Saját szervezés vagy utazási iroda?

Tetszik? Oszd meg:

Komoly dilemma ez sok utasnál, érthető módon. 21. században számos lehetőség kínálkozik mindkét opcióra. Otthon a számítógép előtt, látva a rengeteg utazási portált és számos szolgáltató online foglalási rendszerét, bárki gondolhatja azt, hogy önállóan meg tudja szervezni következő utazását. De ott a másik lehetőség, a rengeteg utazási iroda és színes kínálatuk. Akkor most merre tovább? Magamnak szervezzek vagy válasszak egy utazási irodát?

Íme pár dolog, amit érdemes figyelembe venni a döntés meghozatala előtt:

  1. Tapasztalat: ha kiválasztok magamnak egy új úticélt, amit a közeli vagy távoli jövőben szeretnék megismerni, elég nagy valószínűséggel nem ismerem az országot/a környéket. Tehát nem rendelkezem azokkal a „belső” információkkal, amikkel adott esetben egy nagy múltú utazási iroda igen. Ők tudnak tanácsot adni abban, hogy egy szálloda milyen környéken van, milyen minőségű a strand, milyen útvonalon érdemes megközelíteni a helyet, és még sok más hasonló kérdésben, amikről természetesen lehet online is tájékozódni különböző fórumokon, de ezen információk forrása gyakran kétes. Viszont az utazási irodák munkatársai gyakran saját tapasztalatból vagy telepített idegenvezetőjük személyes tanácsai alapján látják el az utasokat ötletekkel.
  2. Nyelvtudás: ma már sokan beszélnek Magyarországon is legalább egy idegen nyelven, szóval egy erős középfokú angol nyelvtudással már el lehet boldogulni a világ legtöbb országában. Viszont ha nem beszélünk semmilyen idegen nyelven, hatalmas előny egy helyi idegenvezető vagy egy utazási irodai háttér, akik tudnak segíteni, ha az út folyamán a nyelvi akadályok miatt problémám adódna.shutterstock_189291665
  3. Asszisztencia: Ma gyakorlatilag bárki tud magának például fapados repülőjegyet foglalni az interneten vagy egy csábító szállásajánlatot egy online szállásportálon, ezekkel a legtöbb esetben nincs is semmiféle probléma. Gyors, kényelmes, elintézhetem magamnak a szobám melegében. Viszont adminisztrációs hiba bárhol adódhat. Előfordulhat, hogy megérkezvén a hőn áhított szálláshoz a recepciós közli velünk, hogy az online foglalt szállásunk az ő rendszerükben nem szerepel, így sajnos nem tudnak nekünk aznap éjjelre szállást biztosítani. Itt kezdődik a gubanc. Mert önálló, egyéni szervezés során egy ilyen problémával az utasnak magának kell megbirkóznia, míg egyrészt egy ilyen hibának kisebb az esélye, ha egy tapasztalt utazásszervezővel foglaltam a szállást, illetve ha problémám adódik a szolgáltatással, az utazási iroda ott van egy telefonhívásnyira, és helyettem megoldhatja a problémát.shutterstock_246802213 (1)
  4. Biztonság: sokat emlegetett téma manapság a biztonságos online bankkártya használat és a biztonságos online fizetési módok. Természetesen erre ma már sok megoldás létezik és rengeteg online szolgáltató van, akik megbízhatóak ilyen téren, de ahogy mondani szokták, az ördög sohasem alszik. Ha hosszú időn át kuporgattam össze álmaim nyaralására a pénzt, természetes, hogy nem szeretnék csalók áldozatává válni. Erre lehet jó megoldás az, ha egy utazási irodán keresztül foglalom le a pihenést és átutalással vagy készpénzben fizetek nekik az irodában.shutterstock_214833409
  5. Ár: van egy nagyon általános tévhit az utazási irodákkal kapcsolatban. Mégpedig az, hogy drágább velük utazni, mint egyénileg megvásárolni a szolgáltatásokat saját magunknak. DE! Azt sokan elfelejtik, hogy az utazási irodák rengeteg forgalmat biztosítanak a szállodáknak, busztársaságoknak, légitársaságoknak, és sok más turizmussal összefüggő szolgáltatónak, tehát kedvezményesebb áron tudnak a szolgáltatásokhoz jutni, mintha egy utas közvetlenül keresi meg az adott szolgáltatót. Tehát ha utazást tervezünk, ne csak az interneten vizsgálódjunk! Kérdezzünk meg egy utazási irodát is, könnyen meglepetés érhet minket, hogy mennyivel kedvezőbb áron hozzájuthatunk ugyanahhoz vagy egy nagyon hasonló szolgáltatáshoz!

Tehát összefoglalva: utazás előtt mindig mérlegeljünk! Mik a fontos tényezők nekünk, ha az utazás megszervezésére kerül a sor.  És ne feledjük, az utazási irodák tárt karokkal várnak minden utast!

shutterstock_272680154


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.