Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Írország utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Írország utazás

Ha Írország utazást keres, csak adja meg a fenti utazáskeresőbe hogy mikor szeretne utazni. Azokat a –tól, -ig dátumokat adja meg, amelyek között szóba jöhet az utazás, a pontos dátumot, illetve a kint töltött napok szűmára a találati listában szűrhet rá.

Ha csak egy megadott összegig keres Írországi utazást, a keresőben található ár csúszkán ezt is beállíthatja.

A keresés gombra kattintva listázzuk ki a Írországba szóló utazási ajánlatainkat, amelyek közül tovább szűkíthet.

Amennyiben valamelyik utazási ajánlatunk elnyerte tetszését, a ”tovább” gomb megnyomásával nézheti meg az utazás ajánlatait, valamint ott választhatja ki a konkrét időpontot, és továbbléphet az utazás lefoglalásához.

Írország (Poblacht na hÉireann)

Tömören jellemezve, meseszép táj és hangulatos pubok. Az állandóan zöld sziget a kelták óta őrzi titokzatosságát. Nagyon népszerű a turisták körében, hiszen lenyűgöző látnivalóknak és egyedi természeti adottságoknak ad helyet az Ír sziget. Az ír emberek nagyon kedvesek és mindig vidámak. Tömören ez Írország.

Általános tudnivalók

Írország, vagyis az Ír Köztársaság, Európa észak-nyugati részén, az Ír-szigeten fekszik. Európa harmadik legnagyobb szigetének északi része (hat megye) a brit fennhatóság alá tartozik, ezt nevezik Észak-Írországnak. A sziget többi része Írország. A Brit-szigettől az Ír-tenger és Európától a Kelta-tenger választja el.

Területe:
70 273 km2
Fővárosa:
Dublin
Hivatalos nyelv:
ír, angol
Pénznem:
euró

Írország már a római korban lakott volt. A középkorban Anglia megszerezte a sziget feletti uralmat. A XIX. század folyamán meglehetősen sok katolikus ír hagyta el az országot és vándorolt ki az Amerikai Egyesült Államokba. 1921-ben kikiáltották a Szabad Ír Államot. Írország 1973-tól Európai Uniós tagország.

A koboldok hazája

A kelta papok által hűen őrzött ír mitológiai mesékben találkozhatunk tündérekkel, szellemekkel, koboldokkal. Természetesen ezek a mesék, igazából a gyönyörű kelta tájat próbálják mesébe szőni. Van is miről mesélni, hiszen a smaragzöld dombos táj, a zord hegyek és az igen sötét színű tavak, nagyon jó táptalajai a kelta meséknek. Ezen mesék világa, és a valóság tényleg közel állnak egymáshoz, hiszen a sziget rengeteg misztikus látnivalót kínál az ide érkező turistáknak, szinte már annyit, hogy lehetetlen mindegyiket megtekinteni. Ajánlat: a Szent Kevin szerzetes által alapított kolostor Glendalough faluban (Wicklow megye), a Limerick-i erőd, Trim-i erőd, Water-ford erőd, Cashel sziklája, a Cahir kastély (Tipperary megye), Jerpointi Apátság (Kilkenny megye), Óvárosok útja (Antrim megye,) Rathlin-sziget (Antrim). De említhető még a Croagh Patrick hegy-amely egy zarándokhely (Mayo megye), Newgrange történelem előtti -kr.e 3200 körül épült- halomsírjai (Meath megye), Japánkertek (Kildare megye), Tara dombja (Meath megye), Kilkenny grófság, Trimi vár (Meath), Blarney-i vár (Clork megye), vagy a Clonmacnoise-i kolostor (Offaly megye) is.

Érdekesség

Az írek messze földön híresek vidámságukról és hosszú életükről. Mind a kettőt a csodás levegőnek, pozitív életfelfogásuknak és a sok pubnak köszönhetik. Nem is csoda, hogy leggyakrabban a "no problem" (magyarul: semmi gond!) kifejezést halljuk tőlük. Ez náluk tényleg, nem amolyan udvarias mondás, ők így is gondolják! Nagyon barátságos és segítőkész emberek. Könnyedén beszélgetésbe elegyednek bárkivel. Ha eltévednénk, vagy épp nem tudnánk milyen fajta sört illene megkóstolnunk, bátran kérjünk tőlük segítséget!

