Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Lengyelország utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Lengyelország utazás

Ha Lengyelország utazást keres, csak adja meg a fenti utazáskeresőbe hogy mikor szeretne utazni. Azokat a –tól, -ig dátumokat adja meg, amelyek között szóba jöhet az utazás, a pontos dátumot, illetve a kint töltött napok szűmára a találati listában szűrhet rá.

Ha csak egy megadott összegig keres Lengyelországi utazást, a keresőben található ár csúszkán ezt is beállíthatja.

A keresés gombra kattintva listázzuk ki a Lengyelországba szóló utazási ajánlatainkat, amelyek közül tovább szűkíthet.

Amennyiben valamelyik utazási ajánlatunk elnyerte tetszését, a ”tovább” gomb megnyomásával nézheti meg az utazás ajánlatait, valamint ott választhatja ki a konkrét időpontot, és továbbléphet az utazás lefoglalásához.

Lengyelország

"Lengyel magyar két jó barát együtt harcol, s issza borát"

Ebből a mottóból is látszik, hogy lengyel-magyar barátság volt, van és mindig is lesz. Ezen kívül az itt található különböző természeti szépségek közt húzódó hangulatos városok, régi várak és kastélyok, tavak igazán érdekessé teszik az itt eltöltött időt. Lengyelország közép-európai állam a Balti-tenger mellett. Hét ország veszi körül: nyugaton Németország, délen Csehország, Szlovákia, keleten Ukrajna, Fehéroroszország, Litvánia és északon Oroszország.

Általános tudnivalók

Terület:
312 685 km2
Népesség:
38 520 000 fő
Államforma:
köztársaság
Főváros:
Varsó (Warszawa)
Hivatalos nyelv:
lengyel
Beszélt nyelvek:
ukrán, német, belorusz
Hivatalos pénznem:
zloty (1 zloty=100 grosz)

A lengyel állam több mint 1000 éves, első megalapítása a polánok törzséhez fűződik. A XII – XIII. században a kézműipar fejlődése (textilipar, vaskohászat) igen jelentős változást hozott az országnak. A különböző dinasztiák házassága oda vezettek, hogy I Nagy Lajos magyar királyt lengyel királlyá választották, ezáltal a két ország perszonáluniós kapcsolatba került. A XVI. században Lengyelország Európa egyik leggazdagabb országa volt, mégis a folyamatos háborúk és viszályok miatt szomszédai (Oroszország, Ausztria, Poroszország), 1795-ben végleg felosztották egymás közt az országot. 1918-ban az I. világháborút követően nyerte vissza államiságát. A II. világháború pusztító évei után a szovjet befolyási övezethez tartozott. 1989-90-es rendszerváltáskor vált újra független köztársasággá. 2004-ben lett az Európai Unió tagja.

Miért érdemes ide látogatni?

Lengyelország szinte Európa szíve. Az öreg kontinens (földrajzilag mért) központjától jobbra terül el. A fővárosa Varsó, nincs is túl messze más európai fővárosoktól: Párizs és London is csak két óra repülővel, Bécs és Berlin pedig nem több mint egy óra. De nem csak repülővel lehet ide utazni. Gyorsan ide érhetünk a nemzetközi utakon (autóval, busszal) vagy akár vasúttal is, hiszen az összeköttetés igen jó. A hivatalos statisztikai felmérések szerint a lengyel állomások minden nemzetközi viszonylatnak megfelelnek. Közel fél millió látni való hely, 1000-nél is több étterem és több mint 100 szórakoztató- és szabadidős központ várja az ide látogató turistákat. Lengyelország, egy olyan ország, amely biztonságos és egyben barátságos is. A lengyelek igen vendégszeretőek a külföldi turistákkal (főleg a magyarokkal!). Általánosságba elmondható, hogy a nagyobb városokban minden nemzetközi bank üzemeltet pénz-automatákat, tehát bármikor tudunk még pénzt felvenni, ha későn tetszett volna meg egy lengyel sókristály, vagy ha az utolsó pillanatban szeretnénk igazi lengyel vodkát haza hozni. Széles bankhálózatát tekintve, Európai szinten a 8. ország. A különböző mobil hálózatok 94%-ban fedik az ország területét.

