Leírás:

Csoportos körutazás és üdülés magyar nyelvű idegenvezetéssel
A mitológia szerint Afrodité, a szerelem és szépség istennője a Ciprus dél-nyugati partjainál a tengerből kibukkanó híres sziklacsoportnál emelkedett ki a habokból, s a sziklák drámai látványát elnézve ez könnyen elképzelhető. Kellemes időjárása, gyönyörű szállodái miatt Ciprus kedvelt nyaralóúticél - és annál sokkal több. A látnivalókban is igencsak bővelkedő szigeten a gazdag történelemnek köszönhetően neolitikus falvak, római romok, középkori várak között bolyonghat a kultúrára fogékony utazó. Ciprus híres bora a Commandaria egyben a világ legrégebbi bora, maradványait 5000 éves ókori edényekben is megtalálták, s állítólag Oroszlánszívű Richárd kedvenc itala volt. Ciprus balzsamos klímájáért is csak rajongani lehet: hosszan őrzi a mediterrán napsugarakat, még késő ősszel is meleg, napsütötte napokkal deríti fel látogatóit.

1. nap: Budapest - Larnaca - Limassol

Elutazás Larnacába repülőgéppel, közvetlen repülőjárattal a délelőtti órákban. Érkezés után transzfer Limassolba, ahol a szálláshely elfoglalása, majd este vacsora a szállodában.

2. nap: Limassol - Paphos

Reggeli után utazás az UNESCO Világörökség részét képező Paphosba, ahol látogatás a hellén és a korai római korból származó Királyok Sírjánál. Majd a város egykori legnagyobb bazilikájának, a XIII. századi Hriszopolitissza bazilika romjainak megtekintése, melynek padlózatát remek állapotban fennmaradt színes mozaik borítja. A városnézés következő látnivalója a Szent Pál oszlop, ahol a legenda szerint Pál apostolra 39 korbácsütést mértek, mielőtt meg tudta téríteni a római helytartót, Sergius Paulust. Ebéd egy helyi étteremben, majd a római időkből származó, görög mitológiai jelenetet ábrázoló mozaikok megtekintése. Továbbutazás Yeroskipou-ba, ahol az ötkupolás, hatalmas freskókkal borított Ayia Paraskevi templom látható. Ezt követően egy jellegzetes ciprusi édesség, a lokum, más néven szultánkenyér egyik helyi műhelyének meglátogatása. A visszafelé vezető úton megálló Afrodité, a szerelem és a szépség istennőjének festői szikláinál, ahol a mitológia szerint az istennő a tenger habjaiból kiemelkedve megszületett. Vacsora és szállás Limassolban.

3. nap: Limassol (Nicosia)

Reggeli után egész napos szabad program.

Fakultatív programlehetőség: elutazás Nicosiába, a fővárosba, mely Európában egyedülálló módon két ország fennhatósága alá tartozik. A görög fennhatóságú Dél-Nicosiában a városnézés során a XVI. századi velencei városfalak, a Famagusta kapu, a Szent János katedrális, a Régészeti Múzeum megtekintése, majd szabadidő az óvárosban. Ebéd egy helyi étteremben, majd határátlépés a török fennhatóságú Észak-Nicosiába. A városnézés folytatása, mely során látogatás a Selimiye mecsetben, mely egykor a Szent Zsófia székesegyház volt, valamint a XVI. századi Büyük Han karavánszerájban. Visszautazás Limassolba, ahol vacsora.

4. nap: Limassol (a Troodos-hegység bizánci kolostorai)

Reggeli után egész napos szabad program.

Fakultatív programlehetőség: reggeli után kirándulás a sziget legnagyobb hegyvonulatához, a Troodos-hegységhez, ahol számos bizánci templom és kolostor található. Látogatás a XI. századi Kykkos kolostorban, melyben a sziget leggazdagabb vallási gyűjteménye található. A hercegek és vallási elöljárók mindig gondoskodtak a kolostorról, így a szerzetesek az évszázadok alatt sok kincset és vallási relikviát gyűjtöttek össze. A Kykkos kolostorban több értékes ikonosztáz is látható, melyek közül a legnagyobb tisztelet és érdeklődés a feltételezhetően a XII. századból származó Szűz Mária ikont övezi. Továbbutazás az Agios Ioannis Lapaditis kolostorhoz. Az eredeti kolostor és a mai UNESCO Világörökség részét képező komplexum valójában három templomból áll (Ioannis Lampadistis, Agios Iraleidios, valamint egy latin kápolna), amelyek mindegyike hatalmas fatető alatt található. Ebéd egy helyi étteremben, majd délután látogatás az Agios Nikolaos tos Stegis kolostorban, melynek falait a XI. - XVII. századból származó képek, freskót borítják. Visszautazás Limassolba, ahol vacsora és szállás.

5. nap: Limassol

Reggeli után szabad program, a szálloda szolgáltatásainak kipróbálása. Fakultatív programlehetőség: Egész napos hajókirándulás az Földközi-tengeren, mely során fürdőzésre, snorkelligezésre, kenuzásra, és napozásra nyílik lehetőség a feldézeten. A program részvételi díja tartalmazza a hajó fedélzetén az ebédet ( 3 féle saláta és 5 főétel és gyümölcs választékkal), és az út ideje alatt az italfogyasztást (gyümölcslevek, és bor, sör, egyéb üdítők). A hajókirándulás a márciusi időpontban nem elérhető.

6. nap: Limassol

Reggeli után látogatás Limassol középkori lovagvárában, ahol a szóbeszéd szerint 1192-ben, a sziget felfedezése után Oroszlánszívű Richárd és Berengária hercegnő összeházasodott. Citromültetvények mellett elhaladva látogatás a középkori Kolossi várban, melyet a XIII. században a kereszteslovagok építettek. Az egykori városállam, a Kourion királyság területén megannyi ókori emlék található, így például színházak, lakó- és közösségi épületek maradványai a pogány és őskeresztény időszakból, a gladiátorok háza, illetve számos mozaikpadló. Továbbutazás Omodos faluba, ahol bemutató a hagyományos ciprusi borkészítésből. Ebéd egy helyi étteremben, majd szabad program, vásárlási lehetőség a tradicionális faluban. Visszautazás Limassolba, ahol vacsora és szállás.

7. nap: Limassol

Reggeli után szabad program, a szálloda szolgáltatásainak kipróbálása.

8. nap: Limassol - Budapest

Reggeli a szállodában, kijelentkezés. Transzfer a repülőtérre hazautazás repülőgéppel követlen járattal a délelőtti órákban.

Minimum létszám: 20 fő

Szállás:

7 éjszaka szállás helyi négycsillagos szálloda kétágyas szobáiban.

x CIPRUS - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS ****

Az ár tartalmazza:

 

  • utazás közvetlen repülőjárattal Budapest - Larnaca - Budapest útvonalon, turista osztályon, 1 db feladott poggyásszal
    

 

  • 7 éjszaka szállás helyi négycsillagos szálloda kétágyas szobáiban
    

 

  • félpanziós ellátás

 

  • repülőtéri transzferek autóbusszal

 

  • két egész napos kirándulás a szükséges belépőkkel és ebéddel
    

 

  • magyar idegenvezető

 

Az ár nem tartalmazza:

 

  • baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás

 

  • útlemondási biztosítás

 

  • borravalók

 

  • fakultatív programok (minimum létszám: 10 fő)
   Nicosia kirándulás ebéddel
   Trodos hegység és bizánci kolostorok kirándulás ebéddel
   Hajókirándulás