Florida titkos partjai

Tetszik? Oszd meg:

Dél-Florida gyönyörű, a Miami South Beach a világ egyik legtrendibb tengerpartja.  Korra, nemre, szexuális orientációra való tekintet nélkül bárki jól érezheti ott magát. Egyetlen emberfajtát kivéve – aki szeret csendes, eldugott helyen, a természet lágy ölén strandolni. De nem kell aggódni, Dél-Florida nekik is kínál helyeket.

Száz évvel ezelőtt Florida még teli volt érintetlen tengerpartokkal. De azóta rákaptak az ingatlanfejlesztők, a turisztikai cégek, megjöttek a kubai emigránsok, és a new yorki nyugdíjasok. Az érintetlen tengerpartok meg valahogy elfogytak. Majdnem, de nem egészen. Vannak egészen csodás helyek is – igaz, nem éppen egyszerű eljutni oda.

Cayo Costa

__CAYOCOSTA

Cayo Costa több, mint tizenkét kilométernyi érintetlen homokpadot kínál. A sárga homokban csak a kagylók, csigák, festőien elfehéredett uszadékfák látszanak, kicsit bentebb vad pálmasor. Bármily hihetetlennek tűnik, alig egy óra útra vagyunk a szárazföld zűrzavarától, nyüzsgésétől. Pinelandből és Punta Gordából járnak ki kompok, 25-35 dollárért. Kempingezni lehet a szigeten, persze ha visz magával valaki felszerelést, és enni-innivalót – hiszen éttermek, bárok sincsenek. Az éjszakai fürdőzés az érintetlen parton hatalmas élmény.

St Lucie Inlet

__sTlUCIEiNLET

Szintén kis homoksziget, de ez Florida atlanti partjaitól fekszik alig pár száz méterre. Oda lehet jutni kis motoros hajóval, de a jobb erőben levők akár kajakkal is kimehetnek. Mivel megközelítése így sem könnyű, a jó tíz kilométernyi érintetlen parton szinte egyedül lehetünk. Ennek ellenére van itt élet. A természetvédelmi körzet – hiszen az egész sziget védelem alatt áll – rangerei kis golfautókon akár el is fuvaroznak, és van egy piknikezésre kiépített pavilon is. Ha pedig hajóval érkeznénk, kiépített kikötő is vár.

Calm Pass

__calmpass

Neve sok mindent elmond erről a csodás helyről – igen ez egy nyugalmas kis átjáró. A nyaralóktól zsúfolt Naples-től nem messze találjuk a Calm Pass Parkban. Megközelíteni sokkal könnyebb, mint a szigetecskéket, van még kiépített parkoló is nem messze, ahol napi 8 dollárért ott hagyhatjuk a kocsit. Onnan kisvonat visz ki a partra. A mangrove közt pedig felfedezzük a tenger kis foltját. Olyan ez, mintha a természet a wellnessparkok lusta folyóit imitálta volna, még felnőttek is nyugodtan besétálhatnak a kis öböl közepébe, ott is leér a lábuk.

Barefoot Beach

__barefootbeach

A Barefoot Beach igazi meglepetés. Egymillió dolláros ingatlanokból álló lakópark közvetlen közelében van Bonita Beachen, mégis szabadstrand, természetvédelmi terület és alig vannak ott emberek. Stephen Leatherman, azaz Dr beach nem is olyan rég az Egyesült Államok tíz legszebb tengerpartja közé választotta.

Tigertail Beach

__tigertail

Tíz évvel ezelőtt a Sand Dollar Island még valóban sziget volt, aztán jött a Wilma hurrikán és annyi homokot pakolt le a kis tengerszorosban, hogy ma már szárazföldön át lehet jutni. Igazi kétarcú hely, mindenkinek kínál valamit. A lagúna egyik oldalán még jól kiépített strand vár, öltözőkkel, csónakkölcsönzővel, etetőkkel, bárokkal és fizetős parkolóval. A lagúna másik oldala viszont igazi vad természet delfinekkel, halászsasokkal és mindenféle egyéb madarakkal. A legnagyobb szórakozás viszont maga a lagúna, amin át lehet sétálni, hiszen a legnagyobb mélységében sem éri el a felnőtt ember magasságát – a gyerekeket azért érdemes egy gumimatracon áttolni.

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.