Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Svájc utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Svájc utazás

Ha Svájc utazást keres, csak adja meg a fenti utazáskeresőbe hogy mikor szeretne utazni. Azokat a –tól, -ig dátumokat adja meg, amelyek között szóba jöhet az utazás, a pontos dátumot, illetve a kint töltött napok szűmára a találati listában szűrhet rá.

Ha csak egy megadott összegig keres Svájci utazást, a keresőben található ár csúszkán ezt is beállíthatja.

A keresés gombra kattintva listázzuk ki a Svájcba szóló utazási ajánlatainkat, amelyek közül tovább szűkíthet.

Amennyiben valamelyik utazási ajánlatunk elnyerte tetszését, a ”tovább” gomb megnyomásával nézheti meg az utazás ajánlatait, valamint ott választhatja ki a konkrét időpontot, és továbbléphet az utazás lefoglalásához.

Svájc

Az egyik leggazdagabb ország, Európa pénzügyi központja, és mindemellett a világ minden táján híres kitűnő minőségű csokoládéjáról, pikáns sajtjáról, s aprólékosan kidolgozott óráiról. A mindig független és erős Közép-Európai ország, szomszédos Franciaországgal, Németországgal, Ausztriával, Liechtensteinnel és Olaszországgal.

Hivatalos neve:
Svájci Államszövetség
Fővárosa:
Bern
Nemzetközi szervezetek székhelye:
Genf
Terület:
41 284 km2
Népesség:
kb. 7 000 000
Hivatalos nyelvek:
német, francia, olasz, rétoromán
Pénznem:
Svájci frank (CHF) = 100 rappen

Az országról

Több mint a fél országot elfoglaló Alpokban található Európa leghosszabb gleccsere (Aletsch), mely közel 25 km hosszú folyamot képez. Az ország másik nagyobb tájegysége a Jura-hegység, mely a francia oldalt zárja le mészkőhegyeivel. A Svájci-medence köti össze a két részt hullámos és végtelen dombvidékével. Itt található Svájc igazi gazdasági centruma. Ezek után nem csoda, hogy a legszebb és legváltozatosabb vidéknek mondják. Igaz, területe akkora, mint a nagy magyar Alföld, mégis igen közkedvelt a turisták körében.

Folyók: Rajna, Rhone, Inn, Aare, Ticino

Tavak: Genfi-tó, Zürichi-tó, Bodeni-tó, Neuchateli-tó, Vierwaldstatti-tó

Történelem

A hágók mindig is védték az országot az idegen leigázókkal szemben, később viszont igen virágzó kereskedelemnek adtak helyet. Történelme során, a Frank, majd a későbbi Habsburg birodalom része. Igazából ezek az idők segítettek a kereszténység és a gazdag svájci kereskedővárosok kialakulásában. 1315-től (morgarteni csata) már részleges függetlenséget szerzett, mégis csak az 1648-as vesztfáliai békében ismerték el az európai államok Svájc függetlenségét és a háborúk ideje alatti semlegességét (tudni illik az ország egyik világháborúban sem vett részt). Politikája, gazdasága és szociális helyzetének magas színvonala példaértékű lehet a környező országoknak. Az ország 2002-ben lett az ENSZ tagja, de az Európai Unióba még mai napig nem lépett be.

Érdekesség

Egyik legismertebb növénye, az igen ritka és védett havasi gyopár, mely csak az alpesi területek honos.

Az ország legismertebb kutyafajtái a bernáthegyi és a berni pásztor, melyeket leginkább mentőkutyáknak képeznek ki.

