Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Belgium utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Belgium utazás

Ha kedd, akkor Belgium! …legalábbis a nagy sikerű vígjáték szerint. A Mortons Travellel viszont az utazás Belgiumba nem csak keddenként lehetséges, és egészen biztosan nem fordulhat elő, hogy valakit elhagyunk útközben, és másik államban köt ki. Utazzon velünk Ön is, válassza ki belgiumi utazási ajánlataink közül az Önnek megfelelőt!

Belgium

Belgium

Egységben az erő

Ha Belgium, akkor csodálatosan egyedi faliszőnyegek, a Brugge-i csipke, isteni belga csokoládékülönlegességek és sajtok, nyugodt táj, előzékeny emberek, finom habos sörök, no meg természetesen az Európai Unió és maga Európa fővárosa Brüsszel. Ezek a kimondottan Belgiumra emlékeztető dolgok, mindenkinek eszébe jutnak, ha meghallják az ország nevét. Ez, az etnikailag és nyelvileg megosztott ország, hivatalos nevén Belga Királyság, Nyugat-Európában található. Szárazföldi szomszédjai északon Hollandia, keleten Németország, Luxemburg, délen Franciaország. Nyugati partjait az Északi-tenger hullámai mossák. Szomszédjait említve, már általános iskolás korban mindenki megtanulta, hogy Benelux államok, mégis mint Hollandiától és Luxemburgtól különálló országot említhetjük.

De mit is rejt igazán a pralinék és Audrey Hepburn hazája?

Általános tudnivalók

 • Terület: 30 528 km²
 • Államforma: alkotmányos monarchia
 • Főváros: Brüsszel
 • Hivatalos nyelv: holland, francia, német
 • Beszélt nyelv: angol
 • Hivatalos fizetőeszköz: euró (EUR)

Történelem

A belga történelem már az ókorban megkezdődött. Az első nyomokat a valaha itt élt kelták hagyták, ezért nem is csoda, hogy az ország mai neve az akkoriban itt honos kelta törzs latin nevéből ered. A kelták után rómaiak és frankok foglalták el ezt a területet. 486 után Belgium a frankok országához tartozó terület lett.

Tudta?

Nagy Károly frank király 742-ben Liege (belga földön található) közelében született?

A 843-as verduni szerződés felosztotta az országot a Francia és a Német-Római Birodalom uralkodói között. A későbbi spanyol Habsburgok uralma alatt sem volt még független e terület, viszont gazdasága és művészeti élete virágzásnak indulhatott. A vallásháborúk és a gyötrő uralom végül arra késztette a hét északi tartományt, hogy kiáltsák ki önállóságukat. A folyamatos uniók, háborúk és békék, hol spanyol uralom alá, hol német uralom alá hajtották a területet. Végül 1830-ban Belgium kivívta függetlenségét. Az 1830-as belga szabadságharc egy független, katolikus ország megalapításához vezetett ideiglenes kormány vezetésével. I. Lipót 1831-es beiktatása után Belgiumban alkotmányos monarchia és parlamenti demokrácia vált valóra. Belgium részt vett az afrikai gyarmatosítás kései időszakában. Ennek köszönhetően 1908-ban Kongó, hivatalosan Belga-Kongó, az ország irányítása alá került. 1960-ban a függetlenségi mozgalom után Kongó újra független állammá vált. Bár mind a mai napig külkereskedelmi partnerek és Belgium külföldi támogatója az országnak. Az első világháborúban Belgium semleges próbált maradni, ám a második világháborúban Hitler serege hadüzenet nélkül lerohanta az országot, így kénytelen volt részt venni a háborúban. Az ország azok közé tartozik akik a Marshall-tervnek köszönhetően 1945 után elég gyorsan talpra álltak a második világháború okozta károkból. Belgium Európa egyik legfejlettebb államává lépett elő. Csatlakozott a NATO-hoz és ő az egyik Európai Uniós alapító ország.

Domborzat, éghajlat, állatvilág

Belgium

Belgium nyugat-európai ország, mely az Északi-tenger partján található. Az ország összterülete közel hazánk harmada, 33 990 km2, melyből a szárazföldi rész foglalja el a legtöbb helyet. Ez a terület három tájegységre bontható, egy partmenti síkságra, egy központi fennsíkra és a délen található Ardennekre (ennek a résznek az az érdekessége, hogy Németországba és Franciaországba is átnyúlik, viszont legmagasabb pontja Belgiumba található Botrange 694 méterével). Belgium a tengerpart vonalától számítva 12 tengeri mérföldet tart fennhatósága alatt, illetve 68 tengeri mérföld széles sávban fenntartja magának a kizárólagos halászati jogokat.

