fb pix
mortons travel

New York szilveszter / 6 érv a trópusi karácsony mellett

IZLAND - jégmezők, gejzírek, zuhatagok és fjordok szigete (IZLAND - jégmezők, gejzírek, zuhatagok és

RÉSZLETEK

 • ÚT TÍPUSA
 • Körutazás
 • HOTEL BESOROLÁS
 • Program szerint
 • ELLÁTÁS
 • Reggeli
 • HIVATKOZÁSI SZÁM
 • 538289

Programleírás

1. nap: Izland ősi históriája: A viking sagák igaz meséi

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren elrepülés Reykjavíkba. Transzfer a szállodánkba, útközben a viking sagákból merített történetekkel a sziget korai megtelepülőiről, illetve egyedi természeti adottságairól. Éj Reykjavíkban (4 éj)

Szállás: Klettur Hotel 3*

2. nap: Reykjavík - Kék Lagúna - Saga Múzeum - Izland Bálnái Múzeum

Reggeli után közös városnézés busszal és gyalogosan a Faxaflói-öböl mentén épült izlandi fővárosban. Látogatás az Arnarhóll városnegyedben, a települést 874-ben megalapító Ingólfur Arnarson emlékművénél, illetve a kormányzati negyedben. Néhány viking história a Landnámabók és a Hauksbók saga kódexek oldalairól, majd séta Hallgrímskirkja, Izland legnagyobb, "bazalt orgona szerű" templománál. Csoportkép készítése az Észak-Amerikát felfedező Leif Erikson (óészakiul: Leifr hinn Heppni) szobránál, megemlékezéssel Tyrkerről, Leif magyar nevelőapjáról, Séta az Althing (parlament) körül, majd látogatás Saga Múzeumban. Kiutazás az óceánparthoz a Sun Voyager Emlékműhöz. Közös látogatás a méltán híres Whales of Iceland (Izland Bálnái) Múzeumban. Séta, rövid szabadidő Földünk legtisztább, legzöldebb fővárosában, majd 2 órás látogatás, strandolás a Kék Lagúnában. (Zuhanyzási, átöltözési lehetőség.)
Éj Reykjavíkban

3. nap: Az izlandi vulkánosság; A Geyzír-föld

Reggeli után utazás a Pingvellír Nemzeti Parkba. Vezetés a festő Kaldilalur völgy földútjain, rövid fényképszünetekkel. Séták a száraz, szinte sivatagos tájon. Jó látási viszonyok esetén a hófödte ormok és jégmezők fényképezése. (Az út mellett látható jégmezők: Langjökull, Eiríksjökull, Okjökull). Megérkezés a Geysírek völgyébe, ahol a Strokkur ,,munkájában" gyönyörködhetünk, a Langjökull gleccser alatt. Hegyvidéki útvonalon utazunk a világ egyik legszebb vízeséseként számon tartott Gullfosshoz, az ,,Aranya Vízeséshez", ahol a lépcsőzetes szirteken pazar fotókat készíthetünk a lezúduló gleccserolvadékról. Séta és fényképezés a Pingvellír Nemzeti Parkban, a természeti erők által kettéhasított völgyben. Ezen a területen találkoznak az Eurázsiai és az Amerikai kontinentális lemezek, valamint itt volt a székhelye az ősi, 930-től összeülő viking parlamentnek, az Althing-nek. Rövid séta Észak-Amerikába... majd vissza Észak-Európába..., s ezt követően visszatérés a szállásra.

4. nap: Reykjadalur csodái; a Közép - Atlani-hátság

(Figyelem! Fürdőruha hozatala nyomatékosan javasolt.)
Reggeli után utazás Reykjadalur, vagyis a Gőzök-völgye vidékére. Az állandóan formálódó, geotermikus vidéket már meghódította a növényzet zöldjének ötven árnyalata. A gazdag ásványtartalmú meleg vizek, a bennük élő algák ugyanakkor az élénkvöröstől - liláig ívelő festőpalettává színezik a domboldalakat. 3 km hosszú, könnyű terepen tett sétánk az első forró-vizes forrásokig, meleg iszapfürdőkig, illetve a völgy meleg, gyógyvizes folyójáig (!) tart. Strandolás - illetve hangulatunktól függően további túralehetőség. ,,Kitekintés" az alattunk ,,tátongó" Közép - Atlanti-hátság (Mid-Atlantic Ridge) további híres vulkáni utóműködéses területeire (Azori-szigetek; Kanári-szigetek). Késő délutáni visszaérkezés szálláshelyünkre.

