Hogyan újítják meg a drónok a turizmust?

Tetszik? Oszd meg:

Amikor először hallottunk a drónokról, még kizárólag arra használták őket, hogy veszélyesnek tartott terroristákat öljenek meg velük. Azóta már sokkal békésebbek lettek. Filmeznek és pizzát hordanak ki – 2014 a drónok éve lett. Már vártuk, hogy megjelenjenek a turizmusban is. Íme.

A bálnanéző túra sokaknak  kiábrándító élmény. Hánykolódunk egy hajón, majd kiérünk valahová, ahol a kapitány, avagy a kísérőnk a szürke vízen egy szürke pontra mutat – na ott a bálna. Hol? Hát ott, nem lehet közelebb menni? De, de akkor meg ő megy messzebb. Megpróbáljuk elhinni, hogy nem vertek át, és az a szürkés valami tényleg egy bálna háta, nem pedig az elveszett maláj gép egyik motorja, vagy egy nagyra nőtt úszó nejlonzacskó, de azért sokakban megmarad az érzés, hogy tök feleslegesen adta ki azt a sok-sok pénzt.

Persze, ha lenne valami, ami sokkal közelebb repít a bálnához, akár le is száll a hátára, vagy köröz fölötte egy méterre, akkor egészen más lenne az érzés. No ezt szeretnék amerikai tengerkutatók és turisztikai szakemberek megteremteni. A cél egy olyan drón, amivel megfigyelhetik a bálnák hosszú vándorlását, rájuk rakhatjuk a kamerákat, majd lecserélhetjük azokat anélkül, hogy túl nagy zavart okoznánk, és anélkül, hogy embereknek kellene túl közel menniük hozzájuk. Nem az embereket féltik – a bálnákat, akiknek azért mégse kellene hozzászokni túlzottan az emberi jelenléthez.

És ha már a kutatók meglátogathatják drónnal kedvenc bálnáikat, miért ne nézhetnék meg a turisták is őket.  A hajóról már látni a bálnát, aztán felszáll a drón, és a képernyőn egyre közelebb jön a cet.

Wayne Perrymann az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszférakutató Intézet munkatársa szerint a technológia már gyakorlatilag készen áll, hiszen hamarosan a drón olyan általánosan használt eszköz lesz, mint manapság a messzelátó. “Csak a fantáziánk szabhat határt a dolgoknak.” – mondja, hiszen immár bármit megnézhetünk felülről. Megszámolhatjuk az állatcsordákat, és követhetjük azokat a migrációs utakat, amik nehezen járható vagy távoli helyeket járnak be.

Andrew Thaler független természettudós szerint a drón alapvetően a fenntartható természetbarát turizmus megteremtésének kiváló eszköze lehet. A turistának nem kell annyira közel mennie a sérülékeny természeti közösségekhez, nem kell terepjárókkal megbolygatni az állatok élőhelyét, viszont mégis csodálatos, hatalmas élményt kaphatnak kicsit nagyobb távolságból is a vendégek. Az élmény nem lesz “tévészerű”, hiszen nem otthonról vagy egy zárt teremből nézik a dolgokat, hanem ugyanúgy a terepjárókról, hajókról, ahogy eddig, csak a távolság nő meg – és lesz így kevésbé invazív a turizmus.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.