A buddhista Tibet és az Everest alaptábor

Körutazás Tibetben, Körutazás Tibetben, Tibet

2019-05-12 – 2019-05-27

16 nap / 13 éj
 • Hotelkategória Program szerint
 • Utazás módja Repülő
 • Ellátás leírás szerint
 • Hivatkozási szám 382225
 • utazás típusa Körutazás

Az utazás részletei

Részletes program

1. nap: Elrepülés a Himalája lábaihoz

Indulás Budapestről átszállásokkal Kathmanduba, Nepál 1300 méterre a tengerszint felett fekvő izgalmas fővárosába.

2. nap: Kathmandu sikátoraiban

Érkezés után pihenünk egy kicsit, majd megismerkedünk a várossal. Körben a gyönyörű hegyek és az egyedülálló középkori díszletek. Belevetjük magunkat az óváros sűrűjébe. Közben az útlevelünk a kínai követséget járja. Szállás: Kathmandu.

3. nap: Hindu- és buddhista tradíciók nyomában

A mai, ritkaságokkal teli programunk keretében kilátogatunk Budhanilkantha Visnu zarándokhelyére, majd a gazdagon díszített Szvajambhunath-sztúpához kapaszkodunk fel, mely egy óriási zarándok- dombon magasodik. Délután programunkat Pasupatinath nál, a hinduk szent halottégetőjénél folytatjuk. A benáreszi hagyományok nepáli változatával ismerkedhetünk meg közelebbről, majd Bodnath festői sztúpáját járjuk körbe a tibeti negyedben. Szállás: Kathamndu.

4. nap: A völgy titkos szegleteiben és királyvárosaiban

Ma egy izgalmas kört teszünk a völgy világhírű látnivalóihoz. A leghíresebb és legérdekesebb Visnu zarándokhelyet keressük fel elsőként, Changunarayant, mely falucska maszkkészítő mestereiről is ismert, majd beugrunk egy régi királyi központba, Kírtipur óvárosába. Következő állomásunk Bhaktapur, a völgy leghíresebb királyvárosa lesz. Utunk nepáli szakaszának megkoronázásaként Patan óvárosát járjuk be, melynek Durbar tere talán a legszebb és legegységesebb példája a nepáli építészetnek. Szállás: Kathmandu.

5. nap: Átrepülés a Himaláján

Reggeli után gépre szállunk és Kína felé vesszük az irányt. Átrepülni a Himalája láncain tiszta időben páratlan élmény. Öt nyolc ezer méter fölötti csúcsot láthatunk közvetlen közelről, élükön a Mount Everest sokak által összetéveszthetetlennek vélt csúcsával. Érkezés után már magashegyi viszonyok között találjuk magunkat. A repülőtérről a Yarlung-völgy felé tartunk, ahol a régi nagy királyok temetkezési helyein kívül sok tibeti különlegesség vár ránk. Szállás: Tsedang.

6. nap: A legrégebbi kolostortól a fővárosig

Reggeli után látogatást teszünk Szamje mandalalakú kolostorvárosában. Itt rövid bevezetést kapunk a tibeti buddhista világképbe. Később látogatást teszünk a Yumbulhakang királyi palotájában és a tankirályok sírjainál, majd Lhászába, az egykori fővárosba és szakrális központba utazunk, ami ma egy hatalmas kínai város, de a megmaradt tibeti negyed és a vidéki zarándokok sokasága képes feledtetni velünk a jelent. Szállás: Lhásza.

7-8. nap: Az istenkirályok fővárosában

Kétnapos sűrű program következik ebben a lüktető világban. Tibet első buddhista templomai, a Dzsokhang és a Ramocshe a város szívében találhatók, de félreeső kápolnákba is bemegyünk. A dalai lámák egykori téli- és nyári rezidenciája - a Potala és a Norbulingka már az ezeréves politikai és vallási rendszert hozza közelebb. A Csakpori domb mögött röviden megemlékezünk a tibeti orvoslásról, és megállunk a meditációs barlangok előtt. A város peremén végiglátogatjuk a nagy kolostorokat, a Drepungot, a Szerát és a Nécshungot, az állami jós egykori székhelyét, és a 4500 méteren fekvő Ganden kolostorba is eljutunk. Szállás: Lhásza.

9. nap: Ékszerdoboz a felföldön: Gyance

Reggeli után a régi Tibet szívébe utazunk, Gyancéba. Csodálatos természeti környezetben vezet utunk. Megállunk a 7000 méteres hegyek ölelésében fekvő Jamdrok-tónál, átmegyünk egy ötezres hágón, és délután már ismerkedünk Ü-Cang ,,legtibetibb" kisvárosával. A gyönyörű 14-15. századi erőd alatt sétálva felidézzük a régi tibeti élet mozzanatait, és a Pelkhor Cshöde templomkomplexumban körbejárjuk Ázsia egyik leghíresebb térmandaláját, a Kumbumot, a 100.000 istenség sztúpáját. Szállás: Gyance.

10. nap: Sigace. a Hold uralkodójának városa

Reggeli után tovább utazunk nyugatra. Útközben látogatást teszünk egy igazán ódon helyen, a Zsalu kolostorban, a tibeti buddhista kánon ,,szülőhelyén". Fantasztikus régi mandalák, édeni zöld színek. A délután már Sigace városában talál minket. A Tashilunpo kolostor a Pancsen lámának székhelye. Itt szemtől-szemben állhatunk a jövő óriás Buddhájával, és magunk is megtehetjük a kolostort körül ölelő zarándokutat. Szállás: Sigace.

11-13. nap: Fotó szafari az Everesthez

Tovább folytatjuk utunkat Tibet holdbéli tájain keresztül. Felkeressük Szakja városát, a dicső múltú szakjapa rend székhelyét, és megtekintjük a XI. században épült, Nagy Szakja Kolostor déli épületeit. Kedvező időjárás esetén, a második nap reggelén a Himalája 4 nyolcezresének panorámájában gyönyörködhetünk, s felmegyünk busszal az Everest alaptáborhoz vezető út utolsó településéig, ahonnan felhők híján közelről is szemügyre vehetjük minden hegymászó álmát, a 8848 méteres Csomolungmát. Harmadik napon a táj a tibeti felföld lenyűgöző zordságából fokozatosan vált át az elő-Himalája zöld bujaságába. Leereszkedünk a határig. Szállás: Tingri, Kerong.

14. nap: Visszautazás Kathmanduba

A 2400 méteres magasság üdítő környezetében ébredünk és reggeli után visszatérünk a nepáli fővárosba, hogy a medence partján beszéljük át szédítő élményeinket. Szállás: Kathmandu.

15-16. nap: Köszönjük Ázsia!

Reggeli után még lehetőségünk lesz beszerezni az utolsó csomag teákat, füstölőket, majd késő délután indulunk a repülőtérre. Hazaérkezés másnap.

Ár tartalmazza

 • 13 éjszaka szállást 3-4*-os hotelekben reggelivel
 • a részletes ismertetőben felsorolt programokat
 • minden kiegészítő transzfert (busz)
 • a magyar és helyi csoportvezetők díját
 • a csoportos vízumügyintézés díját
 • a Tibet engedélyt
 • az idegenvezetést

Az ár tartalmazza

13 éjszaka szállást 3-4 - -os hotelekben reggelivela részletes ismertetőben felsorolt programokatminden kiegészítő transzfert (busz)a magyar és helyi csoportvezetők díjáta csoportos vízumügyintézés díjáta Tibet engedélytaz idegenvezetést

x