+36 1 933 3861

Mexikó márciusban ☀️ Nőnap Dominika pálmafái alatt! 🗽 New York a tavaszi szünetben


new york járvány utazás csoportos út usa lezárás korona corona

New York City járvány idején - Ilyen most a város, mely sohasem alszik

2020.04.17.

A 8,5 milliós lakosságú New York a világ egyik vezető pénzügyi, gazdasági és idegenforgalmi központja, mely 2019-ben rekordnak számító 67 millió látogatót fogadott. Az dübörgő turizmuson kívül naponta milliók ingáznak a városba például a borítóképen látható - napjainkban kongóan üres - Grand Central Terminal pályaudvaron keresztül.

Az amerikai beutazási korlátozások és a járvány miatti óvintézkedések hatására a város történetében példátlan leállás vette kezdetét, mely a tipikus New York-i nyüzsgéshez szokott szem számára egészen szürreális, már-már katasztrófafilmekbe illő képeket produkál számunkra.

New York járvány idején

A közösségi médiában és az interneten fellelhető beszámolók, képek és videók alapján még a helyiek számára is megdöbbentő, hogy az egyébként zsúfolt helyek mennyire üresek és kihaltak. A szokásos reggeli csúcsforgalom hetek óta elmarad, nem hallani az oly jellemző dudaszót Manhattan utcáin.

A város talán legforgalmasabb része a Broadway és a nyugati 45. utca kereszteződésénél található Times Square, ahol általában a kultúrsokkal birkózó turisták mellett az itteni felhőkarcolók irodistái, valamint a környező szórakoztató negyed dolgozói és látogatói nyüzsögnek.

üres new york járvány times square

Times Square korona idején

Élő videó a térről itt tekinthető meg, a bejegyzés írásakor a rendőrökön kívül kettő ember látható a Times Squaren, helyi idő szerint délelőtt 10 körül. Ebben a látványos videóban pedig a legismertebb helyszínekre látogathatunk el egy drón hátán:

Ezzel szemben, csak hogy a kontrasztot a legjobban láthassuk, érdemes megnézni egy korábbi, saját készítésű videónkat egy New York-i naplementéről:

A korlátozások időrendje

New York államban 2020. március 1-jén lett meg az első igazolt eset, a következő hetekben a városra tevődött át a járvány helyi gócpontja, mely a kiemelkedően magas népsűrűség és a zsúfolt tömegközlekedési hálózat miatt sajnos várható volt.

 brooklyn híd new york járvány mortons travel

Üres a Brooklyn híd, a turisták kedvelt fotó helyszíne

Az amerikai elnök március 13-án foglalta rendeletbe az európaiakkal szembeni beutazási korlátozásokat, melyet fokozatosan a nem létfontosságú üzletek és szolgáltatók bezáratása követett. Április közepén egy néhány napos, jelentős csökkenés után újra maximumot ért el a napi új esetek száma, mely az európai tapasztalatok alapján a hónap végére markáns csökkenésbe válthat át. Ezzel párhuzamosan május elejétől elkezdődhet a korlátozások fokozatos feloldása és az üzletek újranyitása.

New York állam kormányzója április 15-én hozott rendelete alapján közterületen csak maszkban lehet tartózkodni azokban az esetekben, mikor nem lehetséges a két méteres távolság tartása (utcán, üzletekben, tömegközlekedéskor, stb.).

New York-i utazás a járvány után - Mire számíthatunk? Mikortól lehet utazni?

Az utóbbi napok európai és amerikai fejleményei alapján a nyitás biztosan fokozatosan fog zajlani, eleinte valószínűleg csak maszkban lehet majd közterületen és zsúfolt helyeken tartózkodni. Koncertek, sportesemények és egyéb, tömeget vonzó rendezvények valószínűleg még sokáig korlátozottan lesznek csak elérhetők.

A napokban publikáltunk egy bejegyzést “Mikor utazhatunk újra a járvány után?” témában, melyben bővebben is írunk a témáról. Néhány szóban összefoglalva annyit érdemes elmondani, hogy még a kínai nagyvárosok tapasztalatai alapján is nehéz megjósolni a következő hónapokat, és a nemzetközi utazás fokozatos újraindulásának menetrendjét.

Repülőjegyek

EU állampolgárként a beutazási tilalom feloldásáig nem tudunk az USA-ba utazni. A feloldás után a repülőjegyek árait újra a kereslet-kínálat határozza majd meg. A rekord alacsony olajárak pozitívan, míg a légitársaságok csődjei, a kínálat csökkenése miatt, negatívan befolyásolják majd az árakat.

Saját kutatásunk tapasztalatai alapján az emberek 16%-a azonnal útnak indulna, amint lehetséges, viszont közel 40% határozatlan ideig eltolja utazását. Ezek alapján a majdani kereslet egy korai felfutás után lassú emelkedést mutathat majd a 2019-es szintig.

A legolcsóbb repülőjegyek megtalálásához készítettünk egy segédletet: 12 Tipp olcsó repülőjegyek foglalásához

Szállások

A repülőjegyekhez hasonlóan itt is a piacgazdaság szabályai érvényesülnek majd. A városban közel 122 000 hotelszoba volt 2020 elején, melyet az AirBnB és egyéb szolgáltatók kínálata egészített ki.

olcsó szállás new york járvány

Egy ideig alacsonyabb maradhat a hotelszobák ára

Áprilisi dátumra keresve egészen pazar, 30 000 Ft/szoba/éj áron szállhatnának meg az amerikaiak akár 4 csillagos, központi helyen lévő szállodában. Ez a helyzet a nemzetközi nyitás után nem valószínű, hogy megmarad, egy darabig azonban nyomott árakra lehet számítani.

Közösségi élet

A világ legjobb helyeinek lelkét az ott lakók kedvenc helyei adják. New York City sem teljes, míg az üzletek, éttermek, kávézók, múzeumok és egyéb szolgáltatások újra nem nyitnak. 2020 április közepére közel húszmillió amerikai vesztette el az állását (remélhetőleg csak átmenetileg) a járvány következményeként, amely már önmagában is katasztrófa.

A fokozatos visszatérés a hamisítatlan Nagy Almához, a városhoz, mely soha nem alszik, a vállalkozások talpraállásával párhuzamosan történik majd.

Morton’s csoportos utak

A Morton’s Travel az amerikai csoportos utak szakértője. Közönségkedvenc útjaink természetesen csak akkor indulnak el, amennyiben azt a magyar, európai és amerikai fejlemények lehetővé teszik. Amennyiben egy út a korábbi várakozásokkal ellentétben mégsem indul el, úgy utasunk számára vouchert állítunk ki és új dátumok közül választhat.

Rövid ízelítő amerikai csoportos útjainkból:

Az utóbbi időben leginkább őszi és téli csoportos útjaink iránt érdeklődnek utasaink, köztük a közönségkedvenc Karácsonyi hangulat Frei Tamással New Yorkban és Miamiban utakkal, valamint New York, Las Vegas, Miami és Honolulu (Hawaii) szilveszteri felfedezésével.

Örömmel állunk rendelkezésre a legjobb ár-érték arányú repülőjegyek, egyéni és csoportos utak foglalásához, és várunk szeretettel közönségkedvenc amerikai körutazásainkon! Kérdéseidre Messengeren kaphatsz leggyorsabban választ szakértőinktől.