A partmenti síkság homokdűnék és polderek hazája (polderek olyan területek, melyek a tengerszinttel egyenlő vagy az alatti fekvésűek, általában gátakkal védik a tengertől). A központi fennsík gyönyörű dombságokkal övezett terület, rengeteg folyóval, patakkal és barlanggal ellátva. A harmadik nagyobb tájegység az Ardennek egy igazi hegyes terület. Sűrű erdőségek borítják, sziklás és folyókkal tarkított. Itt találhatjuk meg Belgium állat-és növényvilágának közel nagy részét.

Belgium leghosszabb folyói: Scheldt, Meuse és Yser.

Az éghajlat mérsékelten óceáni, elég sok csapadékkal. A hőmérséklet hasonló hazánkéhoz.

Belgium partjainál járva veszélyeztetett állatfajokkal is találkozhatunk, hiszen az Északi-tengerben előfordulhatnak északi simabálnák, nagy ámbráscetek, barna és fehér delfinek. Mindemellett a parton is találkozhatunk különleges és ritka állatfajokkal, mint például az európai vidrával, kerti pelével, a tavi denevérrel, vagy éppen a nagyfülü denevérrel.

Gasztronómia

Belgium

Belga konyha? Sokakban felmerülhet a kérdés, egyáltalán létezik e ilyen?! Hiszen a francia, flamand vagy vallon ételkultúra ismert, s talán ezek alkotnák? A válasz igen! Ezek sajátos keveredése, megfűszerezve egy kis német konyhával. Minden belgiumi régiónak meg van a saját különlegessége, de alapvetően mégis egységes a konyhájuk. Tehát összességében elmondható, hogy gasztronómiailag is sokszínű.

Receptjeik gyakori eleme a vaj, a tejszín, a sör és a bor. Például, leveseikbe gyakran tesznek bort ízesítésként, a rántott húsok bundájához pedig sört. Imádják a húst, legyen az akár szárnyas, bárány, nyúl, tengeri herkentyűk vagy éppen halféleségek. Legtöbbször valamilyen tejszínes mártást készítenek hozzá. Ki ne hallott volna már a sörben, mustárral és babérlevéllel együtt párolt steakről, az aszalt szilvás nyúl sörös szósszal, vagy a füstölt pisztrángpástétom póréhagyma-köntösben ételkülönlegességeikről? Kedvelik köretként a párolt, vagy sült zöldségeket. Legjellemzőbb náluk a cikória, mely hazánkban annyira még nem terjedt el. Ez egy kesernyés ízű növény, mely pont ettől a tulajdonságától illik jól az édes és a sós ízekhez is egyaránt.

Tudta?

A cikória vagy mezei katáng (vagy katángkóró) virágai egy angol népmese szerint azért olyan szép kékek, mert egy hajóra szállt és soha vissza nem térő kedvese után síró lány szemei őrződnek bennük. A katángkórót gyakran ültették virágórába, mert virágát meghatározott órában nyitja, és pontosan öt óra múlva becsukja. A nyitás időpontja mindig a földrajzi szélességtől függ.

Visszatérve konyhájukhoz nem szabad kihagyni a tipikus belga italokat sem, úgy mind a sörkoktélok, sörpezsgők, az édes-gyümölcsös zamatú sörkülönlegességek, vagy éppan a pinot noir-ra emlékeztető mély színű, korianderes, narancsos, őszibarackos, fahéjas, meggyes vagy konyakos aromájú sörök. Több mint 300 fajta létezik. Ezen ritkaságok mellett, szót kell emelni még a híres belga csokoládéról is, mely hazánkban is egyre népszerűbb. A legnépszerűbb belga édesség a praliné, mely tejszínes alapú. Ezen kívül híres még a gofri. De a belgáknál teljesen mást jelent a gofri, mint hazánkban, hiszen az eredeti belga tésztareceptet nagyon szigorúan őrzik. Náluk többféleképp készítik. Találkozhatunk vastag tömör tésztájúval és a vékony téglalap alakúval is.

Tudta?

A történet Belgiumban kezdődött, eleinte a csokoládéra, mint valami különleges újvilági ajándékra tekintettek. 1912-ben egy belga gyáros előállította a „pralinét”, s ezt a krémes csokoládét tökéletes ajándéknak tartotta. Kicsit változtatva a csomagoláson és a formán, mind a mai napig az eredeti recept alapján készítik.

A csokoládé és a sörgyártás mellett kiemelkedően ízletes sajtokat készítenek. Nagyobb piacokon és hosszú standokon árulják a városokba a belga házi remekeket.

