Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Brazília utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Brazília utazás

Ismerje meg élőben az egyik legszínesebb trópus országot! Utazás Brazília életteli, fantasztikusan sokszínű vidékére a Mortons Légi Utazási Irodával kedvező áron – csak beírja a keresőbe, mikor szeretne utazni, és máris böngészhet brazíliai utazási ajánlataink között. Foglalja le még ma az Önnek tetsző utat, és gazdagodjon egy felejthetetlen utazási élménnyel!

Brazília

"Aki Brazíliát valóban az emlékei közt tudja, az elég szépséget látott egy fél életre." /Bárczi Miklós/

A trópusi ország eredeti neve Terra de Vera Cruz. Mai ismert nevét, fenn maradt ősi írások szerint, a Pau Brasil-ról (brazilfa) kapta, melynek kérgéből piros festéket készítettek az őslakosok, s mely az első exportcikknek számított Európa felé. Természetesen, ezt, a „fával való” üzletet később a gyarmatosítás évei után, felváltotta a cukornád és a kávé kereskedelme. Brazília, történelme során, az urak és a behurcolt (indiánok, afrikaiak, európaiak) rabszolgák országává vált, mégis a XX. századi történések, egy meglepően gyors fejlődésnek indították.

Brazília egy népszerű dal szerint „a legszebb terület, melyet a természet valaha alkotott”. A legnagyobb Latin-Amerikai ország, majdnem a fél dél-amerikai kontinenst takarja (körülbelül 47%-át) területével. A világ ötödik legnagyobb országa. Az Atlanti-óceán északtól kelet felé haladva több, mint 4500 km és 7500 km partszakaszt képez a földrésszel, pontosabban Brazília területével, ahol a turisták élvezhetik a leggyönyörűbb, egzotikus strandok nyújtotta felejthetetlen, és jellegzetesen brazil élményeket. Szomszédjai ezen kívül: Francia Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Kolumbia, Peru, Bolívia, Paraguay, Argentína, Uruguay.

Főbb tudnivalók:

Területe:
8,5 millió km2
Népesség:
188 millió fő
Főváros:
Brasilia
Hivatalos nyelv:
portugál
Beszélt nyelv:
angol, spanyol, francia
Valuta:
1 Real (BLR) kb 100 Ft
Időeltolódás:
-3-5 óra

Domborzat

Két főbb tájegysége van: az Amazonas-medence és a Brazil-felföld.

Az Amazonas-medencében található a névadó Amazonas folyó, mely 6440 km hosszú szakaszán, hol szélesebb, hol pedig szűkebb folyammal találkozhatunk. Ez a föld legkiterjedtebb, legszélesebb folyóvize. A medence maga, a Guyanai-hegyvidék és a Brazil-felföld közötti 3500 km hosszú és 200 km széles síkság, mely az ország területének közel felét uralja. Sűrű, titokzatos és mindig zöld növényzete miatt kapta a „zöld pokol” nevet. A Brazil-felföld közel 2000 méter magas hegyek és fennsíkok helye, ahol a Pico da Bandeira 2884 méterével a legmagasabb csúcs. Nincsenek vulkánok, hurrikánok, se földrengések. Viszont akadnak gyönyörű partok, dombok és hegyek, völgyek, erdők és folyamok, egyszóval minden, ami egy békés és nyugodt természethez kell. Mindemellett találhatunk még a part mentén torkolatokat, a szárazföld belsejében pedig káprázatos vízeséseket (leghíresebb a 80 méter mélységű, hármas –Argentína, Paraguay, Brazília- határon található Iguassu vízesés). A táj igen változatos képet mutat, akár csak a növény-és állatvilága. De ezt a jelzőt mondhatnánk akár a kultúrájára, vagy népességére is.