Gasztronómia

Az ír konyha szinte húst hússal fogyaszt, ami egy idő után még a húsimádó embereknek is unalmassá válhat. Rengeteg módon tudják elkészíteni, ami kicsit változatossá teszi konyhájukat. Reggelire általában angolos reggelit kínálnak, ami tükörtojás virslivel és sonkával. A hagyományos ebéd ízletes házi leves és hús zöldséggel, amihez nagy adag krumpli és szósz is jár, de aki még el van telve a reggelivel, nyugodtan választhat szendvicseik közül is, amelyek szintén igazán laktatóak. A nagyvárosokba találunk olyan kávézókat, ahol levest, szendvicset, süteményt és meleg ebédet is fogyaszthatunk. Ellentétben a vidéki Írországgal, hiszen ott csak hagyományos ételeket kínálnak, aminek nagyrész burgonya az alapanyagja. Kedvelt ír ételek: ír gulyás, guinnessben sült marha, boxty (ír krumplis palacsinta), champ (egy tipikus ír krumplisétel), mulligatawny (hagyományos ír leves), sör és sajtleves, almás pite, ír krémlikőrös csokoládé, ír whiskeytorta.

Pubok

Pub, magyar nyersfordításban kultúrkocsma, ami a nagyvárosokban található pubok többségére igaz is, ámde vidéken teljesen más a helyzet, hiszen ott sokkal több egyszerű kocsmánál. A pub, minden ír falu, közösségi- és beszélgetési központja, amolyan "mini kulturális központ". Itt mindent lehet, ha enni szeretnél, vagy inni egy jót, esetleg csak társaságra vágysz? Irány egy pub és máris hagyományos ír dallamokra szállnak el a gondok. Természetesen más a vidéki és városi pub, de érdemes mind a kettőbe betérni egy pohár italra, hiszen az egyikbe nyüzsgő élet vár bennünket, a másikba viszont a csendesebb hétköznapok fogadnak majd. A pubok hétfőtől szerdáig délelőtt fél 11-től, este fél 11ig tartanak nyitva, péntektől szombatig pedig 12től hajnal fél 1ig. Aki vasárnap szeretné kipróbálni a jellegzetes ír helyek egyikét az egészen délután fél 1-től este 11-ig bármikor megteheti. Ezekben a "kocsmákban", könnyen össze lehet barátkozni a helyiekkel, hiszen az írek közismerten jó kedélyű, barátságos emberek, főleg ha már egy-két pohár "fekete arany" lecsúszott.

Tudta…?

  • … hogy a híres Titanic hajót (mely elsüllyedésének időpontjában a világ legnagyobb utasszállító luxus gőzhajója volt) az észak-írországi Belfast Harland and Wolff hajógyárban építették?
  • … hogy Írország az egyetlen olyan ország a világon, amelynek címerében egy hangszer van? A hárfa jelképezi a zene fontosságát az ír hagyományban.
  • … hogy az ír kávét Joe Sheridannek, egy reptéri bár csaposának köszönhetjük? Egy visszafordított amerikai gép fáradt utasainak szolgálta fel először a forró italt. Az emberek pillanatok alatt éberebbé váltak. A siker valószínűleg annak köszönhető, hogy az ital alkoholt, koffeint, cukrot és zsírt egyaránt tartalmaz.
  • … hogy a whiskey-t szerzeteseknek köszönhetjük? A lepárlást először a VI. században alkalmazták. Először parfümöt, majd alkoholt készítettek. A szerzetesek rájöttek, hogy ha az árpát élesztővel és vízzel melegítik, alkoholt kapnak. Az így előállított italt, az ereje miatt, "Uisce Beathának", vagyis az élet vizének nevezték. Ma whiskey-ként ismerjük.

