Cigarettacsikkek lehetnek az új mobiltöltők

Tetszik? Oszd meg:

Utcán heverésző, eldobott cigarettacsikkekre talált megoldást egy dél-koreai kutatócsoport, ha már a környezetvédelmi erőfeszítések ellenére sem csökken a használt filterek száma. Ahogy azt fizika órán jól a fejünkbe véstük, az anyag nem vész el, csak átalakul. Ugyanez történne tehát a cigarettacsikkek többségével, amikor kártékony létükből, energiatakarékos környezetbaráttá alakulnának.

A csikkekben található hulladékszűrők ugyanis egyfajta villamos energiatárolókká alakíthatók, amelyeket számítógépekben, elektromos autókban és szélturbinákban is felhasználnak. A csikkekből átkonvertált anyag felhasználható elektródák és a szuperkondenzátorok tárolására, és ezzel rendkívül nagy mennyiségű elektromos energiát képesek magukba szippantani.

További előnyük abban rejlik, hogy teljesítményük sokkal jobb, mint a kereskedelmi forgalomban jelenleg ugyanezt a célt ellátó szénelektród, grafén vagy a szén nanocsöveké. Mindemellett költséghatékonyabb, hiszen évente világszerte kb. 5,6 billió használt cigaretta, azaz 766.571 tonna cigarettacsikk landol a járdán.  Vizuálisabb típusú olvasóink kedvéért ez a súly 380 London Eyes-t tesz ki.

A tanulmány társszerzője Jongheop Yi szerint: „a tanulmány azt mutatja be, hogy egy használt cigaretta szűrője egyetlen egy lépésben átalakítható nagy teljesítményű, szén alapú anyaggá, amely egyszerre kínál zöld megoldást a társadalom energiaigényére, és tiszta környezetet.”

A tudósok világszerte a szuperkondenzátorok jellemzőinek javításán dolgoznak – mint az energia sűrűség, vagy ciklus stabilitás- miközben csökkenteni próbálják a termelési költségeket. A kutatás során felismerték, hogy a cigaretta filterekben található cellulóz-acetát szálak ún. pirolízis, égető technikával átalakíthatók szénalapú anyaggá. A keletkező anyag apró pórusai pedig növelik a teljesítményt, pontosan, mint egy szuperkondenzátor. „Számos országban szigorú szabályozásokat vezetnek be, hogy a biológiailag nem lebomló, káros cigaretta filtereket csökkentsék – a mi módszerünk célja egyben ennek elérésére”- mondta Jongheop Yi.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.