Történelem

1500-ban Pedro Alvarez Cabral portugál hajós fedezte fel egy Indiába tartó út során Brazíliát. Első útja alkalmával a mai Bahia államba érkezett. El is nevezték Szent Kereszt Szigetnek. 1530-tól gyarmati sorba süllyedt, hiszen Portugália uralkodója, meglátta a földben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. A területre, az őslakos indiánok mellé rengeteg nyugat-afrikai fekete rabszolgát hoztak, s őket dolgoztatták a cukornád-és gyapotültetvényeken. Az évek során, nem csak a cukornád termesztése ígért nagy üzletet, hanem az éghajlatnak köszönhetően, a kávé termesztése is. Emellett Mato Grosso hegységben megindult az arany-és gyémántbányászat, hiszen a hegy ontotta magából, ezeket, az értékes anyagokat. 1822-ben vált a brazil gyarmat független állammá. 1889-ben kiáltották ki a köztársaságot, pont egy évvel a rabszolgaság eltörlése után. Kialakult az elnöki rendszer, mely mai napig a brazil politikai rendszer alapja. A forradalmak és erélyes politikai fellépések, s végül Juscelino Kubitschek kormánya elindított egy dinamikus fejlődést és iparosítást az országba. A főváros Rio de Janeiro helyett, az újonnan épített Brasilia lett (1960).

Gasztronómia

Talán illik azzal a figyelmeztetéssel indítani, hogy Brazíliában az ételek zöme fűszeres és nehéz. Nem kell megijedni ettől, hiszen a szállodákban ugyanolyan kontinentális étkezést kínálnak, mint minden európai országban. Egységes brazil konyháról nem igazán beszélhetünk, mivel a gyarmatosítást és a rabszolga-kereskedelmet követően, az emberek hozták magukkal a szokásokat, kultúrákat, ezáltal az étkezési szokásokat is. Tehát nem meglepő, ha gasztronómiájában portugál, spanyol, indián, afrikai, és japán elemeket is találunk. Szeretnek reggelizni. Ajánlott nekünk is követni szokásukat, melynek egyik alapja nem más, mint a frissen facsart vegyes trópusi gyümölcslé. Feltétlen kóstoljuk meg. A főétkezés náluk leves helyett, valamilyen salátával indul, melyet egy igen jellegzetes brazil főfogás követ. Nemzeti ételük a feijoada, mely egy rizses egytálétel, többféle húsból és babból. Ezen kívül még nem ritka a marha steak sem. Ha Brazíliában járunk, biztosak lehetünk abban, hogy valamelyik éttermet meglátogatva találkozunk a parillada-val, mely hosszú kardra feltűzdelt húsdarabokból áll. Köretként rizst, zöldségeket, burgonyát kínálnak mellé. A tenger közelsége miatt halakat és más tengeri állatokat is szívesen fogyasztanak. Ezen kívül, ha kinn járunk, megkóstolhatjuk a Pao de Queijót (sajtkenyér), Coxinha-t, vagy a jellegzetes desszertjüket a Cuscuz branco-t. Természetesen az étkezés elmaradhatatlan eleme egy finom ital. Brazíliában elég nehéz dönteni, melyik italra is mondhatjuk eme jelzőt. Mindegyikre! A koktélok isteniek, leghíresebb a Caipirinha, melyet nemzeti italukból a cachaca- (cukornádpálinka) –ból, limeból és cukorból kevernek. Alkohol nélküli frissítőként frissen facsart gyümölcslevek szolgálnak, melyeket a turisták általában pillanatok alatt megszeretnek.

Kultúra

Az ország, mint már említettük a gyarmatosítás miatt kevert lett, mind a népesség, mind a gasztronómia, mind a kultúra értelmében. A sok éves portugál gyarmati sors, azt eredményezte, hogy a latin-amerikai állam átvett bizonyos európai szokásokat. Pontosabban keveredni kezdett a portugál-európai hagyomány, a helyi őslakos indiánok és az áthurcolt afrikaiak szokásaival, tapasztalataival, életével. Ez egyaránt megmutatkozott az építészetben, művészetben, zenében, nyelvben … szinte az élet minden területén változást hozott. A végére ez a keveredés létrehozott egy olyan erős kultúrát, melyet ma már igen gazdagnak tartanak lüktető energiája és egyedisége miatt. Talán nem is kell bemutatni a brazil táncot: a szambát, vagy a híres riói karnevált. De, ha a labdarúgást említjük, az is méltán híres. Ezek, mind a brazil kultúra részeivé váltak az idők során. Nem is csoda, hiszen ez a dél-amerikai virtus mutatja meg az európaiaknak, sőt a világnak, hogy igazán hogyan is kellene élni. A brazilok barátságos, életvidám emberek. Többek között ezért is olyan népszerű az ország.