Dublin

Írország legnagyobb városa és egyben fővárosa Dublin. Az Ír-sziget keleti partján, az Ír-tengerbe torkolló Liffey folyó két partján található. Még a vikingek alapították, és a középkor óta Írország fővárosa. A város neve a Dubh Linn kifejezésből ered, mely magyarra fordítva sötét vízmosást jelent. A színes és varázslatos város számtalan érdekes látnivalóval vonzza a turistákat. Egyik ilyen, a Dublin belvárosában található Trinity College, melyet még I. Erzsébet királynő építtetett, s melynek könyvtárában megtekinthető a híres Kellsi kódex. Ez a felbecsülhetetlen értékű, kézzel írott remekmű még a VIII. században készült. Az egyetemi könyvtár mellett találjuk a Grafton Street-et, mely éles váltás a múltbéli épület után. Ez egy igazán modern és csillogó utca, melyen akár, a U2 frontemberével, Bono-val, is összefuthatunk. De ilyen elegáns és szép utcákkal, terekkel találkozhatunk még, hiszen a városban minden megtalálható. A város képére jellemző, hogy a régmúlt épületei keverednek a XXI. század modernitásával. A legtöbb dublini történeti emlékmű és a legelegánsabb bevásárlóközpontok a folyó déli részén találhatóak, de az északi rész élettelibb utcáit sem szabad kihagynunk. Ezen kívül látogassunk el valamelyik híres italuk történetét bemutató házba is. Északon a Bow Street-en találhatjuk meg a híres Irish whiskey Cornert, ahol egy látogatás alkalmával rájövünk mi is az ő "élet víz"-üknek mondott szeszesital, és a skót whiskey közti különbség (itt öt különböző faját is megkóstoltatnak velünk). Az igazi ír sörgyártás történetét pedig a Guiness Hop Store Center-ben ismerhetjük meg. A "fekete arany"-nak mondott Guiness sör világhírű egyedi zamatáról és fekete színéről. Ajánlott látnivalók még: Szent Patrik Katedrális (Szent Patrik Írország védőszentje, a mondák szerint egy lóherével tanította meg hívei számára, mi is az a szentháromság), a Vár, Nemzeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Oscar Wilde háza, ma múzeumként működik (Merrior tér 1.), Dublini Állatkert, Botanikus Kert.

Városok

Belfast

Írül Béal Feirste, vagyis "a Farset torkolata". Ipari nagyváros. Ennek ellenére itt is találhatunk régi épületeket és különböző látnivalókat. Sétáljon el a városháza épületéhez és a múzeumhoz, nézze meg a Queen's University-t, és az Albert-óratornyot (Albert Clock Tower). Végül pihenje ki a városnézés fáradalmait egy elegáns belvárosi kocsmában, például a Crown Liquor Saloonban. De sétálhat egyet az állatkertben és a város parkjában is.

Dublin

Írül "Dubh Linn", vagyis "sötét vízmosás". A fővárost a Liffey folyó szeli ketté. Dublint még a vikingek alapították, és már a középkorban Írország fővárosa volt. Sétáljon a színes lakóházakkal szegélyezett, rendezett utcákon! A városnézés közben mindenképpen keresse meg a 11. századi... tovább

Észak-Írország

A sziget brit fennhatóság alatt álló része. Az ország tengerpartja igen változatos. Olyan helyeket is találhat, amilyet elképzelni sem tud. A hegyekkel és zöld völgyekkel tarkított tájat tavak és folyók teszik még különlegesebbé. Csend, nyugalom és történelem. Tökéletes hely a kikapcsolódásra és a pihenésre.

Keresse meg mondjuk a lépegető-köveket. Az Óriások ösvénye egy nagyon izgalmas természeti jelenség Antrim közelében. A legenda szerint az ír Finn MacCool nevű óriás építette a tengerparti bazalthasábokat, amikor egy skót óriás párbajra hívta. Valójában egy körülbelül 60 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkáni eredetű képződményt lát. Hihetetlen, nem igaz?

sales@mortons.hu   |   Cégeknek   |   Kapcsolat   |   Adatvédelem