+36 1 933 3861

Mexikó márciusban ☀️ Nőnap Dominika pálmafái alatt! 🗽 New York a tavaszi szünetben


egyseges

Egységes beutazási szabályok

és színkódok az EU-ban

2020.10.20.


Elmúlt heti cikkeinkben megírtuk, hogy szeptember 1-jétől a Külügyminisztérium a világ összes országát az utazásra nem javasolt térségek közé sorolta. Az intézkedést az elmúlt hetekben több enyhítő rendelkezés követte: 42 ország besorolásán változtatott a kormány; szabaddá tették az üzleti célú ki- és beutazást; módosították a kötelező 14 napos karantén elkerülésének szabályait; 10 napra csökkentették a kényszerű otthonmaradást azok számára, akik nem kívánták az immár hatóságilag csökkentett áron elérhető, negatív PCR tesztet bemutatni.
A határzár maradt októberben is, illetve Magyarországgal szemben is több ország tiltó/ korlátozó intézkedést vezetett be, a kezdeti néhány országot több is követte.

A fenti beutazási eltérések felszámolása érdekében az Európai Unió ajánlást fogadott el, melynek értelmében minden tagállamnak hetente kell majd adatokat szolgáltatnia az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) részére az előző 14 napban regisztrált új fertőzöttek számáról, illetve az előző héten elvégzett, pozitív eredményt hozó tesztek számáról 100 ezer főre vetítve. A kapott adatokból az ECDC-nek közzé kell tennie egy térképet, amin a területeket a vírusfertőzés intenzitásától függően zöld, narancssárga, piros és szürke színekkel kell jelölnie.

Zöld jelzést kapnak azok a tagállamok, amelyekben a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25-nél kevesebb, a pozitív teszteredmények aránya kevesebb, mint 4%.

Narancssárga jelzést kapnak azok az országok, amelyekben a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 50-nél kevesebb, a pozitív teszteredmények aránya kisebb, mint 4%; vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb, mint 4%.

Piros jelzéssel látják el azokat az uniós tagállamokat, ahol a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya több mint 150. 

Szürke jelzés a térképen akkor lesz látható, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, vagy ha a tesztelési arány alacsony.

Az ajánlás szerint a tagállamok nem korlátozhatják a zöld besorolású területekre beutazó vagy onnan kiutazó személyek szabad mozgását, továbbá alapvetően nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkezők beutazását sem. A narancssárga vagy piros területekről érkezőket viszont karantén alá helyezhetik, vagy teszt elvégeztetésére kötelezhetik.

Ha nem akarsz várni a szabályozás véglegesítésére, mert a legjobb áron akarsz utazni, böngéssz repülőjegy- és/ vagy utazáskeresőnkben!

Ha üzleti céllal tervezel utazást karanténkötelezettség nélkül, keresd corporate részlegünket itt!

Ha Amerika az álmod, tudj róla, hogy 2021-es USA útjaink kockázatmentesen, 0% előleggel, lemondási lehetőségekkel, árgaranciával és ajándék fakultatív programokkal már most foglalhatók, a részleteket összefoglaltuk Neked itt.

Ne feledd! Hawaii már 199 900 Ft-tól foglalható!