+36 1 933 3861

Karácsonyi ajánlatok: New York - Miami - Mexikó - Dominika

olcsó repülőjegy vásárlás foglalás repjegy tippek mortons travel utazási iroda

12 tipp olcsó repülőjegyek foglalásához

2021.02.01

Napjainkban a repülés megfizethetőbb, mint valaha. Ennek ellenére a repülőjegy még mindig utazási költségeink jelentős részét teheti ki, így érdemes annyit faragnunk a repülőjegy árán, amennyit csak tudunk. Az amerikai csoportos utazások hazai piacvezetőjeként 1991 óta százezres nagyságrendben foglaltunk repjegyeket, az ezzel kapcsolatos trükkökről rendszeresen kérdeznek minket rokonok, barátok, utasok.

A következőkben 12 tippet adunk a legolcsóbb jegyek megtalálásához, majd a bejegyzés végén néhány fontos tudnivalót osztunk meg a lehető legzökkenőmentesebb repülős utazáshoz.

A turizmus járvány utáni újraindulásáról, tudnivalókról és korlátozásokról Híreink között folyamatosan tájékoztatunk.

A Morton’s Travelnél minden repülőjegy vásárlás mellé ajándékba adjuk a Világjegy alkalmazást, mely a legjobb utazós appok funkcionalitását kínálja egy felületen. Repülőjegy, repülőtér és szállás információk, útikönyv, programtervezés és offline térkép egyetlen appban, mely ráadásul a legjobb éttermekhez és kávézókhoz is elvezeti használóit. Olvass róla bővebben itt. Nézzük a tippeket:

Tartalomjegyzék

1. Rugalmasság

Utazási szakértőink mellett az online fellelhető források is egyetértenek abban, hogy a legolcsóbb repülőjegyeket egy adott desztinációra akkor találjuk meg, ha térben és időben is rugalmasak vagyunk.

Néhány napra a kinézett dátumoktól jelentősen olcsóbbak is lehetnek a jegyek, míg például egy körutazás esetén érdemes megfontolni másik érkezési várost is, az elérhető jegyek árának függvényében. Általában drágább az átszállás nélküli utazás, így ha időnk és türelmünk engedi, a legjobb árért válasszunk járatokat egy vagy két átszállással.

A repjegy vásárlásnál is a kereslet-kínálat mozgatja az árakat, napjainkban a légitársaságok algoritmusai már dinamikus árazással döntik el, hogy egy adott pillanatban mennyiért adnak egy helyet a vágyott gépen. A csütörtöki és szombati repülés általábban a legolcsóbb a hét napjai közül, ráadásul ha egy hétnél messzebb van egymástól az oda-és hazaút időpontja, szintén kevesebbre jöhet ki a retúr jegy ára.

2. A repülőjegy vásárlás időzítése

A legjobb árakat általában 3-1 hónappal az indulási dátum előtt találjuk. A Last Minute jegyekre vágyó utazókat el kell keserítsük: A holnapra vásárolt repjegy sem lesz olcsóbb (...sőt) a két hónapra előre foglaltnál.

Kivételt képez a fentiek alól, ha fontos dátumok vagy ünnepek idején szeretne utazni. Ebben az esetben szinte mindegy mikor csapunk le a még szabad helyekre, közel ugyanannyit fogunk fizetni. Ennek az az oka, hogy a légitársaságok még felárral is biztosan teltházzal számolhatnak ezekben az időpontokban.

3. Nincsen legjobb repülőjegy kereső!

Még az elsőre olcsónak tűnő repülőjegyeket is érdemes másik keresőkben is ellenőrizni. Magyarországon a legnépszerűbb repülőjegy keresők a Skyscanner és a Pelikán, de a cikk írásakor is más árat dobnak ki ugyanarra a május közepi barcelonai útra, ugyanazokra a járatokra.

repülőjegy foglalás vásárlás tippek mortons travel

A Morton’s repülőjegy keresője közel 600 légitársaság ajánlatai közül választja ki az Ön igényeinek megfelelő járatokat. Keresés előtt érdemes bepipálni a “Rugalmas dátumok” opciót, amennyiben a legolcsóbb opciókat keressük, akár több nap rugalmassággal.