Az országban virágzik a sokszínű kultúra. Könyvtárak, egyházak, színházak és múzeumok várják a turistákat. Svájcban, kis alapterülete miatt, igazi "múzeumhálózat" működik. Leghíresebb múzeumok: a Nemzeti Múzeum Zürich-ben, Svájci Történelmi Múzeum Schwyz-ben és a Chateau de Prangings Nyon közelében. Ezen kívül érdemes ellátogatni a Dinoszaurusz Múzeumba, az Olimpiai Múzeumba, a Svájci Hadtörténeti Múzeumok egyikébe, de teljesen egyedülálló élményt nyújthat a Ballenberg Skanzen is. A skanzen jelszava: "Svájc, ahogy valaha volt". Az ország egész területéről hozott, több mint 100 múlt századi öreg épületet állítottak itt fel a történelmi kerteken és mezőkön. De láthatunk eredeti svájci iparmesterségeket bemutató házakat, és gazdasági udvarokat, ahol közel 250 állatot nevelnek, úgy mint régen. Többek között, ezért is kelti, a skanzen, a színes vidéki élet és a régmúlt idők benyomását.

Gasztronómia

A svájci konyha is kevert, hiszen négy különböző kultúra keveredett össze az évek során. Természetesen gasztronómiáját a környező országok is gazdagították. A svájciak a sajtgyártás egyik nagy mesterei, nem hiába egyik kedvelt hozzávalójuk a sajt. Bármelyik éttermet meglátogatva bódító sajtillattal találkozunk, s biztosak lehetünk abban, hogy étkezésünk során a legismertebb sajtból készült ételeiket (a Fondue és a Racclette) is látni fogjuk valamelyik pincér kezében. A Fondue (ejtsd: fondü) jó és jó hangulatot ad – mondja egy svájci szólás. Igaz a szó eredete francia, mégis ezt a cserépedényben olvasztott sajtmártást tipikusan svájci ételnek tartják, melyet vidám, "szertartásszerű" étkezéssel szoktak fogyasztani. A Racclette (ejtsd: raklett) egy grillezett sajt főtt burgonya, vagy zöldségkörettel tálalva. Nem a könnyed ételek kategóriájába sorolható. Ezért is ajánlják hozzá minőségi boraikat, vagy a közönség kedvencet, a Ginepi nevű borókalikőrt. De nem szabad megfeledkezni a híres svájci csokoládékról sem. Aki Svájcban jár, annak szinte kötelező valamilyen csokoládés desszertet megkóstolnia. Felejthetetlen.

Tudta?

Egy régi svájci szokás szerint, ha a fondü-villánkról lecsúszik a falat, fizetni kell egy üveg bort az asztalnál ülőknek. De, ha egy hölgy villájáról esik le, csókkal kell "fizetnie" a társaság bármely tagjának.

Leghíresebb városai:

Az Alpok és a Jura hegység természeti adottságai a téli sportok szerelmeseit biztos elbűvölik majd. Azokat, akik gyógy- és üdülőhelyeket keresnek, vagy szimplán csak nagyvárosokat szeretnének látni, feltétlen meg kell nézniük eme csodálatos ország városait, tájait. Legfőképpen Bern, Zürich és Genf városokat.

Bern : a város óvárosi részét az UNESCO 1983-ban felvette a világörökségi listájára mivel a város, az egyik legjobban megóvott középkori európai városközpont

Geneva: a legkisebb létező vailágváros

Basel: 1450 óta egyetemváros

Lugano: a titkos főváros

Bern

A város már 1191 óta áll. Svájc fővárosa és negyedik legnépesebb városa. Az egyetemi város az ország középső táján fekszik, közel az Alpokhoz. Az összes város közül, Bern a legbájosabb, hiszen belvárosát a gyors folyású Aare folyó kanyarulata veszi körül. Ezáltal olyan lesz városközpontja, mint egy félsziget. A folyó miatt a békés várost nagy kavicsok körvonalazzák. Az épületek jobbára homokkőből épültek, és hiába ékítették modern üzletekkel a város, a közel 500 éves házak és a páratlan autók, villamosok csörömpölése visszavisz bennünket a múltba. Bernben találjuk az egyik leghosszabb fedett vásárlósétányt. Itt, és a mellette tolongó kisutcákon rengeteg éttermet, kávéházat találunk. Az óvárosi része, az UNESCO Világörökségi listáján szerepel széles utcái, XVI. századi kútjai, a Zeitglockentrum Óratorony (1218), a Münster Székesegyház (1492), és a XV. században épült Városháza miatt. A város további nevezetességei: a Medveverem (az a Nydegg híd lábánál áll, s igazi medvéket tartanak ott, hiszen a város egyik címerállata), a Rózsakert, melyből csodálatos kilátás nyílik az óvárosra. A Bundeshaus (Szövegtségi Parlament), a Kafigturm és a Hollanderurm torony, Berni Botanikus Kert, a Dählhölzli Állatkert, a János-templom, a régi Bümplitz kastély, a Wittigkofen kastély, vagy a Bubenberg-emlékmű. A választás nem könnyű.