5. nap: Víztömegek bűvöletében

Délelőtti látogatás a hatalmas víztömegekkel a mélybe szakadó Seljlandsfoss, majd a Skógafoss vízeséseknél. Séta a Seljalandfoss vízfüggönye mögé, s túra a Skógafoss fölé, a folyóvölgyben, az olvadó jégmezők közelébe. Utazás az Atlanti-óceán partjára, látogatással Dyrhólaey szikláinál. A lunda kolóniák megfigyelése és fényképezése. Séta az ,,óceán pereme" fölött, szó szerint szédítő panorámákkal, majd alant, az óceán partján, Reynisfjara kavicsos fövenyein. Néhány szó az Atlanti-óceán északi medencéjének "közeli" skandináv szigetéről (Jan Mayen; Feröer; Svalbard; Grönland). Koraesti megérkezés Európa legnagyobb jégmezője, a Vatnajökull közelébe.
Éj Vík környékén, büfévacsora a szálláson. (1 éj)

Szállás: Katla Hotel 3*

6. nap: A Vatnajökull peremén; A Jökullsarlón úszó jéghegyei között

Délelőtti látogatás a Skaftafell Nemzeti Parkban. 2 órás séta a jégen, helyi kísérők irányításával, a Vatnajökull peremének egyik gleccserén. Jó idő esetén a sziget legmagasabb csúcsa, a 2.119 m magas Hvannadalsnúkur és a csillogó jégsapkájú Örefajökull fényképezése. Ismerkedés kontinensünk legnagyobb jégmezője, a 8.000 km2 (!) területű - a látóhatáron mindent elfedő, s épp a lábunk alatt csikorgó ,,Tavak Gleccsere" természet földrajzával. Utazás az óceánparton a Jökullsarlón gleccserlagúna partjára. Hajózás az úszó jéghegyek között (!) a gleccserlagúnán. Séta és a jéghegyek fotózása, szerencsés esetben fókák társaságában az óceánparton. Koraesti érkezés a szállásunkra.
Éj a Vatnajökull déli peremén (1 éj)

Szállás: Fosshotel Vatnajökull 3*

7. nap: A Keleti Fjordvidék, "1 nap Feröeren"

Reggeli utazás a Keleti Fjordvidék partjain. Ismerkedés a fjordok képződésével, illetve a sziget éghajlati viszonyaival. Séta a Berufjördur fjord partján épült ősi halászfalu, Djúpivogur kikötőjében. Továbbutazás a fjordok mentén északra. Fotószünet a ,,tengerből kinövő" 1.069 m magas (!) Búlandstindur hegy tövében. A 4 legendás csúcs nyugati sziklája a Godaborg (Isten bérce), ahonnan 1000-ben, a keresztény hitre térés lezárulásakor, az utolsó pogány vikingek is a tengerbe dobták régi kegytárgyaikat. Az Isten bérce fényképezése a Zöld-szikla partszakaszról. A terület nagyon hasonlít az innen 430 km távolságra lévő, 18 nagyobb szigetből álló Feröer-szigetekre (F?royar), s ha ez még nem lenne elég, az itteni halászfalvak lakóinak zöme rokonsággal is rendelkezik a keleti "szomszéd" falvakban. Néhány izlandi - feröeri földrajzi összehasonlítás a buszon. Átutazás Breiddalsvík faluján, ami az ,,Izland Erős Embere" versenyről vált nemzetközi hírűvé. Stödvarfjördurban fakultatív látogatási lehetőség Petra's ásvány- és kőgyűjteményében. A Golf-áramlat hatásait ,,élvezve" érkezünk a keleti partszakasz és szédítően magashegyi hágók mentén Fáskrú?sfjör?urba, a szállásra. (1 éj)

Szállás: Fosshotel Eastfjords 3*

8. nap: Rénszarvasok legelői; Prometheus vízesésénél 

Utazás az északi Felföldre, a zuzmók borította ,,rénszarvaslegelők" mentén, fotószünetekkel, ha rénszarvasokkal, vagy éppen izlandi pónis lovasokkal találkozunk. Utazás Izland második legnagyobb folyója, a Grönlandi-tenger felé rohanó Jökulsá á Fjöllum partján, Európa legnagyobb és legnagyobb energiájú vízeséséhez, a 193 m?/s. vízhozamú Dettifoss-hoz. A 100 m széles, 44 m mély, elemi erővel dübörgő vízesést minden sci-fi kedvelő ismeri, hiszen itt játszódik Ridley Scott Prometheus c. szuperprodukciójának nyitójelenete. Séta a vízesés partján, majd túra a tőle délre lévő Selfoss-hoz. Továbbutazás a Krafla lávamezők, illetve krátertavak vidékére. Séta a sokszor füstölgő, valószínűtlen színekkel tarkított ,,űrbéli" tájon. A rendelkezésre álló időtől függően további rövid túra a Leirnjukur vulkáni mezején. Késő délutáni érkezés a Myvatn-tóhoz. 
Éj Myvatn körzetében (1 éj)

Szállás: Fosshotel Myvatn 3*

9. nap: A Myvatn-tó csodái; Szilás- és fogascetek

(Figyelem! Fürdőruha hozatala nyomatékosan javasolt.)
Séta és fényképezés a madárvilágáról és vulkáni formáiról is híres Myvatn-tó partján. Ismerkedés a különleges vegetációval, majd Námaskard kénes kigőzölgéseinek fényképezése, illetve hévizes fürdőzés.