Érdemes lehet megnézni kiválasztott járat árát a légitársaság weboldalán is, hiszen van rá esély - de nem biztos - hogy itt találjuk a legjobb árat az összes szolgáltató közül.

4. Használjuk a Google eszközeit

A Google keresőbe például “budapest barcelona repülőjegy” szavakat beírva megjelenik a keresőóriás saját felülete, amelyen az árak gyors összevetésén kívül egyéb hasznos statisztikák átnézésre is lehetőségünk van: Dátumválasztó rács, Árdiagram, Közeli repülőterek.

google repülőjegy foglalási vásárlás információk mortons travel

Mindhárom eszköz a jelen felsorolás első pontjában emlegetett rugalmasság szükséges mértékét fordítja forintra. A Közeli repülőterek funkció USA belföldi utak során lehet a leghasznosabb, de Európában is érdemes lehet kipróbálni például angliai, németországi vagy hollandiai utazás esetén. Ez utóbbiról Bécs példáján keresztül bővebben a 9. pontban.

5. Utazási iroda is segítségünkre lehet

Adja magát a kérdés, hogy miért intézné bárki a repülőjegy foglalást utazási irodával, mikor online vásárlás esetén viszonylag egyszerű dolga van az embernek. Több okból is:

  • Utasaink egy része egyszerűen nem akar időt és energiát tölteni a keresgélés és foglalás néha idegörlő folyamatával, és az utazási tudnivalókat szereti összegyűjtve kézhez kapni.
  • Számos fizetési mód (bankkártya, utalás, készpénz, deviza) választható
  • Kettőnél több ember utazása esetén, főleg ha nem egy családról van szó, körülményes lehet az egyeztetés, adatok összegyűjtése, a foglalás, az pénz kezelése.
  • Olcsó fapados jegyek esetén ugyan kisebb a veszteség, amit egy betegség vagy váratlan esemény okozhat, azonban nagy értékű repjegyek esetén érdemes mindössze 5% körüli költségen biztosítást kötni a jegyre. Ezt a Morton’s irodáiban, online és telefonos foglalásnál is egyszerűen megejthető szakértőink segítségével.
  • Üzleti utaztatás esetén a cégnek többségének nincsen kapacitása egy csoport utazásának megszervezésére.

Örömmel állunk rendelkezésére a legjobb ár-érték arányú repülőjegyek, egyéni és csoportos utak foglalásához, és várjuk szeretettel közönségkedvenc amerikai körutazásainkon! Kérdéseire Messengeren kaphat leggyorsabban választ szakértőinktől.

florida miami beach mortons travel utazási iroda szeged budapest

Többek között azért is érdemes a Morton’s Travelnél foglalni repülőjegyet, mert minden utasunk számára ingyenesen elérhető a Világjegy alkalmazás (Morton’s Wordpass), mely a legjobb utazós appok funkcionalitását kínálja egy felületen. Repülőjegy, repülőtér és szállás információk, útikönyv, programtervezés és offline térkép egyetlen appban, mely ráadásul a legjobb éttermekhez és kávézókhoz is elvezeti használóit. Olvass róla bővebben itt.

6. Egy emberre keressünk!

Az árak ellenőrzésekor mindig egy utast állítsunk be. Ahogy korábban említettük, az árakat már dinamikusan határozzák meg a légitársaságok rendszerei. A helyek osztályokra vannak osztva, és elképzelhető, hogy az adott dátumra elérhető éppen legolcsóbb jegyből már csak egyet érhető el.

Az így megvásárolt jegy már biztosan a lehető legolcsóbb, és még így is jó esély van rá, hogy újabb jegyeket foglalhatunk le ugyanezen az áron. Légitársaságok vagy utazási irodák akciói során persze nem érdemes az egyenkénti vásárlással időt pazarolni - még a végén elfogynak a helyek!

