+36 1 933 3861

Mexikó márciusban ☀️ Nőnap Dominika pálmafái alatt! 🗽 New York a tavaszi szünetben


UTAZÁSI BETEGSÉGEK

Sokan szeretnének eljutni a világ másik felére, ám ha kiderül, milyen hosszú a repülőút, jó páran megriadnak. Nemcsak azért, mert 10-12 órát szűk helyen ülni rendkívül kényelmetlen, hanem mert emellett sokakat más problémák is kínoznak.

A repülés során jelentkező rossz közérzet, émelygés, hányás, valamint a fel- és leszálláskor jelentkező fülfájdalom többeket gyermekkoruktól kezdve kísért. Fel- vagy leszállásakor a légnyomás csökkenése, illetve emelkedése füldugulásos, pattogásos panaszokat vált ki a legtöbb embernél. Ennek megelőzése érdekében a fel- és leszállásnál érdemes rágógumizni és a szokásosnál gyakrabban nyelni. Vagy befogott orrnyílások és csukott száj mellett kell megpróbálni levegőt kifújni.

A hányingerrel és hányással járó utazási betegség megelőzésére dimenhidrinátot tartalmazó gyógyszerek használhatók, már az utazás megkezdése előtt is. Emellett a gyógynövények közül a gyömbér használata lehet eredményes. Javasolt továbbá a repülőgépen a géptörzs területén ülni, mert ott érezhető legkevésbé a mozgás.

Az utazási betegségekhez hozzátartoznak még a repüléssel összefüggő vénás panaszok is. A visszeres, vénás panaszokat és az életveszélyes trombózisveszélyt tekintve a legfőbb ellenség a hosszú ideig tartó egy helyben ülés. A probléma megelőzése érdekében célszerű indulás előtt kompressziós harisnyát húzni, utazás során pedig sokat inni és legalább óránként felállni, sétálni.