UNESCO Világörökségi Lista Belgiumban

Mint elég sok országban, Belgiumban is találunk szép számmal olyan épületeket, tájakat, melyeket nem is akármilyen egyezmény véd, hanem az egyedülálló UNESCO Világörökség Egyezménye. A listán a következőket találjuk:

 • Flamand beginaudvarok: Brugge, Leuven, Lier, Gent, Hoogstraten (kulturális/1998)
 • A Le Canal du Centre négy hajóemelője és környéke, La Louvière és Le Roeulx (kulturális/1998)
 • A brüsszeli Le Grand-Place / Grote Markt (kulturális/1998)
 • Belgium és Franciaország középkori harangtornyai (kulturális/1999, 2005)
 • Neolitikus tűzkőbányák Spiennesnél (Mons) (kulturális/2000)
 • Brugge történelmi óvárosa (kulturális/2000)
 • A Notre Dame katedrális Tournaiban (kulturális/2000)
 • Victor Horta építész városház-épületei Brüsszelben (kulturális/2000)
 • A Plantin Moretus ház-műterem-múzeum épületegyüttes (kulturális/2005)

Kultúra

A belgák kultúrája igen érdekes. Több szempontból is meg lehet tekinteni. Mégis maguk úgy tartják, mint az európai, pontosabban nyugati kultúra fontos része. Két igen meghatározó kulturális elemet találunk náluk, hiszen kevert közösséget alkotnak. A fő közösségek a flamandok és a franciául beszélő Brüsszeliek. A flamandok egy angol nyelvű, francia és latin hatásokkal tűzdelt kultúrát viselnek, legyen szó tudományról vagy egyszerű hétköznapi dolgokról, míg a francia nyelv egy emelkedettebb párizsi kultúrát hoz magával. De a kisebb kultúrák, úgy mind a zsidó, vagy flamand is jelen vannak az országban, s igenis hatnak, más erősebb kultúrákra.

Érdekességek

 • Az Ardennek régió neve a latin Arduenna Silva-ból ered.
 • Belgiumban a csokoládégyártásnál, bár nem írja elő szabály, de minimum 70 százalékos kakaótartalommal készítik el a mára már világhírű belga édességeket. Néhány híresebb név: Galler, Café Tasse, Jacques és a Charlemagne.
 • A Jacques csokoládégyárba ellátogatva (Eupen) a csokoládégyártást is megtekinthetjük, hiszen ez nem csak egy gyár, hanem múzeum is egyben. A munkálatok megtekintése után természetesen kóstolót is tartanak a híres édességből.
 • Annak is érdemes megkóstolni a belga sört, aki nem igazán sörös, hiszen ezt az évszázados italt például a trappisták készítik (ők a leghíresebb sörkészítők Belgiumban). A scourmonti szerzetesek évente körülbelül 100 000 hektoliter sört készítenek, ennek 35 százalékát (!) exportálják.
 • Ezen kívül a szerzetesek már 1870-es évek óta, nem csak sört, hanem sajtot is készítenek. Híres a Chimay sajt, melyet úgy illik fogyasztani, hogy étkezés előtt minimum egy órával ki kell venni a hűtőszekrényből, hiszen ekkor még jobban érezhető egyedi és kiváló aromája.
 • Ha itt járunk látogassunk el Spa városába, melynek gyógyvizei világhírűek. Fürdésre és fogyasztásra is ajánlják. A palackozó gyár egy múzeumot is működtet a turisták számára, melyben megtekinthetik, hogyan készül a híres ásványvíz, legyen az szénsavas, mentes, vagy ízesített formában
 • Egy igazán lelkes belga csapos, Ivan Stuyts, kaphatja a „csapolók királya” kitüntetést. A férfi 84 órán át mérte a pultnál a folyékony kenyere egy Antwerpen-i kocsmában. A Gazet van Antwerpen című belga lap írás szerint az előző világrekorder „csak” 24 órán át bírt a sörcsappal.
 • A Plantin Moretus Ház-Műterem-Múzeum rendelkezik egy teljes egészében fennmaradt XVII. századi nyomdával és üzlethelyiséggel.
 • Belgiumnak sok ismert képregény rajzolója van, mint Hergé (Tintin kalandjai), Willy Vandersteen (Spike and Suzy), Morris (Lucky Luke), vagy akár Marc Sleen (Nero).
 • Adolphe Sax, a szaxofon feltalálója, Belgiumban született. Valószínűleg ezért is szeretik a belgák annyira a dzsessz zenét.

A fővárosról

A sörök városa: Brüsszel

A legendás Brüsszel Belgium és egyben az ínyencek fővárosa, az Európai Unió és a NATO székhelye. Belgium önálló kétnyelvű tartományának és régiójának számít. Ez a pezsgő multikulturális főváros igazi élményeket és izgalmas kirándulásokat tartalmaz az oda látogató turistáknak.

Tudta?

Brüsszel 2000-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet is viselhette.