Itt több dolgot lát az ember, mint azt először hinné: érdekes hegyeket, széles strandokat, tiszta vizű tavakat, sűrű erdőket, világhírű történelmi emlékműveket és barátságos emberek. Az egyedülálló klímához jön még az emberek melegsége és vendégszeretete. A lengyel városok 1000 éves történelemmel mutatják be az igazi és egyedülálló lengyel kultúrát az ide látogatóknak. A lengyel falvak, kisebb városok gyakran kedvezőbb lehetőségeket kínálnak azoknak, akik épp próbálják elhagyni a nyüzsgő és modern életet. Lengyelország legnagyobb látványossága a természet, tehát nem is meglepő, hogy az ide látogatókat a lélegzetelállító natúr tájkép oly mértékben lenyűgözi, hogy tovább szeretnének majd maradni, mint az utazás maga. A vad, érintetlen táj változatosabb, mint egyéb, más európai országban, vagy bárhol a Földön. Mi több, elérhető és egyszerűen megközelíthető. A természet turisztikai értéke óriási és ez még a közel jövőben várhatólag csak nőni fog.

Gasztronómia

A lengyel konyha ízei igaz eltérnek a magyar konyháétól, mégis rövid idő alatt hozzászokik az ember. A közeli Oroszország gasztronómiájának hatása ma is érződik a lengyel konyhán. Ha az országban járunk, természetesen nem kell követni napi négyszeri étkezési szokásukat, de italaikat feltétlen meg kell kóstolnunk, hiszen hozzátartozik egyedi gasztronómiájukhoz.

A lengyelek kedvelik a leveseket, mártásokat. Ismert levesek: chlodnik (hideg uborkaleves), a borscs vagy a barscs (céklalevesek), és a scsi (káposztaleves). Fő ételüknél általában a fűszeres hús dominál zöldségköretben (marha, sertés, vadak, tengeri- édesvízi halak). A húsokat általában töltik, vagy pácolják. Kedvenc fűszerük a majoránna, fokhagyma, melyhez a natúr köret igen jól illik. Zöldségköretnek általában burgonyát, gombát, káposztát adnak - ez utóbbi jellegzetes az orosz konyhában. Szeretik a főzelékeket, melyet ők vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel készítenek. Egyik jellegzetes főtt ételük a bigos, mely hasonló a magyar székelygulyáshoz. A főétkezés után szívesen fogyasztanak könnyed salátákat, legyen az citromos, olajos vagy főtt. Desszertjeik is igen finomak, általában vajas, gyümölcsös süteményeket fogyasztanak étkezés után, de kedvelik a nyers gyümölcsöket is. Az italoknál a különféle teák mellett, nagyon kedvelik a vodkát, sört és a borokat.

Auschwitz-Birkenau

Mindenki hallott már róla. Nagyon nem is kell bemutatni, hiszen történelem órákon eleget hallott az ember a II. Világháború borzasztó világáról. A háború alatt a náci németek zsidókat, lengyeleket, románokat, oroszokat és számos más nemzetiségű embert gyilkolt meg itt. A többség mégis, marhavagonokba ide deportált zsidó volt. Auschwitz-Birkenau a korábbi náci német koncentrációs tábor, ma már múzeumként üzemel és az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Több százezer ember látogat el ide évente. Az örökké álló kapukon bejutva, a múzeumban rengeteg filmet, fényképet és tárgyat láthatunk. A múzeum egy másik részében rengeteg téglaépületet látunk, melyekben a rabok éltek. A "cellákba" akkori tárgyak mutatják meg, milyen is volt ott az élet. A szomszédos Birkenau a környék legnagyobb koncentrációs tábora volt, közel 300 rideg fa barakk épült a raboknak. Ezek is látogathatóak.

