Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Gyakori kérdések

 

Repülés

 

Hogyan tudok repülőjegyet foglalni? Milyen adatokra van szükség hozzá?
 

1. lépés: Válassza ki a helyszínt, adott ország kiindulási városát, majd a célállomást!

2. lépés: Válassza ki az Odaút és a Visszaút dátumát!

3. lépés: Válassza ki az utasok számát! Csecsemőnek számít a 0-1,99 éves korig, gyermeknek számít az utas 2-11,99 éves korig.

4. lépés: Keresés, esetlegesen a keresés finomítása: 1 vagy 2 átszállás, rövidebb-hosszabb menetidő.

5. lépés: A találatok közül a szimpatikus kombináció kiválasztása, személyes adatok megadása: név, születési dátum, lakcím, telefonszám, e-mail cím, okmányok adatainak megadása.

6. lépés: Kérjük, ellenőrizze még egyszer a járat részleteit és az utasok adatait. Különösen figyeljen arra, hogy a neveket pontosan adja meg, úgy ahogy az adott útlevelében vagy személyi azonosító igazolványban szerepel.

7. lépés: Plusz szolgáltatások kiválasztása: feladható poggyász, esetleges étkezés, biztosítás. Amennyiben szeretne a repülőjegye mellé útlemondási és/vagy utasbiztosítást kötni, legyen kedves jelölni felénk.

8. lépés: Fizetési mód kiválasztása: személyes átvétel szegedi vagy budapesti irodáinkban; átutalás számlaszámaink egyikére, bankkártyás fizetés (+2% díj ellenében ide https://mortons.hu/befizetes kattintva).

9. lépés: Szabályzatok elfogadása, és a repülőjegy lefoglalása.

10. lépés: Repülőjegy kifizetése. Az összeg befizetését kollégáink ellenőrzik, ezt követően megküldik Önnek a repülőjegyet, számlát, esetleges biztosítási feltételeket és a kötvényeket.

11. lépés: Indulás előtt 2-3 nappal legyen kedves, és ellenőrizze a légitársaság oldalán, hogy történt-e esetlegesen menetrendváltozás a foglalásában.

 

Hol és hogyan tudom ellenőrizni a repülőjegy-foglalásomat?


Repülőjegy foglalását legkönnyebben, a repülőjegyen található 6 jegyű foglalási azonosítóval vagy az elektronikus jegyszámokkal tudja ellenőrizni a légitársaság weboldalán, az ON-LINE CHECK IN vagy MANAGE MY BOOKING fülekre kattintva.

 

Mekkora lehet a csomagok mérete, mennyi bőröndöt vihetek?
 

Kézipoggyász:

A repülőjegy foglalása utasonként 1 db kézipoggyászt tartalmaz. További részletes információ a méretekről és súlykorlátozásról, esetleges extra kis táskáról a légitársaság weboldalán a poggyász/baggage menüpontok alatt megtalálhatóak.

Fontos, hogy amennyiben fapados légitársasággal (pl. Wizzair vagy Ryanair) utazik, a kézipoggyász fedélzetre történő felvitelét a légitársaság korlátozhatja illetve extra szolgáltatási díjhoz kötheti (pl. Elsőbbségi beszállás megvásárlása esetében viheti fel csak az utas a kézipoggyászt a fedélzetre.)
 

Feladott poggyász:

A repülőjegy visszaigazolásán feltüntetett mennyiségű és kritériumú feladott poggyászt adhat fel utazására a csomaginformációk. A rövid jelmagyarázat: 0 db (nem tartalmaz feladott bőröndöt a foglalás)

1/2/3 db (1 vagy 2 vagy 3 db szabvány maximum 23 kg-os feladott bőröndfeladás lehetséges utasonként)  20 kg (1 db szabvány maximum 20 kg-os feladott bőröndfeladás lehetséges utasonként)

30 kg / 40 kg  (30 / 40 Kg-nyi össztömegű csomagfeladás lehetséges utasonként). További részletes információ a méretekről és súlykorlátozásról, a légitársaság weboldalán a poggyász/baggage menüpontok alatt megtalálható.

