Leírás:

Isztambul, a világ egyik legrégebbi, Törökország legfejlettebb városa, ahol ízelítőt kaphatunk egy különleges kultúrából. Egy csipetnyi kelet, ahol a modern nagyváros csillogásában minaretek nyúlnak az égbe, müezzin éneke száll a Boszporusz fölé, ahol szédítő forgataggal hatalmas bazársor csábít, különleges ízek, aromás teák, fűszerek illata bódít. Utunk során többek között láthatjuk még a Rákóczi Emlékházát, Trója történelmi helyszínét, a Pergamoni Akropoliszt, Pamukkale fehér-teraszos medencéit, Ephesos ősi városát és átkompozunk a híres Dardanellákon is. Tartson velünk ezen az élményekkel teli, izgalmas törökországi utazáson!

5% Előfoglalási kedvezmény március 31-ig! 

Program:

 

1. nap - Érkezés Isztambulba, panoráma városnézés busszal, majd transzfer a központi fekvésű szállodánkba.

 

Fakultatív programlehetőség magyar idegenvezetővel: zenés dervish előadásÁr: 10 500 Ft/fő

2. nap - Ezen a napon belevetjük magunkat az isztambuli mindennapok forgatagába.

 

Először ellátogatunk az egykori Konstantinápoly központjába, a Hippodrom térre, majd folytatjuk utunkat a Kék Mecsethez és a Justinianus császár által építtetett Hagia Sophia-hoz, mely kezdetben templomi funkciókat töltött be, majd mecsetként szolgált, ma pedig múzeumként üzemel. Ezután egy rövid sétával elérkezünk az oszmán szultánok fenséges rezidenciájához, a Topkapi Palotához, mely négy gyönyörű udvarral büszkélkedhet, valamint számos kincs és műtárgy maradt fent itt a hajdani uralkodók után. A királyi negyed, ahol egykoron a szultánok, családjaik és nem ritkán az uralkodók háremei éltek, még számos érdekességet tartogat az érdeklődők számára, ilyen a Szent ereklyék kamrája, az ereklyék között megtalálható Dávid király kardja, Keresztelő Szent János keze és koponyájának egy része, valamint Mohamed emlékei is. Ebédidő egyénileg. Végezetül megismerkedünk a helyi fűszerbazárral, ahol mindenféle különlegességgel találkozhatunk, ilyen például a sáfrány, szárított gyümölcsök, magvak és persze a török vendégszeretet legjava.Fakultatív programlehetőség magyar idegenvezetővel: hajókázás a Boszporuszon vacsorával és hastánc bemutatóval.Ár: 22 900 Ft/fő

3. nap - Szabad program, vagy fakultatív programlehetőség magyar nyelvű idegenvezetéssel.

 

Fakultatív programlehetőség magyar idegenvezetővel: Aranyszarv-öböl kirándulás, ebéddel. A várost kettészelő mély, természetes öböl egykor a Bizánci Birodalom egyik legfontosabb kikötője volt, amelynek bejáratát egy hatalmas lánccal védték a betolakodóktól. Napjainkban az öblöt több híd is átszeli, és mindkét parton látnivalók sokasága várja a turistákat. Elsőként a Pierre Loti hegyről csodálhatjuk meg az öbölre nyíló páratlan kilátást, majd a régi városfalat, a látványos Szulejmán mecsetet és sírhelyet tekintjük meg. Később az egykori Orient expressz végállomását, a Sirkeci pályaudvart is útba ejtjük. Az ebédet követően a legendás Boszporuszon hajózva megismerhetjük a város egy másik arcát. Ár: 22 900 Ft/fő

 

