Merre is van Numunuu? – Az Egyesült Államok, ahogy még sosem láttad

Tetszik? Oszd meg:

Végezzünk el egy kis gondolatkísérletet. Kolumbusz a felénél megunja, vagy éppen elkapja egy vihar.  Aztán, amikor megérkeznek mégis az első fehérek, az indiánok hazakergetik őket. Milyen lenne akkor az a terület, amit ma Egyesült Államoknak hívunk? Egyáltalán kik élnének ott és hogyan hívnák földjüket?

Aaron Carapella maga is európai – nevéből ítélve atyai ágon olasz – bevándorlók leszármazottja, igazából semmi köze nem volt az őslakos amerikaiakhoz, mondjuk úgy, indiánokhoz. De, ahogy egy interjúban fogalmaz, “radikális fiatal” volt, és kereste a lázadás, a fennálló rendszerrel való szembefordulás lehetőségeit. Így talált rá Amerika elfeledett történelmére.  Ma az őslakosok kis szigetekben, rezervátumokban élnek az Egyesült Államokban. A lakosság 6%-át adják, jóval kevesebben vannak már, mint mondjuk a feketék.  Valamikor a gyarmatosítás kora előtt azonban ők voltak a kontinens urai.  De pontosan kik és hol éltek, hogyan hívták a földjüket? Carapella arra a megdöbbentő megállapításra jutott, hogy ezt – ma az internet korlátlan információáramlásának korában – sem gyűjtötték még össze egyetlen térképre. Carapella úgy érezte, ezzel elhallgatják az amerikai történelem egyik igen fontos fejezetét, gyakorlatilag kisemmizik azokat, akik a fehérek előtt itt éltek, megfosztják őket múltjuktól.  Így aztán döntött és cselekedett. Bár nem tanult térképészetet, kiképezte magát, és elkészítette hosszas kutatással Amerika térképét a gyarmatosítás előttről. Íme:

Tribal_Nations_Map_NA

Nagyobb méretben megtekinthető itt:

http://www.npr.org/assets/news/2014/06/Tribal_Nations_Map_NA.pdf

A térképről eltűnt a sok “új”. Nincs rajta Új York, Új Orleans, Új Brunswick – azok a nevek, amik az akkor még vad, idegen földrészt voltak hivatottak otthonosabbá tenni az európai telepeseknek. Eltűnt a kereszténység, vele sok szent (San Diego, San Antronio, San Francisco), és többi Európából behurcolt név – a texasi Paristól, a New Jersey-beli West Berlinig. Tulajdonképpen a két olyan hely, aminek máig ismerős a neve – Dakota és Massachusett. Texas helyén Numunuu-t, Kaliforniában Kumeyaaay-t találjuk. A többit pedig keressék ki maguknak! Jó böngészést!


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.