7. Retúr vagy csak oda repülőjegyet érdemes foglalni?

A keresők automatikusan a retúr jegy keresési opciót kínálják fel, hiszen ez a legjövedelmezőbb mind a légitársaságnak, mind a kereső üzemeltetőjének.

Foglalás előtt ellenőrizzük le, hogy nem olcsóbb-e külön csak oda és csak visszaút foglalása! Különösen a drága tengerentúli és távol-keleti járatoknál futhatunk komoly különbségekbe, ha szerencsénk van.

8. Mindig olcsóbb a fapados?

Nem biztos, hogy mindig olcsóbb a fapados, főleg európai járatokat tekintve nem. A bejegyzés írásakor Budapest-Róma viszonylaton, a húsvét utáni hétre az Alitalia és Wizzair járatain ugyanannyiba kerül egy hely ugyanarra a napra.

A fapados és hagyományos társaságok gyakran más repülőterekre közlekednek, és az árban foglalt szolgáltatásaikban is komoly különbségek vannak, érdemes tehát nem csak a fapados király Ryanair és Wizzair párosra keresni.

9. Indulás Bécsből

Budapestről a Flixbus járatainak igénybevételével három óra alatt Bécsben, majd rövid tömegközlekedés után a bécsi nemzetközi repülőtéren lehetunk, mindössze néhány ezer forintból.

A Morton’s repülőjegy keresője közvetlenül a keresési találatok felett megjeleníti a keresett úti célra szóló legolcsóbb bécsi járat árát is. Nem minden esetben olcsóbb az osztrák főváros, de kifoghatunk jelentős, több tízezer forintos különbségeket is, amikor már megérheti a csomagokkal történő autózás vagy buszozás.

10. Használjuk ki az akciókat

A légitársaságok és utazási irodák rendszeresen repülőjegy akciókkal várják az utasokat. A megszokott árakhoz képest jelentős kedvezményeket foghatunk így ki, ha résen vagyunk. Mivel ezek az akciók mindig korlátozottak, jegyek számában és időben egyaránt, érdemes követni kedvenc szolgáltatóink közösségi felületeit, és feliratkozni hírleveleikre.

11. Több átszállásos utak

Minél több az átszállás, annál körülményesebb az utazás, és annál olcsóbb jegyeket tudunk kifogni az átszállás nélküli árakhoz képest. Ez a módszer azok számára lehetőség, akiket nem érdekel, hogy akár egy napig is tart az utazás Európa másik végére, ha lényegesen olcsóbb a repülés.

Az interneten sokat lehet olvasni a Flight Hacking és Skiplagging kifejezéseket az átszállásos utakkal kapcsolatban. Előfordulhat, hogy egy távolabbi úticélra átszállással olcsóbban tudunk repülőjegyet vásárolni, mint közvetlenül a városba, ahol az átszállást meg kell ejtenünk. Ez az elsőre abszurdnak tűnő helyzet a légitársaságok árképzése és egymással való versenye miatt állhat elő.

skiplagged olcsó repjegy átszállás légitársaság

A társaságok nagyon nem szeretik, ha az ember megszakítja az útját átszálláskor, és mi sem javasoljuk ezt a magatartást, többek között a felelőtlen környezetszennyezés miatt sem, azt azonban fontos elmondani, hogy a fenti módszer nem illegális. Az erre szakosodott amerikai weboldalt több légitársaság is beperelte már (a járatok egy részén üres, ám kifizetett ülések utaznak), egyelőre sikertelenül.

12. A legdrágább repülőjegy az, amit nem használunk fel

A legbanálisabb, mégis leggyakoribb hiba amit el lehet követni, hogy lekéssük a járatunkat. Szintén gyakori, hogy egészségügyi vagy más ok miatt nem tud az utas elutazni, és a repülőjegy módosítására lenne szükség. Ez sajnos annyi pénzbe is kerülhet, hogy nem éri meg a beugró utasnak. Drágább jegyek esetén érdemes megkötnünk a már említett lemondás biztosítást.

Jó utazást, életre szóló élményeket kívánunk! Ki tudná egészíteni a fentieket? Várjuk tippjét elérhetőségeinken, Messengeren vagy a kommentek között!