Már meglévő foglalás esetén javasoljuk, hogy nézze meg az általunk küldött repülőjegyet, vagy a foglalási kóddal lépjen be a légitársaság oldalán a foglalásába ahol ellenőrizni tudja.

 

Melyik terminálról indul a gépem?
 

A bud.hu oldalon mindig a legfrissebb járatinformációkat találja.

 

Melyik busszal jutok ki a repülőtérre Budapesten belül?


200E

 

Mennyi idővel hamarabb érdemes kiérni a repülőtérre járatindulás előtt?


Javasoljuk, hogy a gép indulása előtt 2 órával érkezzen ki a repülőtérre, mert a check in és a biztonsági ellenőrzéseknél is feltorlódnak a sorok.

 

Mikor tudok becheckolni?
 

Fapados légitársaságok esetében az online utasfelvétel kötelező, el nem végzése a reptéren pénzbeni büntetést von maga után. Az online utasfelvételt a légitársaság weboldalán az utasfelvétel / check in menüpontok alatt tudja elvégezni.

Hagyományos (nem fapados) légitársaságok esetében az online utasfelvétel opcionális lehetőség, az utasfelvételt a repülőtéren is el tudja végezni az utasfelvételi idő alatt az adott légitársaság "check in" pultjánál vagy a "check in kiosk" automatáknál. Az online utasfelvételt a légitársaság weboldalán az utasfelvétel / check in menüpontok alatt tudja elvégezni.

További részletes információ az utasfelvétel megnyílásának időpontjáról, feltételeiről illetve esetleges "helyszíni büntetésekről" a légitársaság weboldalán az utasfelvétel / check in menüpontok alatt megtalálható.

 

Hogyan juthatok ki a reptérre/reptérről?
 

Számos opció áll rendelkezésére a tömegközlekedéstől kezdve az autóbérlésen át egészen a privát transzfer szolgáltatásig. Kérjük, írja le nekünk azokat a szempontokat/ elvárásokat a reptérre utazása kapcsán, amik alapján mi megtaláljuk Önnek személyre szabott megoldásunkat! 

 

Hol és mikor lehet leadni a kézipoggyászt, ha valaki nem akar elsőbbségi beszállást venni WIZZAIR vagy RYANAIR járatokra?
 

A kézipoggyász leadható az utasfelvételi pultnál mielőtt  a bizonsági ellenőrzésen átmennének, vagy közvetlenül a járatra történő beszállás előtt, a személyzet összegyűjti a kézi poggyászokat, és onnan szállítják a csomagtérbe.

 

Átszállásos utazás esetén poggyászt fel kell e venni majd újra leadni?
 

Amennyiben az átszállási ponton a várakozási idő meghaladja a 12 órát, igen.

Ha az átszállási pontontúli repülőjárathoz külön foglalás készült el, eltérő légi társaság járata, igen.

 

Van e rá esély, hogy az utasfelvételi pultnál még kérvényezzenek egymás melletti ülőhelyeket ha előzetesen nem vásárolták meg?

Megkérdezni lehet, járatok telítettségétől függően van rá esély, hogy tudják biztosítani a kért ülőhelyeket. Légitársaság függő, hogy ingyenesen vagy térítés ellenében.

 

Repülőjegy-árak az utazás időpontjához közeledve csökkenhetnek-e? Van-e last minute repülőjegy?
 

Tapasztalatok azt mutatják, hogy az árak emelkednek a dátum közeledtével, nincs olyan termék, hogy "last minute repjegy" - ez szervezett utazásokra jellemző. Előfordul viszont olyan, hogy a légitársaságok előzetes bejelntés nélkül a weboldalaikon készített foglalásokra adott napra kedvezményes árakat biztosítanak. 

