A világ legtitkosabb kávézója

Tetszik? Oszd meg:

A kémregények szerint a kémek kizárólag a legelegánsabb éttermekbe járnak, és csakis Martinit isznak rázva, nem keverve. A másik oldal szerint pedig a CIA ügynökei nyilván embervéren élnek. A valóság persze, mint mindig, most is prózaibb – a CIA dolgozói Starbucksba járnak, mint bárki más, de nem akármilyenbe.  A Washington Post bejutott a – mi elmeséljük.

A kávézó olyan, mint bármely más Starbucks Amerikában (vagy akár a világon bárhol). Ugyanaz a kínálat, ugyanazok az árak és ugyanazok a székek. Persze vannak különbségek is. Itt senkit, még a törzsvásárlókat sem szólítják néven, hiszen a baristák nem is tudják a vendégek nevét. Egymás közt is csak a frapuccio-s csávóként vagy a lattés nőként emlegetik őket. Természetesen törzsvásárlói kártyája sincs senkinek, hiszen azon fel kellene tüntetni a személyes adatokat. Abban viszont a világ főkémei nagyon is hasonlítanak az egyszerű halandóra, hogy ugyanúgy rajonganak a kávéért, és nem nagyon tudják elképzelni a napindítást egy jó fekete, vagy éppen egy latte nélkül. A munkaidő elején – állítólag – hatalmas sorok kígyóznak a kávézó előtt.  Terjed a legenda, hogy ez az egész Egyesült Államok legforgalmasabb kávézója, és akik rendszeresen ott fogyasztják feketéjüket, megerősítik ezt.  Míg reggel a latték mennek, este, amikor az operatív dolgozók az éjszakába nyúlóan vitatják meg a titkos bevetések részleteit, sokkal inkább a dupla eszpresszó a menő.

Sokszor folynak fontos beszélgetések is itt- amikor a cégen belül toboroznak egy-egy csapatot, akkor állítólag itt folynak a felvételi beszélgetések. Itt állt össze például az a kommandó is, amelynek Oszama bin Láden kiiktatása lett a feladata. Az üzletvezető szerint a kávézó küldetése itt az, hogy emberi környeztet teremtsenek azoknak, akik egész életüket zárt, ablaktalan szobákban dolgozzák le úgy, hogy még a mobiljaikat sem vihetik magukkal – kint kell hagyni mindent a kocsiban.

Aki itt dolgozik – még az egyszerű barista is – hosszú nemzetbiztonsági ellenőrzés-sorozaton megy keresztül. Először nem is mondják meg neki, hová hirdetnek felvételt – annyit tud, hogy egy szövetségi intézmény ellátási részlegénél fog dolgozni. Később is csak annyit mondhat el a munkájáról, hogy egy szövetségi épületben dolgozik. Pedig biztos sok érdekeset hall – bár állítólag a beszélgetések jelentős része nem is angolul folyik a vendégek közt.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.