Utazási tudnivalók

A következő tudnivalók közhelyesnek tűnhetnek, azonban munkánk során rendszeresen találkozunk velük, így érdemesnek látjuk felhívni rájuk a figyelmet. Jobb többször hallani róluk, mint véletlenül beleszaladni az egyikbe!

Nevek

Figyeljünk az utasok neveinek pontos megadására, hiszen a gépre csak akkor engednek minket felszállni, ha ugyanazt a nevet látják az okmányon, mint a repjegyen. Hiba esetén módosítás nagyon sokba kerülhet, a helyszínen pedig egyáltalán nem lehetséges.

Poggyász méretek és súlyok

repülőjegy vásárlás poggyászméretek utazási iroda mortons

Az egyik legrosszabb meglepetés, ami az utazót érheti a repülőtéren, hogy felárat kell fizetnie a feladandó csomagjáért, vagy a fedélzetre nem engedik fel a kis gurulós böröndjét méret problémák miatt.

Mivel a légitársaságok rendszeresen változtatják a méreteket, súlyokat és jegyárakba foglalt szolgáltatásokat, mindig tájékozódjunk ezekről újra a pakoláskor. Napjainkban már a nagy múltú “hagyományos” légitársaságok is értékesítenek “Light”, “Air” jegyeket, melyekben csak egy 8-10 kilogramos, feldélzetre vihető csomag ára szerepel.

Útlevél és vízum

Legkésőbb a foglalás véglegesítésekor ellenőrízzük le az útlevelünk érvényességét. Ha érvénytelen útlevéllel érkezünk egy EU-n kívüli utazáshoz a repülőtérre, ott már senki és semmi nem mentheti meg az utazásunkat és az ablakon kidobott pénzünket.

Vízumok tekintetében tájékozódhat a Morton’s utazáskeresőjének országleírásaiból, illetve a Konzuli Szolgálat weboldalán.

Időjárás ellenőrzése

java indonézia repülőjegy foglalás esős évszak időjárás utazási információk mortons travel utazási iroda

Az utazás megtervezésének egyik első lépése, hogy tájékozódunk úti célunk időjárásáról a tervezett utazás időpontjában. Megesik, hogy pont ez a kritikus mozzanat felejtődik el, és az esős évszak középen érkezik az óvatlan utazó a délkelet-ázsiai Paradicsomba.

Érkezés a repülőtérre

Gyakran halljuk, és mi is ezt ajánljuk, hogy érdemes a repülőtérre a gép felszállási időpontja előtt legalább kettő órával megérkezni. Nehezen kalkulálható előre, hogy mennyi idő eljutni a repülőtérre, aztán pedig bejutni az ellenőrzésen, és éppen mennyien próbálnak induló gépeikhez eljutni. Nem érdemes kockáztatni.

Budapesten általában a fapados járatok kora reggeli indulási rohama után alábbhagy a zsúfoltság, a délelőtt folyamán sokkal gördulékényebb a beléptetés, mint 6 óra környékén.

Átszállás

Ne foglaljunk olyan járatokat, ahol egy óránál kevesebb idő van az átszállásra!

Hordozható akkumulátor

Bárhová utazunk, a tölthető akkumulátoros eszközöket és a külső akkumulátorokat, powerbank-eket mindig vigyük magunkkal a gépre! Különösen a Távol-Keleten okozhat fölösleges kellemetlenséget, ha a feladott csomagba kerülnek ezek az eszközök!

Gyorsított belépés (Fast Track Lane)

A helyszínen található automaták segítségével bankkártyával, 1600 Ft-ért vásárolható meg a budapesti csomagellenőrzésre várakozó sort kerülő Fast Track jegy. A legtöbb légitársaság business kategóriájú jegye mellé alapból jár a szolgáltatás. Irodánknál bármilyen jegy mellé megvásárolható előre, a kapott vonalkodót a leolvasóhoz illesztve jutunk a “VIP” sávba.

Repülőjegy Vásárlás Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

✅ Ki kell-e nyomtatni a repülőjegy foglalást?