Genf

A svájci óragyártás központja, egyben számos európai szervezet székhelye is, például az ENSZ európai központja, de itt található a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) és a WTO (az ENSZ Kereskedelmi Világszervezete) és a Nemzetközi Vörös Kereszt is. Az Alpok és a Jura hegyei között található az ország harmadik legnagyobb városa, melyet a Genfi-tó és a Rhone-folyó igazán festői tája vesz körül. A vizek találkozásánál találunk egy Jet d'Eau nevű kb. 110 méter magasra lövellő vízsugarat. A város azoknak ajánlott, akik imádnak síelni, vagy azoknak, akik a múzeumok és színházak világának szerelmesei. Híres múzeumok: a Nemzetközi Vörös Kereszt és a Vörös Félhold Múzeum, a Művészeti és Történeti Múzeum, Voltaire Múzeum, de említhető még az Öreg Hangszerek Múzeuma is. További nevezetességek: Szent Péter Székesegyház, a közelében levő Place du Bourg-de-Four, mely Genf egyik legöregebb tere, Bocskai István szobra, Bartók Béla szobor vagy Jean-Jacques Rousseau szülőháza (a filozófus és egyben a felvilágosodás egyik legnagyobb személye 1712-ben itt született).

Érdekesség: ha december 11-én járunk Genfben egy hagyományos ünnepnek is (l'escalade) tanúi leszünk, melyben a méltán híres svájci csokoládé és marcipán fontos szerephez jut.

Zürich

Svájc legnagyobb és legfontosabb kereskedelmi- ipari városa. A Zürich-tó és a Limmat folyó találkozásánál fekszik. Az óvárosi rész, és Európa egyik legszebb, legelegánsabb bevásárló utcája a híres Bahnhofstrasse, ahol számtalan üzlet várja az odalátogató turistákat. A mellette található szűk utcákon sétálgatva igen szép, régi épületeket, cégéreket, vendéglőket láthatunk. Három nagy temploma van: Szent Péter Templom, mely hatalmas óraszámlapja miatt híres Európa szerte, a gót Fraumünster Templom és Kolostor, mely a Chagall üvegablakairól neves, és legvégül a Grossmünster, mely tornyából csodálatos kilátás nyílik a városra. Ezen kívül megtekinthetjük a Miasszonyunk-templomot, vagy Thomas Mann belvárosi lakóházát is, de akár részt vehetünk egy hajókiránduláson is a Zürich-i tavon. Azoknak, akik szeretik a fürdővárosokat, mindenképp el kell látogatniuk ide, hiszen 5 szabad strand, a strandfürdők és folyóparti fürdőhelyek egész sora várja a turistákat. A leghíresebbek: Stadthausquai Frauen-Limmatbad a Stadthaus rakparton, Unterer Letten, Alpamare vízipark. Természetesen Zürich az híres és drága ékszerek, órák mekkája. Aki itt néz ki magának egy-egy darabot, annak igenis a zsebbe kell nyúlnia, hiszen a svájciak nem szoktak és nem is szeretnek alkudni. Állításuk szerint: "nincs alku, csak vásárfia!"érdekesség: a városban tanult Albert Einstein fizikus is.

Hírlevél feliratkozás          


sales@mortons.hu   |   Cégadatok   |   ÁSZF   |   Adatvédelmi tájékoztató