+36 1 933 3861

Mexikó márciusban ☀️ Nőnap Dominika pálmafái alatt! 🗽 New York a tavaszi szünetben


Kevesebbet utazunk, inkább itthon, Európába pedig csak ősztől

Így változnak a magyarok utazási szokásai a járvány után

2020.04.22.

Lassan két hete tettük közzé 2020 tavaszi utazási kérdőívünket, mely a magyarok utazási szokásainak várható változására kíváncsi a világjárvány fejleményeinek tükrében. Mára több mint 200-an osztották meg velünk véleményüket, ezért úgy gondoltuk, érdemes az eddigi számokról egy bejegyzés formájában beszámolnunk.

Érthető módon utazási szakértőinket napi többször kérdezik a témával kapcsolatban, óriási a bizonytalanság, melyet az egyes országok eltérő intézkedései tovább növelnek. A napokban bejegyzést tettünk közzé “Mikor utazhatunk újra a járvány után?” címmel, melyben minden elérhető információt összegyűjtöttünk a témában. Az alábbi számok nem a Morton’s Travel szakértőinek várakozásait tükrözik!

mortons utazási kérdőív infografika 2020 tavasz

Nézzük a számokat részletesen:

Kitöltőink utazási szokásai a járvány előtt

volt lefoglalva utazasa 2020 tavasz nyar

A kitöltők 67%-ának volt lefoglalt utazása tavaszra vagy nyárra


Jelen bejegyzés írásáig 214 fő töltötte ki tíz kérdésből álló utazási kérdőívünket. Segítségüket egy 10 000 forintos utazási kuponnal köszönjük meg. Ide kattintva töltheted ki, ha még nem tetted!

A kitöltők 16,4%-a 22-36 éves; 66,8%-a a 36-65 közöttiek csoportjához tartozik; míg 12,6%-uk idősebb 65 évnél. A 22 év alatti korosztály a válaszok 4,2%-át szolgáltatta. Kitöltőink közel fele évente több alkalommal utazik külföldre, egyharmada évente, valamivel több mint tizede pedig néhány évente egyszer utazik Magyarországon kívül.

Az összes kitöltő 90,7%-a tervezett idén tavasszal vagy nyáron utazni. 53,3%-uk foglalt is le utat, melyet a rendkívüli helyzetben lemondani kényszerült. A válaszadók 13,6%-ának még mindig él a foglalása, ők nagy valószínűséggel nyáron utaznának.

Mikortól lehet Európában és a világon (USA, Távol-Kelet) újra utazni?

europa utazas jarvany kerdoiv mortons travel

Kitöltőink elsőként az európai utazási korlátozások feloldására számítanak, közel 50% szerint ősszel már szabadon utazhatunk itthonról Európába. Megosztottabb a kép a távolabbi, amerikai és távol-keleti úti célokkal kapcsolatban: a többség szerint idén már nem indulhatunk útnak ezekre a helyekre (44,4%):

usa tavol kelet utazas jarvany utan kerdoiv mortons

Az amerikai helyzettel kapcsolatban olvasd el bejegyzésünket New York City jelenéről! Soha nem láttuk még ilyennek a várost, és reméljük, hogy nem is fogjuk többet! Közönségkedvenc amerikai csoportos útjainkkal kapcsolatos állásfoglalásunkat is itt találod.

Árak, elmaradt utak pótlása, utazási szokások változása a járvány után

Az utazási szokások változása nem csak a járványügyi helyzethez és a korlátozások feloldásának idejéhez kapcsolódik, hanem a magyarok pénzügyi lehetőségeihez is. Őszintén reméljük, hogy a lehető legtöbb munkáltató átvészeli ezt a nehéz időszakot, és minden olvasónknak a legjobb szerencsét kívánjuk a következő hónapokhoz is!

A kérdőív kitöltői megosztottak az utazás járvány lecsengése utáni költségeinek alakulásával kapcsolatban. Legtöbben (33,6%) arra számítanak, hogy drágább lesz utazni, mint előtte. Erre a légitársaságok és szálláshely szolgáltatók tömeges csődje esetén sajnos van esély, még akkor is, ha csökken az utazni vágyók száma:

olcsobb vagy dragabb lesz az utazas kerdoiv mortons

A válaszadók egyharmada kész külföldre utazni, mikor már biztonságosnak ítéli azt meg. Ezzel szemben 26,3% határozatlan időre halaszt a bizonytalanság miatt. Később látni fogjuk, hogy sokan a külföldi utak helyett idén hazai desztinációkat választhatnak majd.

Kitöltőink egyharmada (21,1+13,1%) pedig annyira reménykedik benne, hogy lehetősége lesz a következő hónapokban vagy legalább az év második felében utazni, hogy egyelőre nem mondta le útját, illetve foglal is, méghozzá kockázatmentesen lemondható ajánlatok közül:

utazasi szokasok valtozasa 2020 kerdoiv

Többen választanak hazai úti célokat: 58,2%

A Morton’s utazási kérdőívének közel 60%-a arra számít, hogy a járvány után a magyarok nagyobb arányban választanak hazai úti célokat, mint korábban. Emellett 45%-uk szerint általánosságban is csökken majd azok száma, akik útnak indulnak:

magyarok utazási szokásai belföldi járvány kutatás mortons travel

“Megjegyzés: Több opció is választható”


Ezek a számok számunkra - az amerikai csoportos utazások több évtizedes szakértőjeként - sajnos nem kedvezők, azonban fontos megjegyezni, hogy a fenti adatokat a kitöltők a jelenleg rendelkezésre álló hírek és adatok alapján várják.

Tovább árnyalja a képet, az utolsó kérdésre adott válaszok eloszlása. “Hogyan fognak változni a Te utazási szokásaid a járvány után?”

51,2% mondja magáról, hogy nem változnak majd az utazási szokásai, míg 14% tervezi, hogy azonnal foglal és indul, amint lehetősége nyílik rá:

egyéni utazási szokások változása 2020 mortons

Várjuk a Te véleményed is a témában Facebookon vagy a kérdőíven! A következő hetekben folyamatosan jelentkezünk majd friss információkkal, ahogy kitöltőink véleménye változik.

Örömmel állunk rendelkezésre a legjobb ár-érték arányú repülőjegyek, egyéni és csoportos utak foglalásához, és várunk szeretettel közönségkedvenc amerikai körutazásainkon! Kérdéseidre Messengeren kaphatsz leggyorsabban választ szakértőinktől.