hu/top

 A Death Valley nem csak az abszolút legmagasabb hőmerséklet rekordjának birtokosa, számos egyéb hőmérsékleti rekordot is magáénak tudhat. 1996 nyarán összesen 40 napon emelkedett 49 fok és 105 napon 43 fok fölé a hőmérséklet. 2012 július 12-e során 42 fok volt a napi legalacsonyabb hőmérséklet, és ezzel ez a nap volt az eddigi legmagasabb 24 órás átlaghőmérsékletű nap a világon, 47,5 °C-al. 2001-ben 154 egymás utáni napon mértek 38 foknál többet. Egyes szakértők egyébként szkeptikusak a száztíz évvel ezelőtti mérés pontosságát illetően.

Az extrém forróság több, egymást erősítő tényező eredménye. A Nap melegítő hatása mellett a völgyet körülvevő magas, meredek hegyek bent rekesztik a forró levegőt, és a völgy és az óceán között 4 nagy hegyvonulat található, amelyek mindegyike egyre erősíti az esőárnyék jelenséget. 1929-ben, 1953-ban és 1989-ben például egyáltalán nem volt csapadék a völgy területén. Az éves átlagos csapadékmennyiség csupán 56 mm.

A Halál-völgy látványosságai

death valley dűnék látnivalók

Az extrém hőség és annak veszélyei ellenére (vagy talán pont emiatt) a Death Valley Nemzeti Park népszerű az ide látogató turisták körében. A park szélsőséges viszonyok leküzdésének izgalmán kívül is számos emlékezetes, lélegzetelállító látványt és élményt kínál.

A völgy különleges természeti képződményeinek nagyrésze a több mint 500 km-es aszfaltút közelében található, de a legeldugottabb részekre földúton keresztül is el lehet jutni. A sok gyalogösvény ellenére a gyalogtúrázás természetesen nem javasolt.

Itt található például Észak-Amerika legalacsonyabb pontja, a Badwater Basin. Ez egy 86 méterrel a tengerszint alatti lefolyástalan medence, ahol erősen sós vizű források törnek a felszínre, de a szélsőséges viszonyok miatt nem tudnak állandó tavat kialakítani. Ez egy sósivatagot okoz, aminek felszíne az ismétlődő párolgási folyamatok hatására hatszög alakú és méhsejtszerkezetű mintázatot ölt.

Innen indul a szervezői szerint a “világ legkeményebb futóversenye”, a 217 kilométeres Badwater-ultramaraton.

A Badwater Basin-re tökéletes kilátást nyújt a fölé magasodik a Dante’s Peak. Az 1700 méteres hegycsúcsról a száraz levegő miatt akár 100 kilométerre is el lehet látni. Mivel itt jelentősen alacsonyabb a hőmérséklet, mint a völgy alján, nyáron kifejezetten népszerű a turisták körében. Nevét Dante Isteni Színjátékáról kapta, mert olyan a kilátás, mint a mennyből nézve a purgatórium.

az ördög golfpályája

A Death Valley egyik legérdekesebb tája a Devil’s Golf Course, azaz az Ördög golfpályája. Messziről csupán meglehetősen göröngyös, durva talajnak tűnik, közelről nézve azonban láthatóvá válik, hogy a mezőt számtalan 10-50 cm átmérőjű, apró sókristályból kialakult barlang tarkítja.

A Golden Canyon (avagy Aranykanyon) nevét arról kapta, hogy a lemenő nap vörös és arany színűre festi falait. Mivel 1-2 óra alatt könnyen végigjárható, népszerű és viszonylag biztonságos túraútvonal. A Golden Canyon adta a Csillagok háborúja című filmben a sivatagi bolygó, Tatooine egyik helyszínét. 

Az extrém forróság örökre velünk marad

A lélegzetelállító természeti csodákban való gyönyörködés közben azonban mindig alapvető fontosságú, hogy a kiszáradás, hőguta és napégés elleni megfelelő óvintézkedéseket mindig betartsuk. Mielőtt útnak indulunk, ellenőrizzük le, hogy megfelelő mennyiségű vizet, öltözéket és naptejet viszünk magunkkal, és a kint tartózkodásainkat igyekezzünk rövidre fogni. A park fenntartója is legkésőbb délelőtt 10 óráig javasolja a hosszabb kint tartózkodást.