Beutazási feltételek

Ha az országba utazunk, feltétlenül ügyeljünk az alábbiakra:

 • útlevelünk még legalább hat hónapig érvénye legyen.
 • a magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgároknak nem kell vízum
 • viszont abban az esetben igenis ki kell állíttatnunk a vízumot, ha utazásunk meghaladja a 90 napot. Ebben az esetben, kell 2 db fél évnél nem régebbi igazolványkép, 1 kitöltött vízumigénylő lap, a repülőjegy bizonylat, és a valutaváltást igazoló lap.
 • be-és kiutazó űrlap, melyet az út végéig meg kell őrizni (Cartao de entrada/saída)
 • csomagelvámoltatási és bejelentési nyomtatvány (DBA űrlap)
 • biztosítások (utas, betegellátás…stb.)
 • a 18 éven aluli utasok, ha csak az egyik szülővel utaznak, feltétlen kell a másik szülő közjegyző előtt tett utazási-hozzájárulási nyilatkozata. A nyilatkozat portugál fordításban és brazil nagykövetségi hitelesítő záradékkal érvényes.

Vámszabályok

 • a vámszabályok szerint 500 USD-t lehet vámmentesen az ország területére vinni. Ha ezt a határt túllépnénk, akkor feltétlen jelentsük ezt be az utazás előtt. De készüljünk fel rá, hogy ilyenkor igen magas, 50%-os vámot tesznek majd rá a brazilok.
 • ha vásárolunk duty free boltokban, szintén 500 USD-i határ van megadva.
 • Az élelmiszert, növényeket, élő állatokat és gyógyszereket külön vizsgálják belépéskor, tehát törekedjünk arra, hogy kevés, ezekbe a kategóriákba tartozó dolgot vigyünk magunkkal utazáskor. Viszont nyers élelmiszert tilos bevinni Brazíliába.
 • Ne feledjünk engedélyeket is intézni, ha valamelyik meghaladná, az ország területére minden gond nélkül bevihető dolgok, határát.
 • az ország területére vámmentesen bevihetők az alábbiak: 24 üvegnyi alkoholos ital (de fajtánként legfeljebb 12 üveg), 20 csomag cigaretta vagy 25 darab szivar, 10 darab kozmetikai termék, 3 darab óra, 3 darab gyerekjáték vagy elektronikus játék

Egészségügyi tanácsok

 • a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, viszont palackozott vizet mindenhol kaphatunk.
 • ha utcai árustól vásárolnának bármilyen friss zöldséget, gyümölcsöt, fogyasztás előtt feltétlen mossák meg palackozott vízzel!
 • mivel az európai gyomor nincs felkészülve a latin-amerikai fűszeres konyhára (kivételek természetesen akadhatnak), ezért érdemes gyógyszereket magunkkal vinni, nehogy egy hasmenéses megbetegedés elrontsa az utazásunkat.
 • De ha elővigyázatosak akarunk lenni még az út előtt, nem árt néhány védőoltást is: sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A és B.
 • Természetesen ezek az oltások senki számára sem kötelezőek, általános jellegűek! Viszont, ha az Amazonas vidékére megyünk, akkor kötelező sárgaláz és malária ellen beoltatni magunkat.

Tudta? hogy…

 • Az Amazonas-medence a benne élő 2500-3000 halfajtával a leggazdagabb a világon?
 • Brazíliában találhatjuk Földünk legnagyobb folyóvízrendszerét? Összesen 8 folyóvízrendszer található Brazília területén.
 • a brazil labdarúgó válogatott többször is világbajnok volt? Szám szerint 5 alkalommal.
 • Brazília egyik hagyományos tánca a Capoeira?
 • Brazíliában a pontatlanság megengedett? Helyi szokás szerint kötelező a késés. A brazilok semmiféle időpontot sem vesznek komolyan. Hivatalos tárgyalások sokszor egyszerűen elmaradnak azért, mert az egyik fél a napokkal előre rögzített időpontban szó nélkül elutazik.
 • ha latinos könnyedséggel meghívnak bennünket egy brazil vacsorára, ne vegyük komolyan, még ha időpontot is egyeztettünk. Ezek a meghívások csak akkor érvényesek, ha másodszorra is elhangzanak.
 • a brazilok imádják a szórakozást? A partok mentén éjjel-nappal megy a zene, a foci és a cukornádpálinka fogyasztása.
 • a brazilok szerint a szamba, nem csak egy tánc, hanem egy testtudatos mozgás.
 • a szamba eredetileg afrikai tánc? A néger rabszolgák vitték magukkal Kongóból, Szudánból, Angolából „új” hazájukba, Brazíliába. Eredetileg amúgy több táncforma gyűjtőneve volt és tipikus csípőmozgásokat jelölt.
 • Brazíliában a test kultusza és az örök ifjúság utáni vágy nemzeti szenvedély.
 • Brazília a plasztikai műtétek gyakoriságát tekintve az Egyesült Államok mögött a második helyen áll.
 • a brazilok imádják a labdarúgást? Nemzeti kincsnek tartják játékosaikat. Pelé, Ronaldo, Ronaldihno a brazil gyerekek példaképei.

Brasilia

Magyarul Brazíliaváros, a dél-amerikai ország Brazília fővárosa 1960 óta. Az egzotikus ország közepén helyezkedik el a Planalto Central fennsíkon. Ez a város mesterien ötvözi az építészek által tervezett és emelt épületeket, a város környékén található hatalmas területű nemzeti parkok nyújtotta kikapcsolódással és nyugalommal. Nem is csoda, hogy az UNESCO Világörökségi listáján is találkozhatunk a város nevével. Nyílt titok, hogy a várost szigorú tudományos tervek alapján építették fel. A várost Lucio Costa tervezte és a főépítésze a híres Oscar Niemeyer volt, akinek a nevét, ma már eggyé vált Brazíliával. Az urbanisztikai koncepció és a lenyűgöző köz-és lakóépület együttesek, az építész egyik legjobban sikerült műve. Mindennek megvan a maga pontos helye és mérete. Ez az ország legfőbb hivatali központja. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a különböző építészeti csodákat, és nem riadnak vissza a hosszas sétálástól sem. A város alaprajza állítólag egy repülő madarat mintáz, de többek vallják azt a nézetet, hogy inkább egy repülőt vagy pillangót. Főbb látnivalók: Tv torony, a Parlament, Nemzeti Könyvtár és Múzeum, Kubitschek-emlékmű, Katedrális, Diplomatanegyed, Kongresszusi Palota, Minisztériumok, Csillagvizsgáló, Botanikus kert, Állatkert. A minisztériumok utcája, az „Esplanada dos Ministérios“, a katedrális mögött kezdődik. Érdemes megtekinteni az Elnöki Palotát, a Legfelsőbb Bíróság épületét, vagy a Tancredo Neves emlékére emelt Pantheont. A városban természetesen szállodák és hatalmas bevásárlóközpontok várják mindazokat, akik a városi séta után még több „kikapcsolódásra” vágynak.

Érdekesség

A főépítész Oscar Niemeyer 2007. december 15-én ünnepelte századik születésnapját. Legújabb épületeit, a brazíliai Nemzeti Könyvtár és Múzeum (Biblioteca Nacional de Brasília, Museu Nacional da República) együttesét, éppen egy évvel ezelőtt 2006. december 15-én, az építész 99. születésnapján avatták fel.

Rio de Janeiro

Szamba, Copacabana, Karnevál és Cukorsüveg. Az ország és talán nem túlzás azt állítani, hogy a világ egyik legszebb fekvésű városa, egyben Brazília legismertebb városa is. A város egyik felét meredek hegyoldalban találjuk, míg a másik felén található a fehér homokkal borított óceánpart, ahol egész nap a zene és a tánc adja a hangulatot egy csipetnyi brazil erotikával fűszerezve. Az egykori portugál gyarmat fővárosa, Rio de Janeiro az egész portugál világbirodalomnak székhelyéül szolgált (1765-1960). A függetlenség utáni évek alatt szépen fejlődött, mégis a brazil kormány úgy döntött, hogy Rio sűrű népessége miatt, felépítettnek egy új fővárost. Természetesen ez mit sem befolyásolt a rioiak életvidámságán és vendégszeretetén. A város mindenkit elkápráztat szépségével és lendületével. Tengerpartjai, hegyei és épületei felejthetetlen látványt ígérnek. Nem hiába tartják a mondást a brazilok: „Isten hat nap alatt teremtette a világot, s a hetedik nap lészen Rio”.

A turisták által igen kedvel Rio de Janeiro ad helyet Brazília egyik jelképének is számító, 1931-ben felavatott Cristo Redentor-nak, vagyis a széttárt karú Megváltót ábrázoló híres szobornak. Ez egy körülbelül 30 méter maga szobor, mely egy 8 méteres alapzaton áll, több mint 1000 tonnájával. Messziről, kezei miatt olyan, mint egy nagy kereszt. A jelkép a Corcovado-hegyen áll, a Tijuca Nemzeti Park területén. A Nemzeti Parkban találjuk még a Jardim Botanico-t, mely a világ egyik legszebb trópusi botanikus kertje. Évente több millióan látogatnak el ide. Szintén a városban található az egy lakott területen belüli legnagyobb erdő, a Tijuca-erdő. Rio egyik jelképe a Cukorsüveg-hegy (Pao de Acucar), melyhez a brazil szegénynegyeden (favelák) keresztül vezet az út. Itt láthatjuk igazán mekkora az eltérés a gazdagok és a szegények életvitele között. Ha ide utazunk, feltétlen menjünk el és nézzük meg Rió óvárosi részét, Santa Terezát. Sétálóutcája az Avenida Rio Branco, olyan házakat, és mellékutcákat őriz, melyeknél megállt az idő. Hangulatos kis éttermek és boltok csábítanak bennünket. Nézzük meg a Sao Bento templomot is. Híres strandjai: Copacabana, Ipanema és Leblon. Ezek mentén elismert szállodaláncokat, üzleteket és éttermeket találhatunk. Ajánlatos egy éjszaka is kinézni a partra, felejthetetlen nyüzsgéssel találkozhatunk akkor (is).

S a kihagyhatatlan program: maga a brazil szórakozás legmagasabb foka a híres Rio-i Karnevál. 5 napja alatt a legnagyobb szambaiskolák képviselői vonulnak fel a karnevál utcáján a Sambadron-on, a közel fél millió turista előtt, akik ekkortájt látogatnak a városba. Tánc, alkohol, zene és igazi rioi hangulat elmaradhatatlan eleme a „világ legnagyobb” ünnepének.

Érdekesség

A brazil nők a világ legszebb asszonyai címet viselik.

Rio, a maga 600 ezer gyakorló plasztikai sebészével a világ szépítő szikéinek a fővárosa.

Sao Paulo

Luxus, vendégszeretet, szofizma, és kifinomultság. Sao Paulo-ban ezek mind megvannak. Ez a világváros - az ország leggazdagabbika – teljesen elvarázsol. Sao Paulo Brazília egyik legnépesebb és legfontosabb városa. A gazdasági élet, a kultúra, a szórakozás és a gasztronómia központja. Az ország délkeleti részén található Sao Paulo szövetségi állam székhelye. Három folyó medencéjénél (Tiete, Pinheiros, Tamanduatei) fekszik. A városban gyönyörű barokk kori épületeket láthatunk, ilyen például a párizsi Opera mintájára épült Theatro Municipal (Városi Színház), az Edificio Copant, és a Museu de Arte de Sao Paulo (Művészetek Múzeuma).

Érdemes felkeresni: Mosteiro da Luz, Pinacoteca, Katedrális (a világ öt legnagyobb gót stílusú temploma közt van), Carmo Planetárium, Itália épület (az 1965-ben felavatott második legmagasabb épület a városban),Municipal Vásárpiac, Avenida Paulista (a város szimbóluma ez a világhíres út), Jaragua Nemzeti Park. Elbűvölő és modern éttermek, privát klubok, és több csillagos szállodák kínálják exkluzív szolgáltatásaikat a vendégeknek. Sao Paulo igazi nagysága és elbűvölő világa az áruházakban és az utcákon található, hiszen itt a leghíresebb tervezők ruhaüzleteivel, drága ékszerekkel, autókkal és pompás italokkal találkozhatunk. A város olyan légkörrel rendelkezik, mely inspiráló, és mely örökké tartó szerelembe ejt bennünket. A rengeteg romantikus vonás, felejthetetlen pillanatokat ígér számunkra. Sao Paulo erős, nagy és szenvedélyes. Mindig történik valami, mindenki tesz valamit. Még hétvégén is. A város sohasem alszik. Az emberek kimennek a szabadba, a parkokba és a barátaikkal közösen töltik el az időt. Elmennek vásárolni, könyvet olvasnak, esznek, isznak, s ha leszáll az este, elindul az igazi élet. Egyszóval a brazilok szeretik, ha folyik az élet, szinte fáradhatatlanok. Ezek után, mit is lehetne még mondani a városról. Sao Paulo barátságos világváros, modern, de legfőképpen páratlan.

Hírlevél feliratkozás          


sales@mortons.hu   |   Cégadatok   |   ÁSZF   |   Adatvédelmi tájékoztató