Egy kis történelem

A város neve már a 990-es években felmerült, de kiemelkedő szerephez csak a VII. században jutott, ugyanis ekkor már igazi kereskedőváros vált belőle a Németalföldön. Igazi város jellegét a XI. században építtetett várfal adta meg, hiszen a középkor egyik szokása az volt, hogy a városi rangra került településeket így próbálták megóvni. 1430 környékén Jó Fülöp burgundiai herceg tette fővárossá a várost. Brüsszelben, ez idő alatt, virágzott a gazdaság, a képkészítés, és már ekkor megjelent, a mindmáig híres, szőnyegkészítés is. 1477-től számít Habsburg Birodalom szerves részének. Ezek után a folytonos háborúk során, hol egyik, hol másik ország részét képezte (például volt Franciaország és Hollandia része is). 1830-ban függetlenedett és lett Belgium része, újfent. Mindkét Világháború idején német megszállás alatt állt a város.

Épületek, melyeket látni kell

 • Grand Place (főtér, az óváros középpontja-az UNESCO Világörökségi Listán is szerepel. Itt található maga a városháza épülete, amelyet különböző céhek épületei vesznek körbe, például a Broodhuis a kenyérsütők céhének épülete. Ez a tér a város egyik legfőbb látnivalója, hiszen itt csodálható meg igazán milyen is az igazi flamand művészet)
 • Egy tündéri kis, a kút medencéjébe pisilő, emberke, a Manneken Pis, mely egy bronz szökőkút-szobor, nem messze a főtértől. Brüsszel jelképe, melyet alkalomadtán jelmezbe öltöztetnek. Ruhácskái már bőven 700 darab felett járnak, melyet a főtéren található múzeum őriz.
 • Szent Mihály és Szent Gudula Székesegyház (Az eredetileg román stílusban épített templomot a XIII. században átépítették gót stílusúvá. Az eredeti román templom alapjai még most is láthatóak a gótikus templom kriptája alatt. Itt esküdött örök hűséget egymásnak Laurent belga király herceg és Claire Coombs 2003-ban)
 • Brüsszel városfalainak romjai, melyek még a XIII. században épültek
 • Chatêau Royal, vagyis a Királyi kastély (a belga királyi család hivatalos otthona)
 • Miasszonyunk templom
 • Atomium emlékmű, jelkép a Heysel parkban (ez a kilenc gömbből álló molekulamodellet ábrázoló építményt az 1958-as világkiállítás alkalmára készítették)
 • Igazságügyi Palota
 • A Brüsszeli Régió Parlamentje
 • Jubelpark (csodálatos és dicső múltra emlékeztető diadalívet csodálhatunk meg benne, de ha már itt járunk tekintsük meg az oldalában lévő csarnokokat is)
 • Az Európai Unió Tanácsának főépülete, a Justus Lipsius
 • Európai Parlament (az Európai Unió egyik végrehajtói intézménye, plenáris üléseket tartanak itt)
 • Szent Szív Székesegyház, a világ ötödik legnagyobb temploma
 • Bevásárlóutcák, melyek hűen őrzik a szecesszió korát. Ezeket azért is fontos alaposan megcsodálni, mivel Brüsszelt az art nouveau fővárosának tartják, vagyis új művészet (=szecesszió) fellegvárának.
 • Hotel Tassel, Maison Solvay, Palais d’Aubecq, Tassel-ház (Victor Horta szellemét dícsérik) és a Victor Horta magánház (Paul Hankar hihetetlen alkotóművészetéről árulkodik)
 • Régi Korok Művészetének Múzeuma (itt ne legyen igaz az a mondat, hogy mindig a sárga úton, hiszen a másik két színnel jelölt útvonalon is lenyűgöző alkotásokkal találkozhatunk)
 • Modern Művészetek Múzeuma
 • Régence utca: a XV. században épült Notre Dame de Sablon templommal és a Hangszermúzeummal, ahol Adolphe Sax, a szaxofon feltalálójának emlékének súlyát élhetjük igazán át.
 • Moeder Lambic (Rue de Savoie 68.) a sörök városa Brüsszelben! De miért is? Itt több mint 1000 fajta és féle sör (közel fele belga) kapható.
 • Cantillon sörfőzde, itt még mind a mai napig eredeti recept alapján készítik a gueuze sört. Az ide érkező turisták a sörfőzés minden csínyát-bínyát megleshetik s az elmaradhatatlan kóstoló sem marad el.
 • Place St. Catherine, amely egészen az 50-es évekig, mint a város halpiaca volt számon tartva, ma a legjobb tengeri herkentyűs és halas éttermek helyszíne.
Hírlevél feliratkozás          


sales@mortons.hu   |   Cégadatok   |   ÁSZF   |   Adatvédelmi tájékoztató