+36 1 933 3861

Mexikó márciusban ☀️ Nőnap Dominika pálmafái alatt! 🗽 New York a tavaszi szünetben


Mi lehet a poggyászunkban utazáskor?

A Nemzeti Adóhatóság honlapján kiadott egy tájékoztatást az utazni készülőknek. Fontos információkat foglaltak össze, melynek ismeretével sok kellemetlenséget, plusz kiadást kerülhetünk el.

Az Európai Unió tagállamain belül az ajándékba vásárolt – nem kereskedelmi célú - áru ki- és behozatala nincs korlátozva, amennyiben saját célra vásárolták azt. A következő termékek azonban bizonyos korlátokhoz, szabályokhoz vannak kötve.

Az EU-n belül kereskedelmi mennyiségnek számít például 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, 90 liter bor és pezsgő. Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár.

Azok, akik folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülnek, csak a háziorvos által kiadott mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal.

Házi kedvenc az EU-n belül például kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel (pet passport) kísérheti el gazdáját a külföldi utazásra. Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, valamint a belőlük készült termékek – ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is – be- és kivitele az EU-ban és harmadik ország tekintetében is tilos. Fontos kiemelni, hogy egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadság-vesztés is kiszabható!

Az EU-n kívüli utazás során a 10 000 euró vagy ennél több készpénzt – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) magánál tartó utas, köteles írásban bejelentést tenni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.

Ha harmadik országba utazunk, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. További információk a Nemzeti Adó- es Vámhivatal oldalán vagy a 1819 NAV Infóvonalon érhetők el.