+36 1 933 3861

Mexikó márciusban ☀️ Nőnap Dominika pálmafái alatt! 🗽 New York a tavaszi szünetben


maszk

Maszktörténetek a repülés világából

2020.09.15.


Nem sokkal a koronavírus európai terjedését követően, de hosszas viták után a nemzetközi légiügyi szövetség (IATA) májusban kiadta ajánlását a WHO légiügyi szervezetének: az utasok viseljenek maszkot a repülés során annak érdekében (is), hogy a gépeken ne kelljen üresen hagyni a középső üléseket. Az ajánlással párhuzamosan az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) olyan, az európai légiközlekedésre vonatkozó közös ajánlásokat adott ki, amelyek biztosítják a repülőterek járványidőszak alatti biztonságos működését. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér már hetekkel az ajánlások kiadása előtt bevezetett intézkedései megfeleltek a nemzetközi protokollnak, és a repülőtér természetesen azóta is nagy figyelmet fordít utasai és személyzete védelmére. A mindig aktuális, a járványhelyzettel összefüggésben fontos repülőtéri információkat itt találod.

Az intézkedések bevezetése óta eltelt hónapokban a maszkhasználat a mindennapi életünk részévé vált, és világszerte megszokottá lett a repülőtereken és felszállást követően a repülőgépeken utazva is, de előfordul, hogy olykor elfogy az utasok türelme.

A CNN által megszólaltatott légiforgalomban dolgozók elmondása szerint az elmúlt időszakban ugrásszerűen nőtt az előírások szándékos megszegése, és a tendencia természetesen nem csak az Egyesült Államokban figyelhető meg.
Két magyar utast például fejenként ezer euróra büntettek, mert egy Budapest – München járaton – többszöri felszólítás ellenére – megtagadták a maszkviselést, az ügyben büntetőeljárást is indított a német rendőrség.
Egy Amszterdamból Ibizára tartó KLM járaton verekedés is kitört amiatt, hogy két utas nem volt hajlandó eltakarni az arcát, ill. sértegette a többieket.

Nem minden utas szándékos maszktagadó

A BBC tudósítása szerint a napokban egy Calgary – Toronto járat felszállása előtt egy 19 hónapos, síró kisbabát próbált a személyzet arra kötelezni – szülein keresztül –, hogy vegye fel a maszkot. A próbálkozás nem járt sikerrel, a légiutas-kísérők a rendőrség segítségével a családot a gép elhagyására szólították fel annak ellenére, hogy a kanadai szabályok szerint egy ilyen kis gyermeknek nem is kellett volna maszkot viselnie. A történet itt azonban még nem ér véget: a család távozását követően a légitársaság törölte és másnapra tette át a járatot a gép fedélzetén uralkodó hangulat miatt.

Van olyan utazó is, aki megtalálja a kiskapukat

Egy brit férfi egy Manchester – Tenerife járaton például 4 órán keresztül evett egy doboz chips-et az Easyjet járatán azért, hogy ne kellje maszkot viselnie a fedélzeten, tudtuk meg a Dailymay cikkéből. A leleményes utazó kiszámolta, hogy a dobozban rejlő kb. 100 darab chips mindegyikét darabonként 2,5 percig kell rágcsálnia, hogy a repülés szinte teljes időtartama alatt mentesüljön a maszkviselés kötelezettsége alól.

Olyan is előfordul, amikor a személyzet szeg szabályt…

…mégis az utast szállítják le a repülőgépről. Az Allegiant Air egyik járatán a légiutas-kísérő – a letessékelt utas szerint – nem megfelelően használta maszkját a biztonsági bemutató közben, amit az idős férfi nehezményezett, írja az Airlive.net. Az utast leszállították a járatról, amit a többi utas túl súlyos büntetésnek tartott, és védelmébe vette a férfit.

 

Ha a repülőtéri és repülés alatti kötelező maszkviselés, ill. a hazatéréskor Rád váró tesztelési kötelezettség sem tántorít el az utazástól, böngéssz repülőjegy-, vagy utazáskeresőnkben! Ne feledd, a PCR tesztet illetően hatósági árcsökkentés várható, így még inkább megéri majd most utazni akkor is, ha a fogadó ország is beutazási korlátozásokat állít fel Magyarországgal szemben!

Ha egy későbbi, remélhetőleg maszk- és tesztmentes utazáson töröd a fejed, keresd kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy messengeren a legjobb akciós, nem publikált, jövőbeni ajánlatokért!

Ha üzleti céllal, szabadon utaznál, keress minket itt!

2021-es USA útjainkra most 0% előleggel, lemondási lehetőségekkel, árgaranciával és ajándék fakultatív programokkal várjuk jelentkezésed, az akcióról bővebb információkat itt találsz.