New Yorkból Los Angelesbe két és fél óra, vagy akár 12 perc alatt

Tetszik? Oszd meg:

Amennyiben az ember több pénzzel rendelkezik, mint amennyit el tud költeni, akkor csupán néhány évet kell várnia arra, hogy a régi Concorde-okhoz hasonlóan majdnem 2000 km/órás sebességgel csupán két és fél óra alatt eljusson New Yorkból Los Angelesbe.

A Concorde a ’60-as évek végén szállt fel először, majd 27 éven keresztül szállította az embereket, majdnem 2500 km/órás sebességgel és természetesen csak a leggazdagabbak kiváltsága volt. 2003-as visszavonulását több tényezőnek köszönhette; ilyenek voltak például a balesetek, amelyek elriasztották a potenciális utasokat, a hangrobbanás okozta iszonyatos hangzavar, ami végigkísérte útját, de legfőképpen az, hogy már nem érte meg fenntartani pénzügyileg.
2003-ban egy korszak ért véget a szuperszonikus légi utazás történelmében és azóta sem született megfelelő utódja. Egészen mostanáig. A tervek szerint akár 2022-re is kész lehet a hangsebességet túllépő repülőgépek legújabb generációja, melyek a sebességen kívül mindenben kiválóbb teljesítményt nyújtanak majd, mint a Concorde.
A Nevada állambeli Aerion nevű cég 110 millió dollárból fejleszt egy 12 férőhelyes szuperszonikus repülőgépet, amely körülbelül 2000 km/órás sebességgel és a korábbinál jóval halkabban fogja szállítani utasait.

 

______________aerion

 

“Erre a fejlesztésre egyértelműen lenne kereslet” – mondta el a cég marketing osztályának vezetője, Jeff Miller. – “Az embereknek nagyon sokat ér, hogy hamarabb eljussanak úti céljukhoz.”
Nem ez az egyetlen cég, amely hasonló ambíciókkal fejleszt repülőket. Az Aerospace például azzal promózza kutatás alatt álló gépét, hogy “ezután minden más repülőgépen úgy fogja magát érezni, mintha az csupán egy játékrepülő lenne.”

 

erospace

Azonban ha túllépünk a rövidtávú célokon és egy kissé engedékenyek leszünk a realitás határaival, akkor elérkezünk a Lockheed egyik gépéhez, amit robotpilótával már teszteltek is. A HTV-2-es akár Mach 20-al is képes repülni, ami nagyjából 20 ezer kilométer/órának felel meg. Ez a sebesség pontosan 12 percre rövidíti le az utat New York és Los Angeles között.

______________lockhedd

Egyébként a világ leggyorsabb repülő objektuma, amelyet ember irányított, az Apollo 10 volt, ami 39897 kilométer/órás sebességet ért el a visszatérésénél (persze ez a föld légkörében jóval nehézkesebb lenne).
Ezek után nem is tűnik akkora dolognak az a 2000 kilométer/óra, ugye?

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.