1996-ban a német kormány január 27-ét, Auschwitz felszabadulása napját, a nemzeti szocializmus áldozatainak hivatalos emléknapjává nyilvánította.

Tudta?

  • …hogy az 1978. október 16-án megválasztott II. János Pál pápa (1920-2005) az igen erősen katolikus országban a Krakkótól 50 km-re fekvő Wadowicében született? Ő volt az első szláv, és 455 év óta az első nem olasz pápa.
  • …10 dolog van Lengyelországban, amit az UNESCO Világörökségi listájára felvett. Négy város, egy kastély, kettő kolostor, a Holokauszt Múzeum, technológiailag érdekes történelmi tárgyak és a Bialowieza erdő (a Bialowieza Nemzeti Park rajta van a Világ természetvédelmi listáján). Az első UNESCO örökségi lista 1978-ban készült. Abban az időben, csak 12 "legfontosabb" világörökséget tartalmazott, mely egy nagy tekintélynek örvendő kitüntetés volt már akkor is. Krakkó ott volt az első 12 között!
  • …a XIX. század egyik legkiválóbb zongoristája, a lengyel származású Fryderyk Chopin , olyan játékstílust teremtett, melyet mind a mai napig követnek zenészek szerte a világon?
  • …az első nő, aki fizikadoktorként Nobel díjat kapott, a lengyel származású Maria Sklodowska Curie volt? Ő fedezte fel a polóniumot, rádiumot, de a rák gyógyítását is kutatta.

Külképviselet:

Lengyelország Nagykövetsége Magyarországon
Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 16.
Tel: (06-1) 413 8200, Fax: (06-1) 351 1722
E-mail:
Web: www.lengyelorszag.hu

Magyarország Nagykövetsége Lengyelországban
Nagykövet: Győr Mihály
Cím: ul. Fryderika Chopina 2. 00-559 Warszawa
Tel: (0048-22) 628 4451, Fax: (0048-22) 621 8561
E-mail:
Web: www.mfa.gov.hu/emb/warsaw

Krakkó

Az egyik legszebb európai város. Teljes neve: Stoleczne Królewskie Miastro Kraków (magyarul: Krakkó, a királyi főváros). Nevének eredete egy legenda szerint Krak herceg nevéből ered, de nem kizárt, hogy az egykoron itt lakó kelták Carragh nevéből származik. Egy biztos, 966-ban már emlegetik nevét. Lengyelország harmadik legnépesebb városa és kulturális fővárosa. A Visztula folyó partján fekszik. Az UNESCO 1978-ban a világörökségi listára felvette az óvárosát és a Wawel Székesegyházat. Ezért is mondják többek között a városra, hogy hű történelméhez, hiszen megóvta ezt az "erődítményt", templomot. Az óvárosban érdemes körül nézni. Itt találjuk a Planty nevű parkot, a Wawelt – a királyi kastéllyal és a székesegyházzal. A waweli székesegyház királysírjait feltétlen látogassuk meg, hiszen magyar vonatkozásúak. Mindemellett a kastély részében található a világ legnagyobb és legértékesebb reneszánsz kori kollekciója. Rengeteg színház, múzeum található itt, például: Ludowx Színház, Slowacki Színház, Nemzeti Múzeum, Manggha-ház (japán gyüjtemény), Régészeti Múzeum vagy a Czartoryski Múzeum. Egyéb látnivaló: a Piactér- a város szívében található, Európa legnagyobb középkori tere, mely mindig is a kultúra, kereskedelem és a hétköznapi élet központja volt Krakkóban. Ez volt az utcai művészek, utazó muzsikusok kedvenc helye. Ma számos kávézó, étterem, bár, galéria és bolt található itt, mint szinte mindegyik európai nagyváros óvárosi részében. A Szent Mária templom, ahol Európa legnagyobb és egyik legszebb középkori oltárát lehet megtekinteni, a tér mellett található. A Péter-Pál templom, a Szent András templom, a Posztócsarnok, vagy éppen a Jagelló Egyetem- Európa egyik legrégebbi egyeteme. De Krakkóban több olyan hely is található, mely szinte már önálló városnak minősül. Ilyen elbűvölő "város" a Kazimierz, a zsidó negyed, mely a XIV. században épült, mint önálló város. Kazimierzben találhatók a világ második legnagyobb és legértékesebb zsidó történelmi épületegyüttesei. Az itt található zsinagógák többsége a XV. században épült, de megcsodálhatunk történelmi házakat, és még a zsidó temetőt is. A már említett hangulatos házak, kávéházak és klubok varázsolják a városba a modernitást. Aki a nyár végén utazik, annak ajánlott részt vennie az Öreg Krakkó Zenei Fesztiválon. De ha már a városban vagyunk, ne hagyjuk ki a közelben lévő híres Wieliczkai sóbányát sem, hiszen ez is egy világörökség, és általa csodálatos természet adta földalatti világot ismerhetünk meg.