4. nap -Reggeli után Canakkale felé indulunk, útközben megállunk a rodostói Rákóczi Múzeum és Emlékháznál, ahol II. Rákóczi Ferenc ,,bujdosott" az 1703-tól 1711-ig tartó Habsburg elnyomás elleni harcok után. 1720-ban III. Ahmed szulejmán összesen 23 házat adományozott az itt élő magyaroknak, Rákóczi többek között itt írta meg az Emlékiratokat, és a Vallomásokat. A 19. százban az ebédlőpalotájában nyitották meg az első Rákóczi házat, melyet a Magyar Állam 2007-ben felújíttatott. A kiállítás megtekintése után komppal kelünk át a Darndanellákon és érkezünk Trójába, ahol Hektor, Paris, szép Heléna, és Achilleusz nyomában járva megismerkedhetünk a híres trójai háború helyszínével. Tovább indulunk Canakkale-ba, ahol szállás és vacsora.

 

5. nap - Korai reggeli után először Pergamonba (mai nevén Bergamába), az i.e. 2. században fénykorát élő ókori görög városba látogatunk. Pergamon 2014 óta szerepel az UNESCO világörökségek listáján, ám nem csak a gondosan aláfalazott teraszokra épült várfalak, az Akropolisz, vagy az első egészségügyi központok egyikeként híres Aszklepionról híres, hanem arról is, hogy itt fejlesztették ki állati bőrből az első pergamen lapokat. A pergamen lapokat, a papirusz tekercsekkel szemben már könyv formájában lehetett használni; a II. Eumenész által itt alapított könyvtár 200 000 kötetét később Antoniusz Kleopátrának adta nászajándékként. A régi épületek maradványai között megsejthetjük, milyen fényűző életet éltek a településen. Majd továbbutazás Izmirbe, késő délután szabadidő keretében tudjuk felfedezni a várost. Vacsora a szállodában.

 

6. nap - Reggeli után látványos mészkőteraszokkal rendelkező Pamukkalét látogatjuk meg. Az itt található mészkőmedencéket a dombról lezúduló, ásványi anyagokban gazdag 35?C-os forrás hozta létre. Fürdési lehetőséf felár ellenében (10 Eur/fő). A legenda szerint itt gyógyult meg II. Eumenész, pergamoni király lánya, aki ezért várost építtetett ide - ez Hierapolisz. A romváros megtekintése után továbbutazunk Kusadasiba, ahol vacsora és szállás.

 

7. nap - Ezen a napon Törökország egyik legjelentősebb ókori városát, a fénykorában félmillió lakossal rendelkező Epheszoszt keressük fel. Még ma is órákat lehet eltölteni a jó állapotban fennmaradt városban, színházak, szobrok, templomok, és lakóházak maradványai között. Itt található a 135-ben épült Celsus könyvtára, ahol egyes becslések szerint akár 20 000 tekercset is tárolhattak; Hadriánus temploma, és a világ 7 csodájának egyikeként számon tartott Artemisz temploma. Felkeressük Szűz Mária házát is, aki állítólag itt élt 101 éves koráig, és a mellette lévő csodatévő kutat. A kirándulás után visszatérünk Kusadasiba, ahol vacsora és szállás.

 

8. nap - Reggeli után szabadidő, majd kora délután indulás haza Budapestre, átszállással.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A minimumlétszám az utazáson 20 fő, a fakultatív programokon 12 fő.

 

Útvonal: Isztambul | Canakkale | Pergamon | Izmir | Pamukkale | Kusadasi

x Törökországi körutazás Isztambultól Izmirig - csoportos utazás magyar idegenvezetővel (Repülő)

Az ár tartalmazza:

  • a repülőjegyet közvetlen menetrend szerinti járattal Isztambulba, és Izmirből átszállással Budapestre,
  • a szállást 7 éjre 4* szállodában kétágyas elhelyezéssel,
  • a reggelis ellátást, és 4 vacsorát,
  • a leírás szerinti programot belépőkkel és a magyar nyelvű idegenvezetéssel.

Az ár nem tartalmazza:

  • a repülőtéri illetéket,
  • a 3 fakultatív vacsorát,
  • a fakultatív kirándulásokat,
  • a javasolt borravalókat (5 USD/nap/fő).