A járat indulása előtti napokban megejtett online check-in során kapott beszállókártya a nyomtatott verzió mellett okostelefonról (tárca alkalmazásban vagy .pdf formátumban) is leolvastatható a készülékekről. Több átszállásos utazás esetén a biztonság kedvéért érdemes nyomtatni.

✅ Mennyivel indulás előtt lehet megcsinálni az online check-in folyamatot?

Légitársaságonként, sőt repülőjegy kategóriánként változó, hogy mennyivel indulás előtt engedélyezik a check-int. Általában az indulás előtt legkésőbb 24 órával lehet megkezdeni a folyamatot. A megvásárolt repülőjegyekről kapott visszaigazoló e-mail minden fontos információt tartalmaz ezzel kapcsolatban.

✅ Mennyibe kerül a legolcsóbb repülőjegy?

A legolcsóbb repülőjegyek Budapestről 5000-7000 forinttól kezdődnek, általában olyan közeli úti célokra, mint Milánó, Szarajevó, Marosvásárhely. Húszezer forint környékén fapados légitársaságok járataival már Európa jelentős része elérhető, 1-3 hónappal korábbi foglalás esetén.

✅ Melyik nap érdemes repülőjegyet venni?

Leggyakrabban a csütörtöki jegyek olcsóbbak a többinél, illetve az amerikai belföldi járatok esetében a szombati nap (az üzleti utazók kiesése miatt) lehet legtöbbször kedvezményes. Főleg a hagyományos légitársaságok járatait tekintve fontosabb a foglalás napjánál az, hogy mennyivel előre foglalunk.

✅ Mennyivel előre érdemes foglalni?

Főleg hagyományos légitársaságok járatai esetében fontos, hogy utazás előtt legalább egy, maximum három hónappal foglaljunk. Repülőjegyeink akár 30%-kal olcsóbbak is lehetnek, ha időben kapcsolunk. Nézzünk egy példát: Budapest - New York 2020 márciusára: legalább 150 000 forint. Ugyanez kettő hónappal később 120 000 forint.

✅ Melyik a legjobb repülőjegy kereső?

Nincsen legjobb repülőjegy kereső, érdemes több felületen is tájékozódni, hiszen az árakban több tízezer forintos különbség is lehet. A legnépszerűbbek a légitársaságok oldalai mellett Skyscanner és a Google kereső felülete. Ez utóbbin statisztikák is elérhetők a repülőjegyek árának alakulásáról. A Morton’s Travel repülőjegy keresőjében a keresett úti célra repülő legkedvezőbb árú bécsi járatokat is listázzuk.

✅ Milyen adatok kellenek a repülőjegy foglaláshoz?

Repülőjegy online foglalásakor az utazási dátum mellett az utasok nevére, e-mail címre és bankkártya adatokra van szükség. Legkésőbb a foglaláskor ellenőrizzük úti okmányaink érvényességét!

✅ Kell útlevél a repülős utazáshoz?

Repülőjegy vásárlásához nincs szükség útlevélre, azonban a foglaláskor pontosan ugyanazt a nevet adjuk meg, mely az utazáskor használt okmányon (útlevél vagy személyi igazolvány)!

Az Európai Unió területén minden tagállamba lehetséges a belépés személyi igazolvánnyal és jogosítvánnyal, ezen országokba repüléskor sem kötelező az útlevél. Az EU-n kívül Izland, Liechtenstein és Norvégia mellett a Balkán összes állama, valamint San Marino, Monaco, Svájc és a Vatikán is látogatható magyar állampolgárként személyi igazolvánnyal. Az okmány elvesztése ez utóbbi országokban különösen problémás, ezért a biztonság kedvéért mégis vigyünk magunkkal útlevelet, jogosítványt.

✅ Milyen bankkártyával lehet repülőjegyet venni?

Internetes vásárlásra alkalmas, dombornyomott bankkártyával vagy hitelkártyával lehet online repülőjegyet vásárolni. Ebben a tekintetben nincs különbség a szolgáltatók (Visa, MasterCard) között. Fizetéskor szükség van a kártya hátoldalán található háromjegyű (CVV) azonosítóra. Utazási irodánkban a bankkártyán kívül készpénzes és banki átutalásos fizetésre is lehetősége nyílik.

