Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Németország utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Németország utazás

Ha Németország utazást keres, csak adja meg a fenti utazáskeresőbe hogy mikor szeretne utazni. Azokat a –tól, -ig dátumokat adja meg, amelyek között szóba jöhet az utazás, a pontos dátumot, illetve a kint töltött napok szűmára a találati listában szűrhet rá.

Ha csak egy megadott összegig keres Németországi utazást, a keresőben található ár csúszkán ezt is beállíthatja.

A keresés gombra kattintva listázzuk ki a Németországba szóló utazási ajánlatainkat, amelyek közül tovább szűkíthet.

Amennyiben valamelyik utazási ajánlatunk elnyerte tetszését, a ”tovább” gomb megnyomásával nézheti meg az utazás ajánlatait, valamint ott választhatja ki a konkrét időpontot, és továbbléphet az utazás lefoglalásához.

Németország

Németország Közép-Európában helyezkedik el. Szomszédai: északon az Északi-tenger, Dánia, Balti-tenger, keleten Lengyelország, Csehország, délen Ausztria, Svájc, nyugaton Franciaország, Luxemburg, Belgium és Hollandia. Németország a Föld harmadik legerősebb gazdasága. Nyugat-Németország pedig az Európai Unió egyik alapító tagja volt.

Terület:
356 957 km2
Főváros:
Berlin
Hivatalos nyelv:
német
Pénznem:
euró

Németországnak három nagy földrajzi tájegysége van: az Észak-Német-Alföld, a Német-középhegység (leghíresebb pontja a Fekete-erdő) és az Alpok az Előalpokkal.

Legnépesebb és legismertebb nagyvárosai:

  • Berlin, mint főváros igen jelentős.
  • Hamburg, a vizek városa,
  • München, az Oktoberfest hazája,
  • Köln, az egyik legrégebben alapított város,
  • Frankfurt am Main, mely jelentős pénzügyi központ, és
  • Stuttgart a Porsche szülővárosa.

Történelem

A Frank Birodalom feloszlásakor 843-ban jött létre a Német-Római Birodalom, mely különböző formákban 1806-ig létezett. A Német Szövetség ezután független államok halmaza volt. 1871-től, mint Német Császárság létezik Otto von Bismarck vezetésével. Az I. világháborúban, Németország legnagyobb ellenfele, a korábbi sérülések miatt, Franciaország volt. A háborút mégis vesztesként fejezte be az ország, sőt, a győztes hatalmak Németországot tették felelőssé a háború kirobbanásáért. Egy megalázó versailles-i békeszerződés és egy forradalom után a császárságból létrejött a Weimari Köztársaság. A világválság és a rengeteg munkanélküli kilátástalan helyzete radikális folyamatokhoz vezetett. 1933-ban a nemzetszocialista Adolf Hitler lett az ország kancellárja, majd diktátora. Hitler határozott és fékevesztett politikája belesodorta az országot egy II. világháborúba, melyet a kezdeti sikerekkel ellentétben, elvesztett. A vesztes háború következményeként az ország jelentős területeket vesztett, mindemellett 1949-ben két német állam jött létre, a Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság. Berlint négy megszállási zónára osztották a győztesek. 1961-ben, a megépült Berlini Fal, teljesen elszigetelte a két német államot egymástól. Csak 1990-ben egyesült a két országrész. Németország a NATO, az ENSZ és az Európai Unió tagja.

Híres németek

Néhány igen híres költő: Goethe, Schiller, Heine és író: Thomas Mann és Grass. Filozófus: Kant, Hegel, Nietzsche, teológus: Luther és szociológus: Karl Marx született Németországban. De számos zeneszerző akad még, akik ismertté tették a német népet, ilyen: Beethoven, Bach, Schumann és Wagner. A német kultúrában jelentős szerepe volt Mozartnak, Kafkának vagy éppen Kopernikusznak. Híres német popzenészek, együttesek: Nena, Modern Talking, Scotter, de rockzenei vonalon is akadnak szép számmal zenei képviselők, mint például: Scorpions, Rammstein, s a mai fiatalok egyik kedvence a Tokio Hotel.

A sport

A sport igen fontos Németországban, közel 27 millió német ember tagja valamelyik sportegyesületnek, és további 12 millió űz egyénileg hobbiszerűen valamilyen sportot. A legnépszerűbb sportág egyértelműen a labdarúgás, hiszen több mint 6 és fél millió aktív tagja van a világ egyik legnagyobb és leghíresebb sportszervezetének, a Német-Labdarúgó-Szövetségnek. A Bundesliga, a világ második legnagyobb nézőszámnak örvendő hivatásos sportbajnokság. De a németek nem csak "szeretik" a labdarúgást, hanem igen sikeresen űzik is, hiszen a német labdarúgó-válogatott többek közt megnyerte az 1954-es, 1974-es, 1990-es Labdarúgó Világbajnokságot és az 1972-es, 1980-as, 1996-os labdarúgó Európai-bajnokságot. Legsikeresebb labdarúgók: Gerd Müller, Lothar Matthaus, Oliver Kahn. Természetesen nem csak férfiak játszák sikeresen ezt a sportágat, hanem a nők is. A német női labdarúgó-válogatott 2003-ban és 2007-ben is megnyerte a Női Labdarúgó Világbajnokságot.

Az országban, a népszerű sportág kategóriájába tartozik még a kézilabda, a röplabda, a kosárlabda, a jégkorong és a tenisz is.

Gasztronómia

"Magas támlájú, nehéz székeken ültek, nehéz ezüstkéssel-villával, nehéz, jó ételeket ettek, nehéz, jó borokat ittak hozzá, és kimondták, ami a szívüket nyomta…" /Thomas Mann: A Buddenbrook ház/

Az író egy igen jó tényt állapított meg. A német konyha bőséges, kiadós és igen tápláló. Már az 1800-as évek elejéről származó szakácskönyvek sokféle halat, vadat említenek, és kevesebb zöldséget, főzeléket. A francia hatás kicsit alakított konyháján, például a németek is átvették a sajtfogyasztás szokását főétkezés után. Kedvelt fűszerük a bors, a szerecsendió, kedvenc vadas ételeikhez majoránnát és babérlevelet használnak. Kedvelik a fahéjat, a szegfűszeget, kismértékben a curryt és a fűszerpaprikát. A zöldpetrezselymet pedig szinte minden ételükhöz használják. A németek szeretik a leveseket, legyen az, sajt-, sör-, vagy valamilyen zöldségleves, jó minőségűek a krémleveseik. Előételként legszívesebben édesvízi-, és tengeri halakat, rákokat, kagylókat tálalnak hidegen vagy melegen. Főételeknél viszont a repertoár igen nagy. A húsokat általában almaborban párolják, vagy sütik. Ilyen például a németek egyik kedvenc étele, a főtt sertéscsülök. Köretként leggyakrabban burgonyát adnak (főzve, sütve, krokettként, tormásan…stb.) hozzá és párolt káposztát. De közkedveltek a vagdaltak, húsgombócok, raguk, levesszerű húsos egytálételek, a pikáns vadas jellegű ételek. Salátáikat önálló fogásként fogyasztják, ezekhez olajos, joghurtos vagy majonézes öntet kínálnak. Desszertjeik is igen sokszínűek. Kedveltek a gyümölcsös lepények, kalácsok, tojásos sodó vagy a morzsafélék. Egy igazi desszertkülönlegességük a túrókrémtorta, melyet feltétlen kóstoljunk meg. Az étkezés után gyenge kávét, bort vagy sört isznak. Tájegységenként eltérés tapasztalható.

Berlin

"Párizs mindig Párizs, de Berlin sohasem Berlin!" Németország fővárosa egyben a legnagyobb és legnépesebb város is. Berlin a politika, média, kultúra és a tudomány egyik legfontosabb európai központja. Élénk mindennapjai és divatos helyei teszik oly moderné, mely minden odalátogató egyből magával ragad. Berlin a XIII. század elején, mint kereskedelmi város jött létre a Spree folyó partján, hiszen itt több kereskedelmi út is áthalad. Neve először egy oklevélben tűnik fel 1244-ben, eredeti jelentése mocsár, láp ( a szláv berl szóból). 1307-től a Hanza-szövetség tagja. 1701-től Poroszország fővárosa. Ezek után fejlődésébe igazából a II. világháború szólt bele, hiszen négy szektorra osztották a várost. A Német Demokratikus Köztársaság fővárosa innentől kezdve. 1961-ben a városban megépült a hidegháború egyik szimbóluma, a Berlini Fal, mely innentől kezdve egész 1991-ig megosztottá tette a várost. Mindezen történelmi események nyomot hagytak a városon, mégis talán ez miatt mondható igazán szép városnak. Itt látszik meg csak igazán, hogy fér el egymás mellett régi és modern. Főbb nevezetességek: a Brandenburgi kapu, mely Berlin egyik legfontosabb jelképe, a Reichstag, a Hedvig Katedrális, a Múzeum-sziget (mely 1999 óta a világörökség része): itt található a Régi Múzeum, a Pergamon Múzeum és a Régi Nemzeti Galéria, de ne feledkezzünk meg még a berlini Dómról vagy a berlini porosz palotákról sem. Ezeken kívül még számos gyönyörű látnivaló fogad bennünket a város különböző városnegyedeiben. A városnegyedek közül is a leghíresebb Charlottenburg (a régi Nyugat-Berlin központja volt). Kurfürstendamm a vásárlók egyik paradicsoma, hiszen ezen a hosszú utcán találunk szállodákat, éttermeket, és kedvünkre válogathatunk a leghíresebb divattervezők boltjaiban is, végezetül beülhetünk egy elegáns kávézóba, ha már elfáradtunk az egész napot felölelő "programba". Ajánlat: a Kurfürstendamm folytatása a Tauentzienstrabe, ahol a KaDeWe Európa legnagyobb kávéháza található. De Kelet-Berlin régi városközpontjait (Rotes Rathaus, Alexanderplatz) is érdemes meglátogatni, hiszen mai napig masszív toronyház-tömböket láthatunk itt. De ha tovább sétálunk megnézhetjük Berlini Fal egyetlen átkelőjét a Checkpoint Charlie-t. Kirándulásra alkalmas helyek: Charlottenburgi park; a Jungfernheide, Spandaui erdő, Grunewald, vagy éppen a Kölnische Heide.

Tudta…?

  • …hogy a városban minden évben megrendeznek egy igen patináns rendezvény, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált?
  • …hogy itt nyílt először és egyedülállóan Európában egy csokoládé étterem? Az étteremben igazán különleges csokoládés ételeket kóstolhatunk meg, melyek nem feltétlen édességeket jelentenek. (ár: 78 euró/fő)

Stuttgart

Stuttgart a különböző autócsodák (Mercedes és a Porsche) szülővárosa. A Neckar folyó völgyében található hagyományőrző és modern turisztikai központ. A várost gyönyörű lankás, dombos táj veszi körbe, ahol az erdők mellett megtalálhatjuk a már középkorban híres szőlőültetvényeit is. Először a XI. században merült fel a város neve, mint Stoutgarten, ezzel is jelezvén, hogy sokáig lótenyésztő telephelyként működött (erre ma már csak a címere emlékeztet). De a táj szépségére hamar felfigyelt az egyik uralkodó, s ide tetette át királyi rezidenciáját, mely aztán évekig üzemelt. Mind a mai napig őrzik a stuttgartiak a város környéki természetet, többek közt a gyönyörű kilátás miatt. A történelmében tovább haladva a várost nem a kastély tette híressé, hanem olyan iparosok, mint például Robert Bosch, vagy Gottlieb Daimler. Ők olyan új technikákat hoztak ide, mely igazi "gyártóiparrá" tette a kis várost. Mai napig híres például az autó-és számítógépgyártása, mindemellett hagyományőrzése a borászatában és a sváb konyhában mutatkozik meg. Nem szabad kihagyni: Állami Zene Akadémia, ahonnan igazán szép a kilátás a Stuttgarti óvárosra, Apátsági Templom, mely a város egyik szimbóluma (szigorú építészeti szabály: az újonnan épült épületek nem lehetnek nagyobbak a templomnál), a Parlament, Új Kastély, Régi kastély (drága gyűjtemények, freskók, régi hangszerek "háza"), Művészetek Múzeuma, ami egy modern és közkedvelt találkozóhely. De ha már a városban vagyunk, feltétlen meg kell néznünk a Mecedes Benz Múzeumot, mely nem csak az autók szerelmeseinek nyújt igazi élményt, hanem mindenkinek, hiszen az 1800-as évektől egészen napjainkig láthatunk itt járműveket, motorokat, repülőket, Forma-1-es autókat. Ilyen a másik (Porsche Múseum) múzeum is, hiszen kicsit olyan, mintha visszamennénk az időben. A sportrajongóknak el kell látogatnia a múzeum közelében lévő Gottlieb-Daimler Stadionhoz is, mely az emlékezetes 2006-os futball VB helyszíne volt. Azoknak, akik sem az autókért, sem a sportért nem rajongnak, de szeretnék a város történetét megcsodálni, azoknak ajánlott a Bor Múzeumba, a Sör Múzeumba, a Tűzoltómúzeumba, vagy a Történeti házba ellátogatnia. Természetesen, sok egyéb, a kultúrát bemutató épületet találunk a városban, mint például az Állami Galéria, vagy Bad Canstett negyed gótikus temploma. Stuttgartban nagyon odafigyelnek a zöld környezetre, annyira, hogy még a házak tetejét is igyekeznek zölddel felfuttatni, beborítani, mindemellett számos parkot üzemeltetnek, gondoznak, melyek igazi kikapcsolódást nyújtanak az ide látogatóknak. Ilyen például a Schlossplatz, mely a városközpontban található barokkot idéző kert, vagy a Schillerplatz.

München

Világváros, amelynek szíve van. München, Berlin és Hamburg után Németország harmadik legnagyobb városa. München Bajorország déli részén fekszik. A városon keresztül folyik az Isar folyó, melynek legismertebb szigete a Múzeumsziget. A városban jobbára széles utcákat találunk, melyek számos téren futnak össze. Egyik legszebb ilyen a Mária-tér, mely szinte a város közepén helyezkedik el. A téren látható egy vörös márványból készített Mária szobor, melyet a fehérhegyi csata emlékére állítottak, és egy bronzkút is. További terek: Wittelsbach-tér I. Miksa választófejedelem lovasszobrával, a Karolinen-tér, a Királytér, vagy a Károly-tér Goethe szobrával…stb. Kulturális élete is igen gazdag. Főbb látnivalók: Mi Asszonyunk Templom, Szent Lélek Templom, Királyi Palota (3 része: Königsbau, Festsallbau, régi rezidencia) Szent Mihály Templom, Mindszentek temploma, Wittelsbachi-palota, Szent Bonifacius Bazilika, Alpesi Múzeum, Üvegpalota. Említhető még az Antropóligai gyűjtemény, Archeológiai gyűjtemény, Német Nemzeti Múzeum, BMW Galéria és BMW Múzeum, Vadász és Halászmúzeum, Művészetek háza, Krumpli-múzeum, Városi múzeum, vagy akár a Porcelánmúzeum és Valentin Múzeum. De megnézhetjük az Olympia Parkot (1972-es olimpia helyszíne volt), vagy a Bavaria Filmstúdiót.

Miért is nevezik az Oktoberfest-et "októberi" fesztiválnak, mikor igazából Szeptemberben kezdődik?

Történelmi hátterét tekintve az első Oktoberfest-et 1810-ben tartották egy birtokon. Eredetileg Ludwig herceg és Terézia von Sachsen-Hildburghausen hercegnő házasságát ünnepelték lóversenyekkel. A "fesztivál", melyen ekkor még semmilyen sör sem volt, 1810. október 12-én kezdődött és egészen október 17-ig tartott. A következő évben, megismételték az ünneplést. De az ok, amiért idővel előre hozták az időpontját szeptemberre, egyszerű volt: sokkal jobb az időjárás ekkor. Hiszen az első őszi hónap még melegebb, így a látogatók is jobban élvezték, hogy a kertben felállított sátrak alá tudtak beülni s onnan nézni a versenyeket. 1850-ben már koccintottak is ezen a fesztiválon, nem csak a sportot nézték. Ma az Oktoberfest egy hagyományteremtő ünnepség Münchenben, mely évente több mint 6 millió látogatót vonz. Ha részt szeretnénk venni ezen az ünnepen, már bő egy hónappal az indulás előtt le kell foglalni a szállodát, mert ilyenkor a város telis tele van turistákkal.

Hamburg

A világ kapuja, Hamburg. Gazdag, elegáns, modern világváros, melyet a vizek városának neveznek. Németország legnagyobb médiaközpontja, a második legnagyobb városa és Európa harmadik legnagyobb forgalmú kikötővárosa (Északi-tenger). Németország északi részén az Elbánál fekszik. Ezen kívül két tó is található a városban a Belső-Alster és a Külső-Alster. A városban ezen kívül még számtalan apró csatorna és vizes árok található (egy tizedét víz borítja), talán ezért is nem túl meglepő, hogy több mint 2000 híd épült a városban. Ezzel lehagyta Amszterdamot, és Velencét. Fontosabb látnivalók: a városban a hajózás és a jelentős víz miatt elég sok, erre vonatkozó, kulturális intézmény található. A Cap San Diego múzeumhajó, Rickmer Rickmers, ami egy vitorláshajó volt, de mára már egy érdekes múzeum, Tengeralattjáró-múzeum, vagy a Kikötőmúzeum. Azoknak, akik nem tudnak betelni a hajózás történetével, ajánlott megnézniük a Kikötőszéli sétányt is, hiszen igazából itt derül fény arra, hogy milyen volt régen egy igazi és megismételhetetlen hangulatú matróz éjszaka. Különböző tengeri ételeket felszolgáló kis éttermek, és hangulatos kikötői kocsmák egész sora várja az odalátogató turistákat. A városban természetesen más fontos látnivalók is akadnak, mint péládul a Rathaus (Európa egyik legnagyobb városházája), a Szent Mihály Templom, a Szent Miklós Templom romjai, a Képző- és Iparművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum, az Iskolamúzeum, a Sportmúzeum, a Vámmúzeum, vagy akár az Erotikus Múzeum. De ellátogathatunk, az egyik legelegánsabb negyedbe is, a Raktárvárosba, ahol régi vámraktárak találhatók. Remek programnak ígérkezik, ha az Alster, valamelyik taván hajókázunk (a Külső-Alster nagyobb, tehát itt érdemesebb), vagy akik vásárolni szeretnének, a tó mellett levő egyedülálló Jungfernstieg sétányon sétáljanak végig, hiszen itt elegáns luxusépületek és pompás üzletek várják a turistákat.

Tudta…?

  • …a "Hummel" egymás közti megszólítás náluk egy régi mondából ered. Állítólag élt a városban egy nagyotmondó vízárus, akit csipkelődő történetei miatt elneveztek méhnek, vagyis hummel-nek. Erre emlékeznek a hamburgiak ezzel a köszöntéssel és a belvárosban található szoborral.
  • … a hamburgi kikötőből (pontosabban Star Clubból) indult hódító útjára a Beatles.

Bréma

"A szamár azonban megneszelte, hogy valami készül ellene. Egy óvatlan pillanatban megszökött, és elindult Bréma felé. Úgy tervezte, majd ott beáll városi muzsikusnak."

A Grimm fivérek művéből lehet ismerős a város neve. Hiszen ki ne hallotta volna a brémai muzsikusokról? Egy ártatlan és jópofa mese, ami igazából nem is a városról szól, mégis ismertté tette annak nevét. Bréma igazi turistalátványosság lett az elmúlt néhány évben, leginkább belvárosa és óvárosa miatt, hiszen mind a kettő lenyűgöző látvány nyújt. A városból induló tengeri kereskedők régi jelmondata: Közel s távol- kockáztatni és nyereségre szert tenni. Talán ez a mondat segítette Brémát a fejlődésben. Az UNESCO két műemlékét is felvette 2004-ben a Világörökség listájára. Egyik ilyen műemlék a brémai Városháza, a másik a Roland-oszlop. A városháza még a XV. században épült, s az eredeti gót stílust a XVII. században átépítették reneszánsz stílusúvá. A több mint 5 méter magas Roland-oszlop pedig, már 1404 óta áll a Vásártéren (Marktplatz), mint Hanza szabadságát őrző szimbólum. De ez a szobor másról is híres, mégpedig: arról, hogy egész Németországban ez az egyetlen emlékmű, amelyik mai napig az eredeti helyén és közterületen található. Ezeken kívül számos, különböző korokat bemutató múzeum és néprajzi gyűjtemény látogatható a városban, melyek hangulata teljesen ellentétben áll a modern vásárlóutcák, éttermek és kávézók jellegzetes forgatagával. Brémában az emberek nagyon odafigyelnek a friss levegőre, a zöld övezetekre, ezért is létesítettek annyi kikapcsolódásra igen alkalmas csodálatos parkot és idillikus kertet a városon belül.

