hello@mortons.hu +36 1 933 3861

Utazz el a télből a nyárba! - Dominika - Maldív-szigetek - Mexikó - Seychell-szigetek - Zanzibár

budapest airport

Medve-tó

A szovátai tó onnan kapta nevét, hogy felülről nézve egy kiterített medvebundára hasonlít. És most nem csak ezért érdekes, ugyanis megválasztották a világ legnagyobb heliotermikus tavának. Az erdélyi Maros megyében található sós vizű tó felkerült a Miamiban székelő Világrekordok Akadémiájának listájára, amely megvizsgálja és jóváhagyja a különböző rekordokat.

A tó alapfelülete 40 ezer négyzetméter, átmérője 1 180 méter, legmélyebb pontja eléri a 18 métert, és egy liter víz 250 gramm sót tartalmaz. A Medve-tó Európa egyedüli heliotermikus tava, ami a sós és édesvíz keverékére utal. Ennek köszönhető, hogy a víz hőmérséklete nyáron eléri akár a 40 Celsius fokos hőmérsékletet is a felső 1,5 méteres vízfelszínen. Gyógyhatásáról is híres, hiszen enyhíti a reumás panaszokat, javítja a vérerek működését, az iszapnak is számos pozitív hatása van, de a meddőségben szenvedő nőknek is segítségére lehet.

A heliotermikus hatás megőrzése érdekében 10 óra előtt, és 18 óra után tilos a fürdőzés, de napközben is, 13 és 15 óra között szünetel a lubickolás, és ha már pancsolás, akkor a szakemberek szerint felnőtteknek a tóban elegendő a 20-30 perces fürdési idő, a gyerekeknek pedig 10-15 perc.