Hol nyaral Barack Obama? (És hol nyaraltak az előző elnökök?)

Tetszik? Oszd meg:

Amerikai turistát szinte mindenütt látni a világon. Legyenek azok európai túrára induló egyetemisták, karibi hajóúton kikapcsolódó nyugdíjasok, vagy világjáró kalandorok, mindenütt összefuthatunk velük Budapesttől Baliig. Egy azonban biztos – az elnök nem lesz köztük. Az első polgárnak ugyanis, ha egyáltalán elmegy nyaralni, nem illik otthagynia hazáját.

Barack Obamát súlyos kritikák érték: míg hazája harcban áll Irakban, és egyre súlyosbodik a helyzet Ukrajnában (nem is beszélve a fergussoni zavargásokról) az elnök két teljes hétre szabadságra megy. Ez így nem volt szokás, és az amerikaiak el is várják, hogy az elnökük gyakorlatilag folyamatosan dolgozzon. Talán azért is, mert a szabadságolásnak, nyaralásnak sokkal kisebb hagyományai vannak Amerikában, mint nálunk, Európában. Egy átlagos francia vagy olasz dolgozó egy teljes hónapra (általában augusztusra) elmegy a munkahelyéről, és otthon, vagy külföldön nyaral – az átlag amerikai, kapaszkodjanak meg, évi 4,1 napot tölt szabadságon! A dolgozók negyedének egyáltalán nincs fizetett szabadsága. Így aztán érthető, hogy hiába érvel azzal a sajtó, hogy jobb egy kipihent, új erőre kapott elnök, mint egy olyan, amelyiknek már mindene teli van a nemzetközi helyzet fokozódásával, az amerikaiak többsége bizony léhaságnak érzi, hogy elnöke két teljes hetet lazít.

No de hová is megy Barack Obama? Pénze, lehetősége nyilván lenne arra, hogy a világ legfelkapottabb, legdrágább, vagy éppen legeldugottabb nyaralóhelyeire utazzon, de azt azért már végképp nem venné be a választók gyomra. Marad az Egyesült Államok, azon belül is minél közelebb Washington D.C.-hez. Szerencsére itt is van megfelelő hely: Martha’s Vineyard – Márta Szőlője.

ny_mvinyard1

„A” Vineyard egy kis sziget Massachusets partjainál. Eredeti neve persze nem ez, az indián őslakók Noepénak hívták, a patakok szigetének, de ők már rég nem élnek itt. Furcsa nevét angol felfedezőjétől kapta, aki anyóságról (más feltételezések szerint kisebbik lányáról) nevezte el a szigetet. A 19. századtól kezdve a gazdag bostoni kereskedők, bálnavadászok kedvelt pihenőhelye lett, majd a múlt századra a keleti part legfelkapottabb nyaralóhelyévé vált a fél Budapestnyi kis sizert. Állandóan mindössze 16 ezren élnek itt, de számos nyári lak, üdülőház van a szigeten, így nyaranta a népesség 100 ezer fölé emelkedik. Annak ellenére, hogy a megélhetés, és az ingatlanárak itt bizony igen magasra rúgnak – szintén nem éppen olcsó – new york-i árak majd kétszeresét kell fizetni egy szobáért.

nyaralo_mvineyard2

Elfoglalt embereknek viszont, akik egy hosszú hétvégét, vagy pár napot szeretnének keleti parti otthonuktól nem messze jó helyen tölteni – ideális. Washingtontól alig egy óra repülőútra fekszik. A jelenlegi elnök azonban az elnöki konvojjal hajtatott a szárazföldön Cape Codig, és csak ott szállt helikopterbe. És, hogy mit csinált, miután elfoglalta az az elegáns nyaralóházat, amit feleségével, gyermekével és két kutyájukkal fognak lakni az elkövetkező két hétben? Hát golfozott. A megszállott golfos hírében álló elnök a Farm Neck Golf Clubban más híres emberekkel – volt NFL sztárral, NBA-s kosarassal és fehér házi kollégákkal ütögetett egyet. És minden valószínűség szerint a strandolás mellett az elkövetkező napokban is ezzel tölti majd az idejét az elnök.

article-2720662-2063FDCB00000578-167_634x421

 

article-2720662-2064297400000578-541_634x814

Obama abban is formabontó, hogy – mint a közemberek – bérelt házban tölti vakációját.  Pedig létezik egy elnöki nyaraló is – a híres Camp David. A legtöbbeknek talán onnan lehet ismerős, hogy itt írták alá az izraeli-egyiptomi békeszerződést. Valójában az elnöki nyaraló, amely Marylandben található, alig 100 km-re a fővárostól egy katonai bázis, a haditengerészet, illetve a tengerészgyalogság üzemelteti.  Persze a legtöbb elnöknek volt saját nyaralója is. A Bush családnak helyből két olyan helye is volt, ahová rendszeresen elvonultak néhány napra. Az egyik Kennebunkport, Maine államban, nem messze a fővárostól.

nyaralo_kennebukport

A másik viszont a család ősi fészkében, Texasban. A ranchra persze csak akkor mentek, ha nem szólíthatták el őket gyorsan a fontos államügyek.

George_W_Bush_and_Vladimir_Putin_by_Limestone_fireplace_at_Texas_White_House_in_Crawford_Texas

Szintén Texast részesítette előnyben Lyndon B. Johnson – aki meglehetősen sokat, elnöksége alatt több, mint 500 napot töltött birtokán.  Szintén sokat volt távol, ha nem is nyaralt, Ronald Reagan, aki viszont egykori kormányzóságának helyszínét, Kaliforniát szemelte ki a „második Fehér Ház” helyszínéül. Nixon is a nyugati parton töltötte ideje jelentős részét, ahol a La Casa Pacifica nevű birtokát jelentős állami pénzek felhasználásával tette az elnökség számára kellően biztonságossá. Gerald Ford viszont – szintén hazahúzott – Coloradoban fejlesztette fel birtokát „kis Fehér Házzá”.

Obamához hasonlóan kereskedelmi szálláshelyeken csak a Clinton házaspárt töltötte szabadidejét.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.