 

Transzfer esetén, a visszaigazoláson miért nincs ott a sofőr telefonszáma? Honnan fogjom ezt megtudni?
 

A transzfer visszaigazolásokon a szolgáltató cég elérhetőségei (cím, telefonszám ) szerepelnek, míg az utas részéről azért kell megadni saját telefonszámot, hogy arra a számra 1 nappal indulás előtt esti órákban kb. 19:00-ig SMS-ben elküldje  a transzfer cég az utas felvételének időpontját, helyszínét és a sofőr telefonszámát.

 

Utazás

 

Hova tudok útlevél nélkül utazást foglalni?

Útlevél nélkül, de érvényes személyi igazolvány birtokában, az Európai Unió területén lehetséges az utazás. Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy minden utazási dokumentum érvényességét ellenőrizzék az indulás előtt!

+1 tipp: Hazánk Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Konzuli Szolgálata fontos és naprakész tájékoztatást, és tanácsokat ad a külföldi utazásokhoz az alábbi linkre kattintva: http://konzuliszolgalat.kormany.hu

 

Mik a beutazási feltételek?

Magyar állampolgárságú utasaink számára a különböző országokba történő részletes beutazási feltételeit és elvárásait a magyar konzulátus hivatalos oldala (http://konzuliszolgalat.kormany.hu) naprakészen és részletesen leírja. Nem magyar állampolgárságú utasok esetében, a pontos beutazási kritériumokról a saját országának konzulátusa vagy annak kirendeltsége tud adni részletes tájékoztatást.

 

USA

 

Mennyi az időeltolódás az USA és Magyarország között?
 

Magyarország és az USA keleti partvidéke között 5-6 óra, nyugati part 9-10 óra, Hawaii 11-12 óra eltérés van, a téli vagy nyári óraállítástól függően.
 
 
 
Milyen mértékegység-beli különbségek vannak a két országban?
 
1 gallon = 3,79 liter.
1 mérföld = 1609 méter
100 Fahrenheit = 37,7 Celsius 
 
 
 
Mire terjed ki Önöknél az idegenvezetés?
 

A magyar nyelvű csoportos körutaknál Budapestről, vagy a szállodába érkezéstől elutazásig a program szerint magyar nyelvű idegenvezető kíséri a csoportot. Több régiót érintő körutaknál a belső repülőjáratokon nem minden esetben kíséri a csoportot idegenvezető. A fakultatív programok többsége is magyar nyelvű idegenvezetéssel történik, a kivételt mindig jelezzük. Program helyszíni befizetésénél 10% kezelési költséget számítunk fel, befizetésnél idegenvezetőnk átvételi elismervényt tud adni, számlaigényükkel kérjük, forduljon irodánkhoz a hazaérkezést követően!
 
 
 
Mire figyeljek autóbérlésnél?
 
 
Egyéni utazásoknál, ahol autóbérlést rendeltek, szeretnénk felhívni utasaink figyelmét, hogy az autó átvételéhez dombor
nyomott hitelkártya szükséges. Tapasztalataink alapján, a betéti bankkártyákat a legtöbb helyszínen és szolgáltató már nem fogadja el!
Kérjük, körültekintően járjanak el az autó átvételekor, és ragaszkodjanak a voucheren szereplő kategóriához és
szolgáltatásokhoz! Amennyiben nagyobb autót vagy további biztosításokat kívánnak kötni, azt a hitelkártyájukra fogják
terhelni.
 
 
 
Mit kell tudnom a kinti étkezésről?
 