✅ Mit tartalmaz a repülőjegy ára?

A repülőjegy típusának függvényében ülőhelyet, fedélzeti szolgáltatásokat, ételt és italt, általában egy darab feladható csomagot és egy darab, 8-10 kilogrammot nem meghaladó kézipoggyászt. Az Európán belüli fapados járatok nagy előnye a kedvező ár, azonban az itthon népszerű Wizzair és Ryanair társaságok az ülőhelyen kívül minden szolgáltatásért felárat számítanak fel.

✅ Mi befolyásolja a repülőjegyek árát?

A kereslet mellett a légitársaságok költségei (repülőtéri díjak, üzemanyag, munkabérek, stb.) szabják meg a repülőjegyek árait. Minél nagyobb a verseny egy-egy viszonylaton, annál jobban járnak a vásárlók az árak tekintetében. Ünnepek és népszerű dátumok környékén biztosan drágábbak a jegyek a nagyobb kereslet miatt.

✅ Mennyibe kerül egy repülőjegy New Yorkba?

Tavasszal és ősszel akár 115 000 Ft-tól találunk retúr repülőjegyeket Budapestről New Yorkba. A legkedvezőbb árú jegyekhez egyszer át kell szállnunk, leggyakrabban Párizs, Frankfurt, Bécs, Zürich vagy épp München repülőterein. A nyári hónapokban, valamint a téli ünnepek környékén jelentősen drágulhatnak a jegyek.

✅ Mennyibe kerül egy repülőjegy Amerikába?

Budapestről a legolcsóbb amerikai repülőjegyeket New York-ba találjuk, főként az egy és két átszállásos kategóriákban. A többi népszerű úti célra, mint Miami, Chicago, Washington, Los Angeles, San Francisco, általában tízezrekkel drágábban találunk jegyeket az év minden szakában.

✅ Mennyibe kerül egy repülőjegy Hawaii-ra?

Az óriási távolság miatt Budapestről 280-300 000 forintos költséggel kell számolnunk a Hawaii-szigetekre. Az út közel egy napot vesz igénybe kettő ászállás mellett. Közvetlenül az amerikai nyugati partról utazva is 130 000 forint körüli összegbe kerül a repülőjegy Honolulu, Hawaii-ra.

✅ Mennyibe kerül egy repülőjegy Londonba?

Budapest - London retúr repülőjegy a fapados légitársaságok versenyének köszönhetően már 14 000 forinttól elérhető. Különféle akciók keretében még ennél olcsóbban, akár irányonként 5000 forintért is megcsíphetők jegyek. Ne feledjük, ezek az árak feladott csomag nélkül értendők!

✅ Mennyibe kerül egy repülőjegy Barcelonába?

Budapest - Barcelona retúr repülőjegy a fapados légitársaságok versengésének köszönhetően már 18 000 és 40 000 forint közötti áron elérhető. Ne feledjük, ezek az árak feladott csomag nélkül értendők! Hagyományos légitársaságok esetén nem találunk közvetlen járatot, ráadásul 50 000 forint környékén kezdődnek a legolcsóbb jegyek.

✅ Átruházható-e a repülőjegy?

Nem. A repülőjegyeken szereplő utas adatai általában csak borsos áron változtathatók meg, ezért fontos, hogy vásárláskor többször is ellenőrizzük a megadott információkat. Drága repülőjegy vásárlásakor érdemes repülőjegy biztosítást kötni, mely néhány százalékos költséggel véd az egészségügyi okból történő lemondás anyagi vesztesége ellen. Bővebb információ a Morton’s Travel oldalán.

✅ Biztosítható-e a repülőjegy?

Igen, a nagy értékü repülőjegyekre érdemes biztosítást kötni, mely egészségügyi okból történő lemondás esetén védi az utazót az anyagi kár ellen. A biztosítás költsége a repülőjegy értékének mindössze néhány százaléka. Bővebb információ a Morton’s Travel oldalán.