Tudta?

Báthory Istvánt, halála után a krakkói Wawel Katedrális altemplomában temették el. Báthory 1576-1586 között Lengyelország királya volt.

Varsó

Varsó (lengyelül:Warszawa) Lengyelország fővárosa, mindemellett tudományos, gazdasági és politikai központ. A lengyel föld legnagyobb városa. A Visztula folyó partján fekszik, nagyjából azonos távolságra a Kárpátoktól és a Balti-tengertől. Természetesen szerepel az UNESCO Kulturális Világörökségi listáján. Ha ránézünk erre a városra, nehéz elhinni, hogy a II. Világháborúban szinte földig rombolták. Egyesek szerint "észak Párizsát" és a büszke XIII. századi épületeket szünet nélkül bombázták. A kicsi színes házakat körülvették védelmi falakkal, a templomtornyokat és a Királyi Palotát eredményesen rekonstruálták a háború után. Ezért is kerülhetett fel a Világörökségi listára az óvárosi rész. De ha már itt járunk, nézzük meg a Piacteret, az egyszerű házakat, a Barbakán körbástyát, s nézzünk be a Szent János Katedrálisba is. A felhőkarcolók és a "messzi föld" között találjuk a mozgalmas varsói utcákat, amelyeken felkereshetjük a helyreállított palotákat, történelmi házakat. Érdemes néha az egyedi hangulatot adó utcákat, mint önmagát megnézni, hiszen ezeket is a lengyel tervezők hozták helyre pl:. Krakowskie Przedmiescie, vagy Aleje Ujazdowskie. Nincs hiány romantikus keskeny közökből sem, szinte mindenhol lehet ilyeneket találni. A város büszkeségei a templomokon, kolostorokon felül a gyönyörű parkok. A legpihentetőbb a Lazienki Park, melyet még a XVIII. században építettek egy palotához. Sokan nézik meg a kommunizmus idejére emlékeztető szocialista építészeti emlékeket is. A leghíresebb a Kultúra és Tudomány Palota, mely az 1950-es években épült és mely igazán jól mutatja milyen is volt a szovjet tervezési stílus. Ez a legmagasabb szovjet építészeti remeket az országban, európai szinte viszont csak a hatodik legmagasabb. Mégis, ha felmegyünk a kilátóteraszára az egész várost és környékét szemügyre tudjuk venni. Varsóban van a lengyel parlament, a Szejm, az elnök székhelye, valamint itt vannak a központi államigazgatás szervei. Minden év elején itt rendezik meg a Varsói Színházi Találkozót, melyen az ország legkitűnőbb színházai vesznek részt. Mindemellett rendeznek Mozart fesztivált és Filmfesztivált is.

Hírlevél feliratkozás          


sales@mortons.hu   |   Cégadatok   |   ÁSZF   |   Adatvédelmi tájékoztató