 
Egyes szállodák ingyenesen biztosítanak reggelit a vendégeknek. Ezek kínálata nem mindig egyezik meg az Európában megszokott reggelivel, általában egy nagy adag kávéból és cukros fánkból, vagy egyéb péksüteményből áll. A szállodák közelében sok az étterem és viszonylag olcsó. Legelterjedtebbek a fast food éttermek (Sbarro, Kentucky Fried Chicken, Dunkin’ Donuts, Pizza Hut, Taco Bell), ahol az ebéd vagy vacsora 20-30 dollár körül van. Minden konyha megtalálható az USA-ban - kínai, francia, olasz, mexikói és így tovább. A borravalót minden esetben elvárják! 
 
 

Az USA-ban mi szükséges az autóbérléshez, mik a feltételei?
 

 

Milyen gyógyszereket vihetek magammal a repülőútra, hogyan tároljam?
 

 

Ételt felvihetek a repülőre?
 

 

Mennyi készpénzt vihetek magammal Amerikába? 


Minden 10.000$ feletti összeget be kell jelenteni a vámon.

 

Milyen ruhákat csomagoljak magamnak?


Nagyon kényelmes, nem szoros ruházat és lábbeli javasolt a repülés és tartózkodás idejére, érdemes a gépre egy csere-zoknit hozni, hogy a cipőt le lehessen venni. Nyáron a légkondicionálás miatt könnyű kardigán, eső ellen dzseki, vagy esernyő. Broadway show-ra nincs előírás a ruházatot illetően, komolyabb éttermekben a férfiaktól zakó viselése elvárt.

 

Mit kell tudni a turistabelépésre feljogosító ESTA engedélyről?
 

 

Az útlevél érvényességének mik a feltételei az amerikai utazáshoz?
 

Az útlevél érvényessége legalább az USA-ban való tartózkodás időtartamára kell szóljon.
Mindazonáltal az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, mindenképpen tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját. Ez megfelel a budapesti USA-nagykövetség ajánlásának is.

 

Amerikában milyen típusú bankkártyát tudok használni fizetéshez?


Dombornyomott bankkártya a legcélszerűbb, ezt mindenhol elfogadják, a vésett kártyákat kisebb üzletekben nem minden esetben tudják elfogadni.

A dombornyomott kártya további előnye, a vésett kártyával szemben, hogy az gond nélkül intézhetünk vele:

 

Vészhelyzet esetén (betegség, baleset, stb.) kit hívhatok?
 

Baleset, betegség esetén elsősorban mindig a biztosítótársaságot kell értesítni, a továbbiakban az Ő utasításaik szerint kell eljárni.

Egyéb probléma esetén értesítendő a magyar Konzuli Szolgálat. Tel: 06 80 36 80 36

Rendőrség, mentők, tűzoltók riasztására a 911-es számot lehet hívni. A hívás minden nyilvános fülkéből ingyenes. A Travelers’ Aid Society (Utazókat Segítő Társaság) a bajba jutott turistáknak történő segítségnyújtásra szerveződött, elérhetősége: 800 327 2700, www.travelersaid.org.

Elveszett, vagy ellopott hitelkártyák, utazási csekkek bejelentését a következő elérhetőségeken lehet megtenni:
American Express: 800 528 4800 (hitelkártyák); 800 221 7282 (csekkek) www.americanexpress.com
Mastercard: 800 826 2181 www.mastercard.com
Visa: 800 336 8472 www.visa.com

 

Milyen esetben és hol kell a helyszínen "resort fee"-t fizetnem a hotelekben? Ez mit tartalmaz?
 

Üdülőszállodáknál helyben fizetendő az újonnan bevezetett „resort fee”, melynek összege kb. $20-35/szoba/éj, a szálloda bizonyos szolgáltatásainak igénybevételére jogosít, pl. wi-fi, napágy használat, stb.

 

Ha autóbérlő cég vagy a hotel zárol depositot a kártyámon körülbelül mikor oldják fel a zárolt összeget?
 

Ez minden esetben a bankon múlik, általában 21-30 napon belül meg kell, hogy történjen az összeg feloldása, de előfordulhatnak késések, ilyen esetben forduljon bankjához.