Az új reptér-szimulátor – a NASA legújabb csodája

Tetszik? Oszd meg:

Chicago O’Hare repterének egyik irányítóközpontjában ülünk, a torony tizenkét ablakán át látjuk, hogy szállnak fel és le a gépek. A légiirányítók folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. Majd egy csapásra minden elsötétül, egy kis vibrálás, és már Heathrow-n vagyunk. Csoda? Térugrás? Nem, NASA.

Valójában nem Chicagóban vagy Londonban voltunk, hanem Kaliforniában, a NASA Ames Research Centerben. Az irányítótorony pedig valójában csak egy szimulátor – de istentelenül valóságos. A tizenkét ablak, valójában óriási képernyő, amely mögé egy számítógépes rendszer vetíti a képeket. A gépek mozgása viszont teljesen valósághű. És ha az irányító rossz utasítást ad nekik, akkor bizony össze is tudnak ütközni, falnak is tudnak menni. Persze ez nem egy számítógépes játék, ahol a cél a minél több repülő összetörése, és nem kapunk pontokat, ha kidöntjük az épületeket. Sőt, a cél, hogy a leendő légiirányítók egészen valóságos környezetben sajátítsák el a feladataikat, hogy aztán a mélyvízben képesek legyenek elkerülni a baleseteket. A rendszer nem csak különböző reptereket képes a legapróbb részletekig pontosan megjeleníteni, de képes éjszakai és nappali módban dolgozni, és persze bármilyen időjárási jelenséget szimulálni a szikrázó napfénytől a ködön át a jégesőig.

Az irányítók munkája ugyanis nem csak felelősségteljes, hiszen milliók élete nyugszik az ő döntéseiken, hanem igen nehéz is. Az utóbbi negyven évben tízszeresére nőtt a légiforgalom világszerte, és az elkövetkező években a számok csak tovább fognak nőni. A rendszer pedig alig bírja már a terhelést. A légiirányításban is új utakat kell keresni – és a NASA éppen ezt teszi. A hagyományos radar alapú irányítási rendszerről  állnak át a modernebb GPS alapú rendszerre, amelyik lehetővé teszi majd, hogy az egész világon megszűnjenek a légifolyosók (Magyaroszágon éppen nemrég szűntek meg), és a gépek a leggyorsabb, leggazdaságosabb útvonalon repülhessenek, de úgy, hogy ezzel nem veszélyeztetik sem a maguk, sem a másik gép épségét.

Az oktatás mellett éppen az ilyen fejlesztési feladatokra kiváló az új szimulátor. De elég sokat beszéltünk már, íme néhány film, ahol láthatjuk is ezt a csodát:


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.