Kocsma vagy bolt, mi a nyerő?

Tetszik? Oszd meg:

Ha kilépsz a kaputokon, mit látsz meg előbb, kocsmát, vagy boltot? Nos a legtöbb magyar faluban  – kis városban elég egyértelmű a válasz, mire eljutunk az első élelmiszer-ellátó egységig akár három négy olyan hely mellett is elmegyünk (már, ha nem megyünk be), ahol elsősorban a szomjunkat olthatjuk. De hát ez Kelet-Európa, itt nemzetközi viszonylatban is sokat isznak az emberek. (Egy átlag orosz kétszer annyi alkoholt fogyaszt, mint egy átlag amerikai), így azt várnánk, hogy a tengeren túl mások az arányok, és nem is csalatkozunk. Nathan Yau persze nem valamiféle tapasztalati tényeket vett alapul térképei megszerkesztéséhez, hanem a Google adatait arról, hol, mennyi italmérés (kocsma, bár, nevezzük akárhogy), illetve bolt van. Minél kékebb egy négyzet, annál több ott a bolt, minél barnább, annál több az italmérés. És íme a térkép:

Azt látjuk rajta – amit sejtettünk is – hogy Amerika népe alapvetően igen józan életű. Sok a bolt, kevés a kocsma.  Egyetlen terület barnállik ott középen. Wisconsin, Észak-Dakota és Montana. Sokan persze legyintettek erre, ezt már mindenki tudja. Valóban Wisconsin nem csak a tejről és sajtról híres (bár ezt hirdeti magáról az állam), hanem más folyadékokról is. A wisconsiniakról úgy hírlik, egyfolytában részegek. És ezt nem csak rosszindulatú szomszédaik híresztelik róluk. Már az állam legmeghatározóbb lapja, a Milwaukee Journal Sentinel is megrázónak szánt sorozatot közölt az állam italozási szokásairól. Ilyen képekkel:

drinking costs drinking costs 2 of hoffman.jpg

Kimentek terepre is. Az derült, hogy a kocsmákban (amiből szerintük is sokkal több van, mint kellene) lazán kiszolgálják a kamaszokat is, és hogy az emberek meglehetősen alábecsülik az alkoholszintjüket, amikor kocsiba ülnek. Az öntudatos wisconsini polgárok persze azonnal Montanára mutogattak, ahol – állítólag – nemrég még elvitelre szánt pohárban is lehetett piát kapni az autós éttermekben.

De mindez miért van? A Journal Sentinel az európai, különösen német és skandináv gyökereket tartja döntőnek. Való igaz, ezt a vidéket elsősorban Európa északabbi részéből, Németországból, Skandináviából, Lengyelországból érkezett bevándorlók népesítették be a 19. században. Ők honosították meg a sörfőzést is. De a helyi történészek szerint ez marhaság. A keleti parton, ahol sokkal józanabb az élet, legalább annyi a német eredetű amerikai. Ráadásul azok az idők már rég elmúltak.  Az európai adatok pedig egyáltalán nem utalnak erre.

Németországban

Germany

és Lengyelországban is.

Poland

Sokkal több a  bolt, mint a kocsma. (Lepődjünk meg ezen mi is.)

Nem így pl. Olaszországban.

Italy

Ahol a bárok túlnyomó többségben vannak.

Szóval nincs kire kenni a dolgot. Itt helyben alakult ki ez a sajátos (szub) kultúra. És hogy mi a megoldás? Nos, a Journal Sentinel szerint egyszerűen kevesebbet kellene inni.

 

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.