Köln

Köln Németország negyedik legnagyobb városa, egyben a legrégebbi városa is, hiszen még a rómaiak alapították Kr.u. 50-ben. A Rajna folyó két partján fekszik ez a saját sörkultúrával rendelkező és egyedi karneváljairól híres város. Köln legfőbb nevezetességei: a kölni dóm. Ez a gótikus székesegyház a város szimbóluma és a Világörökség része. A katedrálisból csodálatos kilátás nyílik a Rajna folyóra és magára a városra is. Tipp: nagyon jó tájékozódási pont, hiszen szinte mindenhonnan látjuk két tornyát. A város területén találunk még 12 román stílusú templomot is, melyek közül akad, amelyik még a római korból való. Ezen kívül még különböző stílusokat bemutató múzeumok várnak bennünket: Römisch-Germanisches Múzeum, a Ludwig Múzeum, vagy a Mhoff-Stollwerck (mai neve:Lindt) Csokoládémúzeum, melyben egy igazi csokiszökőkútból falatozhatunk. De láthatjuk a Köln Arénát, mely Németország egyik legnagyobb fedett csarnoka, a Zenepalotát, a középkori Városházát, a Gürzenich épületet..stb. Ha vásárolni támadna kedvünk Köln számtalan bevásárló utcával és modern shopping centerekkel vár bennünket, melyet az óvárosi részben egy hangulatos kis sörözéssel tehetünk még kellemesebbé.

A város leghíresebb illatszere az 'eau de cologne', vagyis a kölnivíz. Eredetileg a kölnit (mai napig gyártják, de receptje titkos) gyógyhatása miatt használták, hiszen nagyon jól csillapította a fejfájást. Ezért is neheztelnek a kölniek, arra, hogy minden divatos locsolóvizet kölninek hívnak az emberek. Csak a Kölnisch Wassert (Köln-ből származó víz) hívhatjuk annak, minden mást parfümnek, illatszernek kell mondani. Glockengasse 4711 szám alatt egy kölnivíz történetet bemutató ház található, melyet érdemes megtekinteni. Ezen kívül még különböző korokat bemutató múzeumok várnak bennünket: Römisch-Germanisches Múzeum, a Ludwig Múzeum, vagy a Csokoládémúzeum (Lindt), melyben egy igazi csokiszökőkút működik.

Utazási beszámolók

Csodálatos tájakon utazhattunk

Sokszor voltunk már Németországban, de néhány város mellett csak elmentünk az autópályán. Tavaly viszont több várost is útba ejtettünk utazásunk során. Nem az autópályán utaztunk minden esetben, hanem letértünk, hisz csodálatos tájakon utazhattunk, gyönyörű városokban álltunk meg egy-egy órára, egy jó kávéra, kis sétára. Így töltöttünk el néhány órát például Nürnbergben, ahol egy borfesztiváli ünnepségbe csöppentünk.

Az óváros tele volt turistákkal, csodálatos lovasfogatok húzták a boroshordókat, felejthetetlen élmény volt a főtéren az őszi napsütésben sétálni, kis kolbászkákat falatozni mustárral az egyik standon és hozzá finom bort inni. Érdemes néha lassabban haladni, több csodálatos élményben lesz részünk, mint az autópályákon száguldozva.

B.F.A

Drezda

Kedves olvasó, átéltél-e már olyat amit én. Férjemmel Drezdába szóló repülőjegyünk volt. Odaérünk a jegyvizsgálóhoz és közli velünk, hogy nem repülhetünk. Miért? - kérdeztem dobogó szívvel. Azért, mert ott repül a gép, amire a jegyük szól. Kiderült, hogy lekéstük. Ugyanis a VOLÁN busz még a Dunakanyarban durrdefektet kapott és míg egy másik buszt küldtek, az idő haladt. Vagyis már nem értük el a repülőt.

A MALÉV dolgozói nagyon egyetértettek velünk és felajánlották, hogy a következő járattal utazhatunk. Igaz négy órával később. Na eljött az idő, a fémvizsgáló alatt áthaladt drága párom és igencsak fütyült a szerkentyű, hát a zsebkését elvették tőle, mondván hogy fegyver. Egész úton pezsgőt rendelt, hogy a stresszt feloldja. Az első repülés nagy szorongással telt el, de gyönyörű volt. Még régi Lufthansa géppel mentünk, és csodáltam a propeller berregését. Mikor leszálltunk a pilóta visszaadta az összes utas zsebkését, amit mosolyogva megköszöntünk. Ez a felejthetetlen út 20 évvel ezelőtt volt.

V.J.

Hírlevél feliratkozás          


sales@mortons.hu   |   Cégadatok   |   ÁSZF   |   Adatvédelmi tájékoztató