Mire kellenek a NASA-nak vadászgépek?

Tetszik? Oszd meg:

A vadászgépekről általában a háború jut az eszünkbe – ilyenek lövik ki a rakétákat az aktuális ellenségre (legyen az éppen Irak vagy Líbia), és szedik le az ellenséges gépeket. De mire kellenek egy elvben békés cégnek, mint az Egyesült Államok űrkutatási hivatala?
Amikor kiderült a dolog, elsőre nagy leleplezésnek tűnt. A NASA a legmodernebb vadászgépekkel rendelkezik. Vajon az űrkutatás fedésében valójában titkos katonai műveleteket hajtanak végre Észak-Korea, netán Oroszország ellen? Vagy már készülnek az űrháborúra, mert mégis igaz az 51-es körzet legendája, és valóban tudják már, hogy mikor támadnak a földönkívüliek?
A valóság, mint mindig, itt is sokkal szimplább. Egyszerűen a vadászgépek állnak a legközelebb az űrhajókhoz, különösen az űrrepülőgépekhez, így ezeken lehet a legkönnyebben, a legjobban begyakorolni az űrhajóvezetés tudományát. Elsősorban egyfajta lépcsőfok a sugárhajtású gépek vezetése az űrhajók előtt, sokszor ezekkel kezdenek a leendő pilóták.
Ugyanakkor általában szükség szokott lenni rájuk, amikor valódi NASA-küldetések során valahogy szemmel kell tartani közelről is az űrrepülőket, mert ezek a gépek tudnak a legmagasabbra, és a leggyorsabban repülni a sorozatban gyártott gépek közül. A kiképzés fontos része az alább látható videóban bemutatott üzemanyag utántöltés a levegőben. Ahhoz, hogy sikeres legyen az F-15-ös feltöltése, végtelenül pontosan kell manővereznie a pilótának, miközben elképesztő sebességgel száguldanak a levegőben. Ennek ellenére teljes nyugodtsággal és hidegvérrel üli végig a procedúrát a pilóta, mintha csak autójával térne be egy benzinkútra, amivel még viccelődni is volt lélekjelenléte.

Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.