One World New York – 48 másodperc alatt a 102. emeletre

Tetszik? Oszd meg:

2015-es év nagy híre volt a new yorki giga-felhőkarcoló, a One World Trade Centre megnyitása, amit alig egy hónappal a megnyitás után volt szerencsém meglátogatni. Gyere velem egy kis élménybeszámolóra, ígérem, majdnem olyan lesz, mintha ott lettél volna!

Zsuzsi a One Wolrdben

Zsuzsi a One Wolrdben

Az épületről

A nyugati félteke legmagasabb és a világ 6. legmagasabb épülete, 541 méter és az egykori ikertornyok helyén épült fel. Alapkövét már 2006-ban letették, a kilátót a nagy nyilvánosság részére mégis csak 2015. májusában nyitották meg. A 102 emeletből a 100., 101. és a 102. tartozik a Kilátóhoz, becses nevén a One World Observatory-hoz, a többiben pedig nagyrészt irodák üzemelnek. A különleges formájának és üvegborításának köszönhetően kitűnik a már eleve lenyűgöző new yorki panorámából.

A környék

A One World Trade Centre Manhattan déli részén, Lower Manhattan-ben található, kellemes gyalogtávolságra a Broadwaytől, Wall Street-től és a Trinity Church-től, ráadásul nem messze innen indul a komp Staten Islandre, szóval érdemes esetleg egy teljes napot is szentelni Lower Manhattan bejárására és beiktatni a kilátót is.

A One World mellett található a 9/11-es emlékhely, ez kötelező látnivaló! Az ikertornyok helyén két hatalmas, négyzet alakú medencét alakítottak ki, mindegyik oldalukon vízeséssel és a medencék peremén pedig az összes áldozat nevével. Nem egy vidám program, ez tény, viszont egy olyan ritka élmény, ami emlékeztet rá, hogy az élet minden percét értékeld!

fb 900x600oneworldtradecenter7

One World vs. Rockefeller és Empire State Building

A három nagy közül – szó szerint – jogos a kérdés, hogy melyiket válaszd? Van-e egyáltalán különbség? Bármelyiknek a kilátóját is választod, lenyűgöző látványban lesz részed, ez nem kétség! Az árakban nincs nagy különbség, mindhárom kilátó belépője 30 dollár körül mozog fejenként, szóval nem ez lesz a perdöntő. Ami biztos, hogy a One World nagyon modern, onnantól, hogy belépsz az épületbe, folyamatosan azt érzed, hogy az egész körítés csak érted van és azért, hogy megkapd az igazi New York feelinget. Amiért én kifejezetten ajánlom a One World-öt, az 2 dolog, mindkettő az elhelyezkedéséből adódik. 1. jól látni a Szabadság-szobrot, 2. északi irányba nézve egész Manhattan-re fantasztikus a kilátás.

Extra élmények

A bejárat után egy biztonsági ellenőrzésen kell átesni, ahol beolvassák a konkrét időpontra szóló jegyeket. Innen indul aztán a csoda! Rögtön az ellenőrzőponttal szemben van egy hatalmas kijelző egy világtérképpel, ami kijelzi, éppen milyen országból érkeztek a bescannelt jegyek tulajdonosai. Jó érzés volt, amikor Magyarország felvillant nálunk!

Aztán a liftekhez vezető úton rövid videókban megnézheted, hogy zajlott a tervezés és az építkezés, rövid interjúkban pedig a munkások és a tervezők is elmesélik élményeiket.

A liftben látott meglepetés tetszett nekem az egyik legjobban az összes technikai megoldás közül. Nem elég, hogy állítólag a világ leggyorsabb liftjébe szálltunk be, ami 48 másodperc alatt repített a földszintről a 102. emeletre, de fel sem tűnt, hogy milyen sebességgel zúgunk felfelé, mert a lift 3 fala körbe egy hatalmas kijelző volt, amin New York látképét tárták elénk egy time lapse videóban egészen az 1500-as évektől napjainkig. Hihetetlen volt végignézni, hogyan épült fel ez a világváros a – szó szerint – semmiből, nem beszélve arról, hogy milyen sokkoló volt látni 2001-nél a két ikertorony felszívódását.

Ami viszont ezután következik, az talán mindenkinek szerepel a bakancslistáján, aki New Yorkba szeretne látogatni. Libabőr, leeső áll és meghatottság – New York látképe több mint 100 emelet magasból az összes felhőkarcolóval, Szabadság-szoborral, Hudson folyóval, hangya méretű autókkal, munkába siető, porszemnyi new yorkiakkal, szinte makettnek tűnő Manhattannel, a városrészeket összekötő mini hidakkal és a majd’ 80 kilométeres, 360 fokos látótávolsággal.

Nagyjából 2 órát töltöttünk fent a kilátóban, mert nem bírtunk betelni a látvánnyal és mindig kiszúrtunk valami újdonságot a távolban.

Ha New Yorkban jársz, te se hagyd ki az érzést, amikor a horizonton látod a Föld görbületét!

fb 900x600oneworldtradecenter2

 

 

Zsuzsi


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.