+36 1 933 3861

Mexikó márciusban ☀️ Nőnap Dominika pálmafái alatt! 🗽 New York a tavaszi szünetben


Párizs

Franciaország, a kultúra és a divat fővárosa. Nehéz kiválasztani, hogy hol kezdjük a városnézést. Nos, igyon egy csésze tejeskávét, reggelizzen croissant-t, tegyen egy bagettet a fejére, egy csipetnyi parfümöt a nyakára és induljon Párizs felfedezésére. Érdemes talán a legismertebb épületekkel kezdeni. Keresse meg a Concored (Egyetértés) teret. A 18. század közepén épült tér fontos szerepet játszott a forradalom idején. Ezen a téren állt a "híres" guillotine, vagyis nyaktiló. És itt végezte életét például XVI. Lajos, Marie-Antoinette királyné, Danton és Robespierre is. Merre indulna tovább? Sétálna a romantikával kecsegtető Tuileriák kertjében? Esetleg megnézné a Champs-Elysés végén álló Diadalívet (Arc de Triomphe)? Párizs híres sugárútja már önmagában is felejthetetlen program: álljon meg néhány percre az utcán kiállított festmények és szobrok előtt, vagy hallgasson bele egy-egy utcai hangversenybe. Esetleg igyon egy kávét valamelyik teraszon. Majd nézze meg a 15000 fémdarabból és két és félmillió csavarból álló Eiffel-tornyot! Élvezze a torony tetejéről nyíló kilátást és készítsen fényképeket! Ha ismét talaj van a lába alatt, sétáljon el a Notre Dame-hoz. Gyönyörű katedrális, nem igaz? A Szajna-parti séta szinte kötelező. A hídra érve akaratlanul is eszünkbe jut Edith Piaf valamelyik sanzonja. Ez most tényleg olyan franciás…

L'art pour l'art, vagyis művészet a művészetért. A párizsi múzeumok közül mindenki a Louvre-ba megy először. Készüljön fel arra, hogy legalább egy fél napot el fog tölteni ebben a hatalmas épületben. A földszinten nézze meg Canova szobrát, az Ámor és Pszichét, az első emeleten keresse meg a Mona Lisát és a Milói Vénuszt, a másodikon pedig a Rubens-termet. Elfáradt? Üljön be egy étterembe és kóstolja meg a francia konyha valamelyik különlegességét. Ne kell csigát (escargot) ennie, ha nem akar. Egyen fromage de tete páté-t (kocsonya sertéshússal), borjú vagy bárány ragut fehér szószban (blanquette de veau d' agneau), esetleg vegyes sajttálat (plateau de fromage). Mindehhez kérjen egyet a híres francia borok közül, de a konyak vagy az armagnac brandy is jó választás lehet. Merész választás a likőrök közül a pastis (90 fokos ánizs-ízesítésű rokonai a régóta betiltott abszintnak).

Lehetetlen mindent felsorolni, annyi a látnivaló Párizsban. Menjen el a pezsgő Latin-negyedbe, nézze meg Montparnasse művésznegyedet, a Sorbonne egyetemet, a Panthéont, a Luxembourg-palotát és a Mezei Szent Germánus templomot (Église Saint-Germain-des-Prés). Ne hagyja el Párizst anélkül, hogy látta volna a Rodin, a Delacroix és a Picasso Múzeumot, valamint az egykori pályaudvar épületében működő d'Orsay Múzeumot… Szóval az a legjobb, ha vesz egy térképet és egy útikalauzt…

A hölgyek, ha tehetik, menjenek el vásárolni. Egy eredeti francia darab mindenki ruhatárában elfér. Nyissa ki a Vogue aktuális számát, és nézze ki az Önnek tetsző Chloé, Chanel, Dior vagy Louis Vuitton ruhát. Természetesen a hozzá illő táskát és cipőt is! Ugye, milyen franciás? Öltözzön fel úgy, ahogyan azt Jean-Luc Godard, vagy François Truffaut filmjeiben látta!

A francia fővárosban este sem fog unatkozni. A párizsi éjszakai élet híres a show-k, kabarék és revük miatt. A legdivatosabb szórakozóhelyek jó része a Bastille környékén, valamint a Marais-ben található. Ha szórakozni szeretne, menjen a Champs-Elysés környékére. És igaz, hogy a Moulin Rouge-ban kánkánt táncoló hölgyek megtekintése érdekében mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de megéri… A több mint száz éves vörös malomban érdemes előre asztalt foglaltatni! Ismert szórakozóhely még a Lido és a Crazy Horse is.

 

Párizs repülőterei:

Charles de Gaulle International Airport - elsődleges nemzetközi repülőtér

Orly Airport - másodlagos nemzetközi repülőtér

Paris - Beauvais-Tillé Airport - leginkább fapados járatok által használt repülőtér

Paris - Le Bourget Airport - Párizs eredeti repülőtere