Továbbutazás Skútusta?agígar krátereihez, közös terepbejárással, a megint csak ,,hihetetlen" tájon. Délutáni pihenés és szabadidő vagy fakultatív utazás a sziget északi kikötőjébe (és utazásunk legészakibb pontjára), Húsavikba. A 2.500 lakosú, festői település ,,Izland bálna fővárosa". 12 különböző cet faj képviselői táplálkoznak a kikötő előtti öböl mindig friss vizein. Fakultatív bálnales hajókirándulások során az órási emlősökkel való találkozás esélye 95%. A Húsavíki-öbölben zajló bálnales során púposbálna, Minkebálna és óriásbálna látogatása is remélhető. Este érkezés a szállásra. (1 éj)

Szállás: Kea Hotel Akureyri 3*

10-11. nap: Az Istenek vízesése; Az izlandi lovak völgyei

Reggeli indulás Reykjavíkba. Folyamatos utazás nyugat- délnyugat felé, rövid fényképszünetekkel. Séta és fényképezés a gleccserek vízével táplálkozó Godafoss - Istenek vízesése zuhatagánál. Ismerkedés az óriási zuhatag legendáival. Átkelés az Oxnadalur-hágón, az izlandi lovak (pónik) völgyein át. A lovak fényképezése, az izlandi lovak tulajdonságainak, jellemzőinek ismertetése. Átkelés a Holtavörduheidi fennsíkon, majd esti visszaérkezés a fővárosba, transzfer a repülőtérre és utazás Budapestre. Érkezés a hajnali órákban. 

Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen

Izland, az Északi sarkkörhöz simuló sziget természetileg Grönlandhoz (Észak-Amerika), míg társadalmilag Skandináviához (Észak-Európa) tartozó, egyedien ritkán lakott és szinte érintetlen ország. 4.970 km hosszúságú óceáni partvonalán (s a mögött) ma is csak 370 ezer ember él. Nincs nem festői tája, még a nemzeti parkjait is további védett területek ölelik körbe. Nincs ország természettudatosabb lakossággal, nincs szabadtermészet nagyobb változatossággal és állandóbb változással. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Jökulsárlón jéglagúna mélyétől, a jégbezárt Öraefajökull vulkánon át, a sarkvidéki viharokban is fehérlő Hvannadalshnúkur piramisáig - meg azon is túl... Minden méterén felrázóan szürreális környezet.

A Közép-Atlanti-hátság felszínre emelkedett, állandóan változó, arktikus földje. A néhai vikingek Jégországa, ahol kontinensünk legnagyobb jégmezői terpeszkednek, legnagyobb vízesései dübörögnek a mélybe, s ahol mindennaposak a ,,rutinszerű" vulkánkitörések. A gejzír- és ezerszínű ásványmezők világa, forró vizes medencékkel a gleccseróriások tövében.

1. Reykjavíkban belvárosi hotelek, vidéken pedig színvonalas 3 csillagos szállodák. 

2. A programban benne van egy gleccserséta, hajózás a gleccserlagúnán, természetes hőforrásokban való fürdőzés és Kék-Lagúna belépőjegy is. 

3. Teljeskörűen körbejárjuk a szigetet. 

x IZLAND - jégmezők, gejzírek, zuhatagok és fjordok szigete (IZLAND - jégmezők, gejzírek, zuhatagok és

Az ár nem tartalmazza

 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

  • Feladható poggyász kérhető
   max. 20 kg
   kb. 61.000 Ft / db
  • Feladható poggyász kérhető
   max. 26 kg
   kb. 66.000 Ft / db
  • Elsőbbségi beszállás, mely tartalmaz 1 db nagy kézipoggyászt (max. 10 kg)
   40.000 Ft / fő
  • Egyágyas felár
   (limitált)
   306.000 Ft
  • Fakultatív bálnales
   42.000 Ft
  • BBP utasbiztosítás
   (EUB Biztosító)
   Nívó: 640 Ft/fő/nap
   Top: 860 Ft/fő/nap
   Top Extra: 1.320 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet  illetékkel, mely tartalmaz 1 db 40x30x23 cm-es kis kézitáskát
  (melynek értéke: kb. 150.000 Ft)
 • 4 éjszakát Reykjavíkban,
  5 éjszakát vidéken
  kétágyas szobákban
 • a reggelis ellátást
  1 vacsorát
 • a megadott programokat
 • a hajókirándulást a Jökulsárlón gleccser lagúnában
 • a Myvatn fürdőbelépőt
 • a Kék Lagúna fürdőbelépőt (comfort)
 • a belépőjegyet a Saga Múzeumba,
  az Izlandi Bálna Múzeumba
 • az idegenforgalmi adót
 • a program szerinti
  autóbuszos közlekedést
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Fakultatív programok

Fakultatív bálnales hajóval: 42.000 Ft


IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

11 nap
idén 0 alkalommal

1 167 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok