Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Oroszország utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Oroszország utazás

Ha Oroszország utazást keres, csak adja meg a fenti utazáskeresőbe hogy mikor szeretne utazni. Azokat a –tól, -ig dátumokat adja meg, amelyek között szóba jöhet az utazás, a pontos dátumot, illetve a kint töltött napok szűmára a találati listában szűrhet rá.

Ha csak egy megadott összegig keres Oroszországi utazást, a keresőben található ár csúszkán ezt is beállíthatja.

A keresés gombra kattintva listázzuk ki a Oroszországba szóló utazási ajánlatainkat, amelyek közül tovább szűkíthet.

Amennyiben valamelyik utazási ajánlatunk elnyerte tetszését, a ”tovább” gomb megnyomásával nézheti meg az utazás ajánlatait, valamint ott választhatja ki a konkrét időpontot, és továbbléphet az utazás lefoglalásához.

Oroszország

A világ legnagyobb országa. Egy kis viszonyítás: például Kanada területe majdnem kétszer beleférne az ország mai területébe, vagy vegyük hazánkat, Magyarország közel 180-szor kisebb nála. Viszont érdekes, de az ország népességi listán „csak” a hetedik helyen áll. Oroszország Európa keleti részétől Észak-Ázsia keleti partjáig terjed. Majdnem a „fél világ” határolja hatalmas és igen változatos területét. Szárazföldi szomszédjai: nyugaton Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország, Fehéroroszország, Ukrajna, délen Grúzia, Azerbajdzsán, Törökország, Kazahsztán, Mongólia, Kína, és nem utolsó sorban Észak-Korea, Japán. Északon a Jeges-tenger, keleten pedig a nagy Csendes-óceán határolja.

Főbb tudnivalók:

Területe:
17 075 400 km²
Államforma:
köztársaság
Fővárosa:
Moszkva
Hivatalos nyelv:
orosz
Beszélt idegen nyelvek:
ukrán, üzbég, belorusz, litván, lett, észt, jiddis, grúz, örmény, moldován, kazah, azerbajdzsáni
Hivatalos pénznem:
rubel (1 rubel= 100 kopek)
Legnagyobb városai közül egy pár:
Moszkva, Szentpétervár, Novoszibirszk, Nyizsnij Novgorod (korábban Gorkij), Jekatyerinburg (korábban Szverdlovszk), Omszk, Szamara, Rosztov, Donu, Volgográd, Kemerovo, Asztrahán, Naberezsnije Cselni, Uljanovszk, Jaroszlavl, Irkutszk … stb.
Legmagasabb pontja:
Elbrusz, Kaukázus (5633m)

Oroszország felszíne igen változatos. Területének nagy részét óriási sík vidékek borítják. Az országot az Ural hegység hósipkás vonulatai osztják szinte ketté. De, számos egyéb hegység található még óriási területén, például Altaj-hegység, a Kamcsatka-félsziget hegysége (ez a hegység azért is érdekes, mert 160 vulkánja közül, 28 mind a mai napig aktívan működik), ezeken kívül említhető még a Sztanovoj-hegység, vagy akár a Kaukázus, mely az ország legnagyobb területű fiatal lánchegysége. Az Uraltól keletre eső terület a híres, vagy inkább hírhedt Szibéria, melyen a világ legnagyobb sík alföldi vidéke - a Nyugat-szibériai-alföld- található.

Ezen kívül még folyók, tavak, csatornák, félszigetek, szigetek tartoznak a Föld legnagyobb országához, példaként lehet említeni, a már jól ismert Ob, Léna, Volga, Don és Dnyeper folyókat, a Bajkál tavat, vagy az Onyega tavat, a Fekete-tenger-Balti-tenger-csatornát, vagy a Moszkva-Volga-csatornát. Szigetei közül párat: Ferenc József föld, Új-szibériai szigetek, vagy a Szahalin.

Az országban számos természeti és építészeti remekeket találunk. Oroszországban, az utóbbi jó pár években különösen odafigyeltek az idegenforgalom fejlesztésére. Folyamatosan szüntették meg a közlekedési problémákat, megkönnyítették a határon átkelők dolgát, korszerűsítették a repülőtereket, vasútállomásaikat és az utakat. Átalakításokat végeztek és különböző egyesületeket, bizottságokat hoztak létre a turizmus fellendítéséért. Ezekre, természetesen szükség is volt, de ma már mondható, hogy igen jelentős és látványos változás tapasztalható az országban. De, mindezek ellenére, az oroszok nem bízzák el magukat, inkább további átalakulást ígérnek az idegenforgalom piacán. Manapság igen büszkék természeti és építészeti értékeikre, s jobban odafigyelnek az országba érkező vendégeikre. Látogatásunkkor szinte már kötelező megkóstolni világhírű vodkájukat és kitűnő kaviárjukat!

Történelme

Az országot a VIII. században harciasnak mondott skandináv kereskedők, a varégok alapították, pontosabban 862-ben Ruszik, a törzs feje, Novgorodban államot alapított, s ennek a kis állam lett a neve Rusz (Oroszország). A Romanov-dinasztia 1613-ban vette át az ország vezetését, s egészen 1917-ig voltak az ország uralkodói. Legjelentősebb uralkodója I. (Nagy) Péter cár volt, aki egy erős, fejlődő, nyugati mintára tervezett államot hozott létre. De természetesen, mint szinte minden ország történelmébe forradalmak, felkelések robbantak ki, s 1917-ben megdőlt a dinasztia hatalma. A bolsevikok tanácsköztársasággá kiáltották ki az országot. 1922-ben pedig kialakult a Szovjet Szocialista Köztársaság, rövidebb nevén a Szovjetunió, Ukrán, Belorusz és Kaukázusontúli Szovjet Szocialista Köztársaságok csatlakozásával. Két világháború, majd a szovjet blokk és a hidegháború évei után 1991. december 25-én hivatalosan megszűnt a Szovjetunió, s helyét a nagy Oroszország vette át.

Az orosz konyha

"A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás." / Dosztojevszkij/

Meglepő mégis igaz, hogy az oroszok még a franciákra is meglepő hatást tettek a gasztronómia terén. Természetesen a hatás kölcsönös volt, hiszen az országba a francia kultúrával a francia konyha is megérkezett. Tudni illik, a cári udvarnál szívesen használták a francia nyelvet, tanulmányozták a francia kultúrát. I. Péter cár és II. Katalin rajongott a francia konyháért, ezért is telepítettek francia szakácsokat a konyhába. Ezen kívül konyhájának sokszínűsége nagy területének éghajlati változatossága miatt is alakult. A tengerek, tavak miatt sokféle hal és más tengeri állatok találhatók a konyhájába. Előételként (zakuszki) salátával, zöldségekkel szokták fogyasztani, különböző elkészítési módokon. A leves kínálat nagyon bő, a legismertebb a borscsleves, ami egy nemzeti étel. Többféle elkészítései módja létezik. Kifejezetten szeretik a tésztaételeket, melyek általában leveles, omlós vagy kelt tésztába csomagolt húst, zöldségeket, vagy édes tölteléket jelent. Híres a pirog, mely az orosz étkezésben jelentős helyet foglal el. Ezen kívül szeretik még a faszénparázson készült sülteket is, melyekhez káposztát és burgonyát adnak köretnek. A főzelék náluk népi étel. Az édesség hallatán, pedig egy biztos eszünkbe jut: oroszkrém torta. Legkedveltebb italuk a vodka, melyet nem ritkán már a bőséges reggeli előtt fogyasztanak, mint egy fertőtlenítésként. Emellett kedvelik a borokat, konyakot, pezsgőket és a különféle pálinkákat is. A britek után, másodikként, ők fogyasztják a legtöbb és legváltozatosabb teákat.

Beutazási feltételek

Az ország területére csak érvényes útlevéllel és vízummal lehet belépni. Turista vízum, egyszeri rövidebb időszakra szól. Ehhez a fajta vízumhoz szükséges papírok:

 • még legalább 6 hónapig érvényes útlevél
 • az útlevélben két (lehetőleg szemközti) üres oldal
 • 1 db igazolványkép (3 hónapnál nem régebbi, jól látható)
 • helyesen kitöltött vízumot igénylő lap
 • érvényes biztosítást igazoló papír

Azoknak a személyeknek, akik nem nyaralás, üdülés céljából utaznak Oroszországba, a vízumhoz kell még:

 • egy meghívólevél

Ez, az úgymond üzleti vízum, többszöri belépésre jogosítja fel a tulajdonosát. Érvényességi ideje, 30 naptól egészen 1 évig szól.

Természetesen, ha igénylik, irodánk ezt a „terhet” szívesen átvállalja Önöktől, hiszen cégünk kapcsolatban áll a konzulátusokkal, követségekkel, így az ügyintézés gyorsabb és könnyebb.

Egészségügy

Beutazás előtt nincsenek kötelezően előírt védőoltások, mégsem árthat beoltatni magunkat diftéria, agyvelőgyulladás, hepatitis A, B és tífusz ellen.

Egy jó tanács! Ajánlott palackozott ásványvizet fogyasztani, ha az országban járunk, hiszen nem vagyunk hozzászokva a helyi csapvízhez.

Tudta, hogy…

 • az ország a Föld területének 10%-át foglalja el?
 • Oroszország legtávolabbi pontjai 8000 km-re vannak egymástól?
 • az országon 11 időzóna halad keresztül?
 • a Volga Európa leghosszabb (3530 km) és legbővizűbb folyója?
 • az első teakóstolót 1638. szeptember 20-án tartották Mihail Fjodorovics cár udvarában? Egy Sztarkov nevű bojár ugyanis, az akkori mongol kán ajándékaként néhány bőrrel bevont dobozban (cibikben) ajándékot adott át, s ezekben tea is volt.
 • eredetileg orosz szokás volt a csészébe tett citromszelet, amely azután pikáns, savanykás ízt adott a teának, emelve élvezeti értékét, frissítő hatását? Ezután terjedt csak el Európában a tea és a citrom együttes használata.
 • az orosz teát csaj-nak hívják?
 • Ivan Petrovics Pavlov (Rjazany, 1849. szeptember 14. – Leningrád, 1936. február 27.) orosz fiziológus, pszichológus, belgyógyász nevéhez fűződik a klasszikus kondicionálás jelenségének, illetve a feltételes reflex működésének leírása?
 • a vodkát először Oroszországban készítették, s hogy itt is szabványosították? 1894-ben III. Sándor Cár úgy döntött, ahhoz, hogy a vodka, feltételekkel, de megkapja a cári pecsétet. Megbízta Dimitri Mengyelejevet (a periodikus táblázat megalkotóját), hogy állapítsa meg az orosz vodka gyártásának előírásait. Az eredmény a Mengyelejev Vodka Szabvány lett, amely az eredeti orosz vodka gyártási szabványa mind a mai napig.

Moszkva Nagykövetség

Cím:
Ul. Moszfilmovszkaja 62. Moszkva 119285
Előhívó:
(00)-(7)-(495)
Telefon:
796-9370
Ügyelet:
796-9370
Fax:
796-9380
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Székely Árpád
E-mail:
mow.missions@kum.hu
Honlap:
www.mfa.gov.hu
Konzuli osztály telefon:
007-495-796-9377
Konzuli osztály fax:
007-495-796-9381

Szentpétervár Főkonzulátus

Cím:
Ul. Marata 15., Szentpétervár 191025
Előhívó:
(00)-(7)-(812) T
elefon:
312-64-58, 312-67-53
Ügyelet:
vezetékes: 312-92-00, mobil: 999-00-82  314-58-05 (konzuli részleg)
Főkonzul:
Rátkai Ferenc
Konzul:
Lits Gábor, Jakab András
Fax:
312-64-32
E-mail:
spt.missions@kum.hu

Moszkva

Oroszország fővárosa, politikai, gazdasági, pénzügyi és oktatási központja, Moszkva. Történelme egészen az 1100-as évek közepéig vezethető vissza. A folyamatos fejlődés és erősödésnek köszönheti, hogy mint Oroszország fővárosát ismerjük. Igaz rövid ideig ezt a szerepet Szentpétervár kapta meg, mígnem Lenin 1918-ban újra Moszkvát tette meg fővárossá. Ma már múzeumok, régi épületek és utcák őrzik ennek az igazi és felejthetetlen világvárosnak a történelmét. Az utóbbi néhány év alatt a város igazi metropolisz lett. Korszerű és hatalmas felhőkarcolókat találhatunk a városba. A Tverszkája úton sétálva szinte el is felejtjük, hogy hol járunk. Bármelyik nyugati országgal felvehetné a versenyt. Luxusszállodák, különböző világmárkákat felsorakoztató elegáns üzletek, nyugati stílust képviselő éttermek és kávézók várnak mindenkit. Hangulatos és extravagáns bárok és éjjeli szórakozóhelyek csalogatják a fiatalokat. Mindemellett az UNESCO Világörökségi listára is felkerült több látnivaló a városból, melyeket ott jártunkkor mindenképp meg kell tekintenünk. Név szerint: a Kreml- kormányzati negyed, mely Moszkva egyik legrégebben épült épületegyüttese. Itt találjuk a Nagy Kreml palotát, Szenátus-palota, a modern Kongresszusi Palotát, és az Állami Fegyvertárat is, ezen kívül még tornyokat illetve templomokat tekinthetünk meg itt, ilyen például a Nagy Iván-harangtorony és a Mária mennybemenetele Katedrális. A lista tagja még a Kreml mellett található Vörös tér, mely Moszkva, s maga az ország leghíresebb tere. A teret nyugatról a Kreml fala, keletről az „állami áruház”, a GUM hosszan elnyúló épülete veszi körül; északon a Történeti Múzeum, délen a Vaszilij Blazsenij Székesegyház található. A tér igazi látványossága mégis Lenin mauzóleuma, mely előtt óránként, őrségváltást láthatunk. A lista harmadik moszkvai öröksége a Kolomenszkoje skanzenban található Feltámadás Templom. A városban mindemellett számost látnivaló akad. A Kuszkovo, az Osztankinói Seremetyev kastély, a Megváltó Krisztus Székesegyház, a Moszkvai Állatkert. Ezeken kívül még számos múzeum és színház kápráztat el bennünket.

A várost télen érdemes meglátogatni, hiszen a hideg ellenére a havas város ámulatba ejti az embereket. De érdemes lehet a rideg tél elmúltával is ide látogatni, hiszen rengeteg színes programmal készülnek az oroszok a turisták fogadására. S még egy érdekesség! Az oroszok szeretnek olvasni, tehát ne lepődjünk meg, ha könyvvel a kezükbe sétálnak, vagy éppen sorban állva olvasnak. Szeretik az irodalmat és végre szabadon olvashatnak bármilyen témát.

Tudta?

 • …, hogy Moszkvát a világ legdrágább metropoliszának választották 2006-ban és 2007-ben is? Az orosz főváros többek közt igen magas ingatlanáraival érdemelte ki ezt a címet, mellyel letaszította Tokiót és Londont az első helyről.
 • …, hogy a divat keleti fővárosának is nevezik Moszkvát?

Szentpétervár

A „paloták városa”. A „világ legmesterségesebb városa”. S még ezernyi csodálatos kis mondattal lehetne jellemezni ezt az igazán nem mindennapi csodavárost.

Szentpétervár a világ egyik leggyönyörűbb városa. Nem is csoda, hogy gyakorta, csak úgy emlegetik, mint „észak Velencéje” vagy mint „észak Párizsa”. Igazából szépsége teljesen egyedülálló. I. (Nagy) Péter cár alapította 1703-ban, mint „egy ablakot, mely Nyugat felé néz”. Nevét egy apostolról kapta, akit védőszentként is tisztelnek. Azonban írásmódja nem oroszos, inkább holland eredetű, mégis ez az országban senkit sem zavar, hiszen az alig háromszáz éves város gazdag és izgalmas történelmet mesél, teljes drámai hatásokkal és fontosabb történelmi alakokkal. Mindemellett régi nevét, Leningrádot, 1991-ben a Szovjetunió felbomlásakor leszavazták az oroszok, s újra felvehette a Szentpétervár nevet. Eredetileg a cár Velence és Amszterdam mintájára szerette volna felépíttetni a várost, mely az orosz hatásnak köszönhetően egy új és egyedi péteri barokk stílust képvisel. Szinte a város egésze, egyetlen egy építészeti remekműnek számít. Kanálisok, hajózható csatornák, széles utak és hatalmas parkok (például a városközpontban található Sándor kert, II. Nagy Katalinról elnevezett Katalin kert, vagy a Nyári kert, a Mars mező) találhatóak a városban. Mindemellett szebbnél szebb paloták (leghíresebb közülük a Téli Palota) építészeti remekművek nyújtanak felejthetetlen látványt. Szentpétervár jelképeinek egyike az a rengeteg felnyitható híd, melyek a városban találhatóak, ilyen például az Oroszlános híd, Egyiptomi híd, Kék híd, Bank híd, Szentháromság híd. Ezek után nem is csoda, hogy az UNESCO Világörökségi listáján találjuk város nevét. Szentpétervár városközpontjában és környékén találjuk a Péter-Pál-erődöt s Péter-Pál Székesegyházzal, Admiralitást, Izsák-székesegyházat, a Mensikov-palotát, az Alekszander Nyevszkij Főkolostort és Nekropoliszt, a Nyári palotát, a Sztroganov-palotát, Szmolnij kolostort, az Ermitázs épületeit, a Téli palotát, és még számos gyönyörű történelmi épületet, melyeket érdemes megtekinteni. Ezen kívül számos múzeum várja a látogatókat, például a Nemzeti Haditengerészeti Múzeum (Tőzsdepalota), a Kunstkamera Múzeum vagy az Orosz Múzeum (Mihály palota). Ha időnk engedi, látogassunk el Puskinvárosba is, hiszen ez a városrész is tartogat számunkra igazi meglepetéseket. Természetesen a város, az építészeti látnivalókon kívül, rengeteg elegáns üzlettel, különleges étteremmel, kávézóval, és hangulatos bárokkal várja a vendégeket, ahol elsődleges cél a felhőtlen szórakozás, kikapcsolódás. Souvenireket bárhol vásárolhatunk, hiszen a vodka, kucsma, matrjoska baba náluk kereskedelmi kincsnek számít. A fehér éjszakák ideje alatt, az egészen különleges nyári alkonyban, színház és balett előadásokat láthatunk, vagy akár a varázslatos téli délutánokon koncerteket hallgathatunk a városban, ezáltal igen mélyrehatóan megismerhetjük a vibráló, orosz kulturális világot. Ezeken kívül számos rendezvény, program várja egész évben a turistákat, melyeken, ha részt veszünk, igazán maradandó élményekkel gazdagodunk.

(Szentpétervár az Északi-Sarkkör alatt helyezkedik el földrajzilag, ezért a szürkület májusban, júniusban és júliusban egész éjszaka tart. Ezt a jelenséget hívják „fehér éjszakák”-nak)

Tudta?

Szentpétervár az egyedüli olyan főváros Európában, amely egyetlen terv alapján épült fel. Első építészei külföldiek, főként olaszok voltak.

sales@mortons.hu   |   Cégeknek   |   Kapcsolat   |   Adatvédelem