+36 1 933 3861

Mexikó márciusban ☀️ Nőnap Dominika pálmafái alatt! 🗽 New York a tavaszi szünetben


strand lezárva magyarok utazási szokásai a járvány után mortons

Európába csak ősztől, tengerentúli utazás idén már nem

Erre számítanak az utazók a járvány után

2020.04.29.

Három hete tettük közzé 2020 tavaszi utazási kérdőívünket, mely a magyarok utazási szokásainak várható változására kíváncsi a világjárvány fejleményeinek tükrében.

Közel 400 fő gyakori utazó kitöltőnk mindössze 6,1%-a számít arra, hogy változni fognak a szokásai, a népszerű hazai híroldalakon megjelent kutatási eredményekkel szemben csak 18,2% mondja magáról, hogy inkább hazai úti célokat választ majd a járvány után.

Utazási szakértőinket napi többször kérdezik járvány és utazás témában, változatlanul nagy a bizonytalanság, melyet az egyes országok eltérő intézkedései tovább növelnek. Oldalunkon folyamatosan frissülő bejegyzést találsz “Mikor utazhatunk újra a járvány után?” címmel, melyben minden elérhető információt összegyűjtöttünk a témában. Az alábbi számok nem a Morton’s Travel szakértőinek várakozásait tükrözik!

mortons utazási kérdőív második infografika 2020 tavasz

Nézzük a számokat részletesen:

Kitöltőink rendszeres külföldi utazók

Kitöltőink életkora:

  • 0-22: 3,2%

  • 22-36: 17,4%

  • 36-65: 67,7%

  • 65+: 11,8%

88,2%-uk rendszeresen, legalább évi egyszer utazik külföldre. A napokban megjelent, hasonló témájú kutatásokban résztvevők sokkal kisebb arányban választanak külföldi úti célokat. Az amerikai csoportos utak piacvezetőjeként irodánk számára létfontosságú, hogy tisztában legyünk az utazók várakozásaival a következő időszakra.

milyen gyakran utazol mortons utazási szokások kérdőív 380

68,4%-uk foglalt idén tavaszra vagy nyárra utazást, és eléri a 14,5%-ot azok aránya, akiknek még mindig él a foglalása, ők valószínűleg nyáron utaznának.

Jelen bejegyzés írásáig 380 fő töltötte ki tíz kérdésből álló utazási kérdőívünket. Segítségüket egy 10 000 forintos utazási kuponnal köszönjük meg. Ide kattintva töltheted ki, ha még nem tetted!

Utazás Európába és a tengerentúlra

A kitöltőink elsőként az európai határok újranyitására számítanak, mindössze 17,9%-uk számít arra, hogy idén egyáltalán nem lehet már útnak indulni Európa országainak felfedezésére. Több, mint egyharmaduk szerint azonban már nyár végére visszatalálhatunk a rendes kerékvágásba.

Az olyan tengerentúli desztinációk tekintetében, mint az Egyesült Államok vagy a Távol-Kelet, sokkal magasabb ez az arány, a válaszadók 40%-a szerint idén már nem lesz lehetőség ezen területek meglátogatására. A nyári végi feloldásokra itt sokkal kevesebben (12,9%) számítanak:

europa és tengerentúl várakozások 380

Az amerikai helyzettel és utazással kapcsolatban olvasd el friss bejegyzésünket! New York City történelmében példátlan jelenéről itt írtunk.

Árak alakulása, elmaradt utak és az utazási szokások változása a járvány után

Az utazási szokások változása nem csak a járványügyi helyzethez és a korlátozások feloldásának idejéhez kapcsolódik, hanem a magyarok pénzügyi lehetőségeihez is. Őszintén reméljük, hogy a lehető legtöbb munkáltató átvészeli ezt a nehéz időszakot, és minden olvasónknak a legjobb szerencsét kívánjuk a következő hónapokhoz is!

Az árak alakulásával kapcsolatban megosztottság látható, a kitöltők mindössze 16,6%-a számít arra, hogy nem lesz változás az utazás költségeiben 2019-hez képest, míg 31,3% drágulást vár:

olcsóbb vagy drágább lesz utazni 380

Kitöltőink mindössze 7%-a nem tervezett idén külföldi utazást. A világjárvány okozta bizonytalanságban érthetően nem az utazás az ember első gondolata, ezt jól mutatja az is, hogy 21,4% határozatlan időre elhalasztja külföldi utazását.

26,4% reménykedik benne, hogy az év második felére foglalt utazását nem kell eltolnia. 32,2% csak a külföldi út későbbre tolását tervezi, de utazna, és közel 13% válaszolta, hogy a biztonság kedvéért foglal lemondható szállást vagy utat az év második felére:

eltolják és elhalasztják az utazást mortons 380

A fenti számokból jól látszik, hogy a magyarok kedve a történések ellenére nem ment el az utazástól, és kérdőívünk adatai azt sem támasztják alá, amit az utóbbi napokban olvashattunk az internetes híroldalak hasábjain. Máris kifejtjük bővebben!

Többen választanak hazai úti célokat?

Két kérdést tettünk fel a kitöltők várakozásaival kapcsolatban, egyet általánosságban, míg egyet a saját utazási szokásaik változásáról. A kérdésekre több választ is meg lehetett adni.

A magyarok utazási hajlandóságával kapcsolatban a kitöltők fele pesszimistán látja a jövőt: 47,8% szerint kevesebben kelnek útra a járvány után itthoni vagy külföldi úti célok felé. 57,8% szerint főleg hazai úti célokat választunk majd, és mindössze 15,3% szerint nem változnak a magyarok utazási preferenciái:

magyarok utazási szokásainak változása mortons travel 380

A kitöltő saját utazási szokásaival kapcsolatban azonban egészen más kép rajzolódik ki. Mindössze 6,1% tervez kevesebbet utazni, mint korábban, ráadásul a válaszadók ötöde annyira utazna, hogy azonnal útnak indulna, amint lehetősége nyílik rá.

A korábbi évekhez képest inkább hazai úti célokat tervez választani kitöltőink 18,2%-a, míg 51,7%-uk meg van győződve róla, hogy nem változnak meg utazási szokásai a járvány és következményei hatására:

saját utazási szokásaim hazai utazás mortons 380

A jövőt természetesen senki nem látja előre. A májusban kezdődő európai és amerikai feloldások hatását hetekkel később fogjuk csak látni. Az utazás világával kapcsolatos fejleményeket folyamatosan figyelemmel kísérjük a “Mikor utazhatunk újra a járvány után?” oldalon.

Várjuk a Te véleményed is a témában Facebookon vagy a kérdőíven! A következő hetekben folyamatosan jelentkezünk majd friss információkkal, ahogy kitöltőink véleménye változik.

Örömmel állunk rendelkezésre a legjobb ár-érték arányú repülőjegyek, egyéni és csoportos utak foglalásához, és várunk szeretettel közönségkedvenc amerikai körutazásainkon! Kérdéseidre Messengeren kaphatsz leggyorsabban választ szakértőinktől.